Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 17:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 sport w z5? 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:40
Posty: 11
Post sport w z5?
Witam,
Chce robić zdjęcia, które wymagają natychmiastowej reakcji aparatu (jestem amatorem fotografowania), tzn. chcialbym, aby fotke robilo od razu po nacisnieciu a nie po kilku sekundach. Jak najlepiej to zrobić, żeby fotka nie byla rozmazana? Jak daje w z5 funkcje sport to niezbyt aparat mi sie rusza, zeby fotke trzasnąć... dzieki z gory za pomoc :) Wesolych Swiat ;]


poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
woody

Jeśli chcesz "zamroźić" ruch to ustaw migawke(1/1000s) i przysłone F3.0 :wink:

To by było na tyle :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


poniedziałek, 26 grudnia 2005, 15:34
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:40
Posty: 11
Post 
ok, zrobilem tak i pytanko mam: czemu bez wlaczenia lampy blyskowej zdjecia przy 1/1000 i 3.0 wychodzą jak zupełnie czarna makieta :P Jak dam lampe błyskowa to jest w miare ok :P


poniedziałek, 26 grudnia 2005, 21:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
woody bo to bardzo szybka migawka :P i rób zdjęcia z lampą możesz również zmniejszyć przysłone do najniższej :arrow:
Gdybyś chciał robić jasne zdjęcia bez lampy to najdłuższa migawka i najmniejsze f :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


poniedziałek, 26 grudnia 2005, 21:41
Zobacz profil
Post 
Wytłumaczę troszkę inaczej.

- Jak najmniejsza wartość f, tym więcej światła wpada przez obiektyw na matryce, skaraca czas naświetlania.
- Im dłuższy czas, tym więcej światła zarejestruje matryca, czyli bardziej się "naświetli". Jeżeli użyjesz zbyt krótkiego, zdjęcie będzie nieoświetlone, przy zbyt długich - "rozmazane".
- Im wyższe ISO tym bardziej zostaje wzmocniony sygnał z matrycy, przez co czas naświetlania spada, ale zwiększa to ilość szumów.
- Lampa błyskowa (chyba oczywiste) oświetla całą scenę, przez co skraca czasy.

Teraz wystarczy przeanalizować zależności i wszystko będzie jasne. Moja rada. Ustaw aparat na tryb A (priorytet przysłony) ustawiając jak najmniejsza wartość f. Aparat sam dobierze możliwe najkrótszy czas. Jeżeli dalej zdjęcia będą zamazane, zwiększ ISO. Jeżeli braknie ISO to lampa. Potem kończą się możliwości aparatu i nic nie poradzisz ...

Pozdrawiam


wtorek, 27 grudnia 2005, 11:35
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 16:17
Posty: 200
Lokalizacja: KrK
Post 
i chyba jeszcze jedno trzeba mu powiedziec,
w domu nie zrobisz zdejcia z migawka ustawina na 1/1000 bo jest za malo swiatla(nawet jesli iso dasz na maxa i najwieksza wartosc przyslony), to znaczy ze aby robic szybkie czyste i ostre ujecia musisz wyjsc na powietrze :mrgreen: , to tak z mojej strony bo widzie ze pytajacy sie w ogole nie orientuje...

_________________
Olympus C-8080 WZ, 512mb CF + 512mb XD, 2x BLM-1, polar, UV, +4d +8d i jeszcze kilka innych pierdółek


wtorek, 27 grudnia 2005, 11:59
Zobacz profil
Post 
Są dwa wyjścia:
a.) Pogodzić się z ograniczeniami sprzętowymi i kombinować. Np. panoromowanie (http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=7688) jest dobrym wyjściem z sytuacji.
b.) Zakupić dobry (drogi) sprzęt.


wtorek, 27 grudnia 2005, 13:09
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
abrżda ja robie dobre zdjęcia w domu z migawką 1/1000s, ale oczywiście używam lampe :P
artuj a jak ktoś nie ma "panoromowania" bo w Z5 tego nie ma wcale nie musi korzystać z punktu "b.)" bo Z5 można zrobić dobre nie rozmyte zdjęcia :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


wtorek, 27 grudnia 2005, 13:22
Zobacz profil
Post 
Jasne że można zrobić nierozmyte. Sam posiadam S5500 a są to wiecznie konkurujące jednak bardzo zbliżone konstrukcje. Najpierw jednak trzeba poznać możliwości i ograniczenia aparatu :)


Brakło zakresu czułości a na siłe nie chciałem użyć lampy bo baterie już prawie siadały:
Obrazek

Koncert Sistars, maxtele bez lampy - 1/15s
Obrazek


wtorek, 27 grudnia 2005, 14:03
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
artuj powiem Ci, że to pierwsze choć rozmyte to bardzo interesujące :P ...
...a drugie, nie będę wnikał :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


wtorek, 27 grudnia 2005, 14:18
Zobacz profil
Post 
A mój znajomy na te same zawody zabrał 20D z jasnym obiektywem, przywalił ISO 1600 a ja mogłem bardziej kombinować niż robić zdjęcia :D


wtorek, 27 grudnia 2005, 14:48
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 16:17
Posty: 200
Lokalizacja: KrK
Post 
zuraw2006 chodzilo mi o zdjecia bez lampy, chyba autor tego postu napisal o tym ze z lampa mu wychodza...

_________________
Olympus C-8080 WZ, 512mb CF + 512mb XD, 2x BLM-1, polar, UV, +4d +8d i jeszcze kilka innych pierdółek


wtorek, 27 grudnia 2005, 15:27
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:40
Posty: 11
Post 
dzieki, wszystko juz sie udalo :) tzn. w miare, bo jakość nie powala ;)
Obrazek

pozdroowka


wtorek, 27 grudnia 2005, 15:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL