Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 01:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Z1 - błąd przy włożeniu karty 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post Z1 - błąd przy włożeniu karty
Po włożeniu karty i włączeniu aparatu wyskakuje mi błąd "Unable to use card"

Co to może być ? Karta się "spsuła" ?
Na innej chodzi....

Da się to jakoś naprawić - miał ktoś taki przypadek ?

_________________
Minolta Z1


sobota, 21 stycznia 2006, 11:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
DuroneK może po prostu źle wkładasz karte :) ...
...jeśli nie to może być uszkodzona...
...ale sprawdź jeszcze z tyłu instrukcji temat rozwiązywanie problemów może coś z aparatem :? mnie się to nigdy nie zdażyło :!:

Pozdro :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


sobota, 21 stycznia 2006, 13:54
Zobacz profil
Post 
A została przypadkiem sformatowana na FAT32 albo na NTFS? Musi być FAT16. Sprawdź czy chodzi u kogoś w czytniku kart a następnie sformatuj jako FAT16.

Pozdrawiam


sobota, 21 stycznia 2006, 14:39
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
artuj ten czytnik trzeba mieć a może nie ma :!: tak jak ja :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


sobota, 21 stycznia 2006, 14:53
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
artuj napisał(a):
A została przypadkiem sformatowana na FAT32 albo na NTFS? Musi być FAT16. Sprawdź czy chodzi u kogoś w czytniku kart a następnie sformatuj jako FAT16.

Pozdrawiam


Formatowałeł, ale bez rezultatu... karte pod czytnikiem widac..., ale jak wsadzam do aparatu to jest tak jak pisze

_________________
Minolta Z1


sobota, 21 stycznia 2006, 15:37
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
zuraw2006 napisał(a):
DuroneK może po prostu źle wkładasz karte :) ...
...jeśli nie to może być uszkodzona...
...ale sprawdź jeszcze z tyłu instrukcji temat rozwiązywanie problemów może coś z aparatem :? mnie się to nigdy nie zdażyło :!:

Pozdro :wink:


mam 1,5 roku aparat i chyba umiem wlozyc karte ;-)
pozatym inaczej mi sie nigdy nie udalo wlozyc ;-)

w instrukcji nic nie pisze na ten temat - niestety :(

Inne karty działają :idea:

_________________
Minolta Z1


sobota, 21 stycznia 2006, 16:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 29 stycznia 2005, 21:25
Posty: 48
Post 
A formatowałeś tą kartę w aparacie czy w czytniku? Jeśli w czytniku to spróbuj to zrobić w aparacie. Też tak ostatnio miałem i u mnie format karty w aparacie rozwiązał problem.

_________________
Olympus E-510 + 14-42, 40-150; idiotencamera Nikon L15.


sobota, 21 stycznia 2006, 16:46
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
Robert Juchnik napisał(a):
A formatowałeś tą kartę w aparacie czy w czytniku? Jeśli w czytniku to spróbuj to zrobić w aparacie. Też tak ostatnio miałem i u mnie format karty w aparacie rozwiązał problem.


kazdego mozliwego sposobu sformatowania probowalem :idea:

_________________
Minolta Z1


sobota, 21 stycznia 2006, 16:55
Zobacz profil
Post 
Zdjęcia z karty były może czasami uszkodzone? Urwany fragment, jakieś pokaźne artefakty? Jeżeli tak, to karta zakończyła żywot (pamięci wbrew pozorom nie są wieczne). Format w komputerze mógł dokończyć żywota karty starając się "naprawić" uszkodzone obszary np. poprzez wyłączenie ich z użytku. Dla komputera to nic, bo to rozbudowana machina, zaś prosty kontroler w aparacie nie wie jak się potem zabrać do takiej karty.


sobota, 21 stycznia 2006, 17:01

Dołączył: sobota, 4 września 2004, 15:59
Posty: 59
Lokalizacja: Kraków
Post 
artuj napisał(a):
Zdjęcia z karty były może czasami uszkodzone? Urwany fragment, jakieś pokaźne artefakty? Jeżeli tak, to karta zakończyła żywot (pamięci wbrew pozorom nie są wieczne). Format w komputerze mógł dokończyć żywota karty starając się "naprawić" uszkodzone obszary np. poprzez wyłączenie ich z użytku. Dla komputera to nic, bo to rozbudowana machina, zaś prosty kontroler w aparacie nie wie jak się potem zabrać do takiej karty.


No właśnie , że nie ... zdjęcia były ok!
skopiowałem zdjęcia z karty na kompa... sformatowalem w aparacie... i niedawno chcialem odpalic i pokazalo sie to co pisalem

_________________
Minolta Z1


sobota, 21 stycznia 2006, 17:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL