Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 19:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem z połączeniem A200 do kompa 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 15 grudnia 2004, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chociwel
Post Problem z połączeniem A200 do kompa
Witam.
Robiłem dzisiaj fotki. Był lekki mróz. przyszedłem do domu poczekałem z 20 minut, może trochę dłużej i chciałem zgrać je na kompa. Wsadzam kabelek USB do aparatu i tylko napis "initializing USB connection" i tak bez końca. Wcześniej działało bez zarzutu.

_________________
Wszystko co ma poczštek też ma swój koniec...


wtorek, 27 grudnia 2005, 18:35
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
kape kupić czytnik CF, SD, (oraz innych kart) w cenie 40zł i będzie po kłopocie. Po co podłączać aparat do kompa jak szybciej i poreczniej jest zrzucać zdięcia z karty poprzez czytnik :?:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 27 grudnia 2005, 18:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 15 grudnia 2004, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chociwel
Post 
no niby tak ale na razie podłączam aparat do kompa... jeżeli to się nie poprawi to będę musiał kupić. a jakieś inne wyjście?

_________________
Wszystko co ma poczštek też ma swój koniec...


wtorek, 27 grudnia 2005, 19:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
z winda wszystko OK? sprawdz w menedze urzadzeni czy w zakladce "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" pojawia sie masowe urzadzenie magazynujace. Jesli sie pojawia to usun, niech winda zainstaluje sterowniki ponownie, bo na 99% cos sie skopalo w windzie.

Cytuj:
kupić czytnik CF, SD, (oraz innych kart) w cenie 40zł i będzie po kłopocie. Po co podłączać aparat do kompa jak szybciej i poreczniej jest zrzucać zdięcia z karty poprzez czytnik

Jacku2004 jesli twoja odpowiedz na kazde pytanie osoby potrzebujacej pomocy ma tak wygladac, to lepiej wogole nie udzielaj odpowiedzi. i nie mysl ze przemawia przezemnie nasza dyskusja w innym watku tego forum, po prostu uwazam ze ta odpowiedz nie rozwiazuje problemu tylgo go omija, a to nie o to chodzilo.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


wtorek, 27 grudnia 2005, 23:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 15 grudnia 2004, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chociwel
Post 
Nie pojawia się żadne masowe urządzenie magazynujące... ale spróbuję przeinstalować sterowniki może akurat. Jutro sprawdzę u kumpla czy działa. Czy myślicie że przez to że aparat był na mrozie coś mogło się stać? Na karcie fotki zapisuje

_________________
Wszystko co ma poczštek też ma swój koniec...


środa, 28 grudnia 2005, 00:06
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
MobyDick
Po pierwsze czytniki kart (nawet te taniutkie) obsługują tryb USB 2.0 High Speed (ten naszybszy transfer), czego nie można powiedzieć o apraratach. Wniosek - przepisanie karty na PC trwa o wiele krócej.

Po drugie - w aparatach są tak delikatne złacza, ze przy odrobinie braku szczęścia można je popsuć - a wtedy wymiana w serwisie sporo kosztuje. Dodatkowo w Minilcie A1 złącze USB było jakieś nietypowe, podejrzewam ze a A200 tez jest podobne.

Po trzecie, jeśli nie podłącza się aparatu nie zużywa się jego akumulatora, nie trzeba czekać aż się ogrzeje po powrocie z focenia na mrozie itp. Kartę można włożyć do czytnika od razu.

Jeśli kape nic nie poprzestawiał w menu aparatu (w A1 miałem dwa tryby współpracy z kompem 1) po podłaczeniu do PC aparat pracował jako dysk, 2) aparat mógłbyć sterowany z PC ) to najprawdopodobniej mógł mu paść USB albo w kompie albo w aparacie.

Korzystanie z czytnika jest pod każdym względem lepsze niż podłączanie aparatu do kompa.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 28 grudnia 2005, 13:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Nie rozumiem dlaczego sugerujesz komus kupno dodatkowego urzadzenia, to nie jest rozwiazanie jego problemu, byc moze on nie chce, nie moze, nie stac go w tej chwili na taki zakup. dla niego problemem jest brak wspolpracy aparatu z komputerem i w tej kwestii twoja wypowoedz nic nie pomogla, sugestia zakupu czytnika, zreszta jak najbardziej sluszna, moze sie pojawic jako antidotum na przyszlosc przed takimi problemami, ale to nie zmienia faktu ze problem wspolpracy z komputerem trzeba postarac sie jakos rozwiazac.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


środa, 28 grudnia 2005, 17:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 15 grudnia 2004, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chociwel
Post 
niestety chyba ten czytnik będzie koniecznością.... okazało się że albo kabel padł albo łącze w aparacie z kompem na bank wszystko dobrze... Dzięki za pomoc.

_________________
Wszystko co ma poczštek też ma swój koniec...


czwartek, 29 grudnia 2005, 11:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Hmm to dla wyeliminowania zlacza w aparacie trzeba by jeszcze wyprobowac z innym kablem, popytaj na forum, moze ktos ma w poblizu A200

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 29 grudnia 2005, 11:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL