Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 02:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Hot Pixele w A1 !!! 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post Hot Pixele w A1 !!!
Kupiłem kilka dni temu nową Minoltę A1 i mam problem. Przy zdjęciach z dłuższymi czasami migawki jest mnóstwo hot pixeli. Nawet z włączoną redukcją szumu przy ISO100 i przy czasie 1s jest ich kilkadziesiąt. Prawdziwa tragedia zaczyna się przy czasach dłuższych od 4s. Przy ISO100 i migawce 30s, obraz jest nie do zaakceptowania. Przypomina mleczną droge. A kiedy wyłączę Noise reduction, hoty wręcz zasłaniają obraz. Robiłem też próby przy zamkniętym obiektywie i się załamałem :cry:
Miałem wcześniej A2 i choć tam jest matryca o prawie 2x większej rozdzielczości, nigdy nie zauważyłem Hot pixeli. Mogę wysłać zainteresowanym na maila próbki.
Niech mi ktoś pomoże i powie czy to normalne w tym aparacie?

_________________
klauzi ;o>


piątek, 24 lutego 2006, 19:16
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Tak, to normalne.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


piątek, 24 lutego 2006, 19:28
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
No to mnie załamałeś!
A czy ktoś mógłby mi na maila wysłać fotki w pełnej rozdzielczości Jpg Extra Fine z KonicaMinolta A2, z zatkanym obiektywem, przy czasie ISO100/30s/f11, z włączonym i wyłączonym Noise Reduction. Byłbym wdzięczny.
pawel.virus@interia.pl

PS.: I tu ujawnia się miażdżąca przewaga luster!
Robiłem taki sam test nz Nikonie D70s, żadnych Hotów :|

_________________
klauzi ;o>


piątek, 24 lutego 2006, 19:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
zajrzyj w moja stopke i kliknij w link, mozesz kupic aparat ktory ma tylo 12 hot pixeli przy dlugich czasach i to bardzo slabo widocznych ;)
a tak wogole to jak Ci sie udalo kupic nowa A1? Myslalem ze jzu dawno ich nie sprzedaja...
PS: hot pixele to przypadlosc minolt a zwlaszcza luster miolty. Ale mi osobicie to nie bardzo przeszkadza i planuje kupic d5d.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


piątek, 24 lutego 2006, 20:35
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Trzeba było kupić Nikona :twisted: Nie wiem co prawda ile ona kosztuje ale pewnie więcej niż A1. Koniec złośliwości. Zamiast pstrykać dekielki lepiej użyć A1 do robienia zdjęć.
Przykład:LINK. Wykonane przy 1/8 F3,5 ISO200 przeze mnie z pokładu płynącej motorówki. Chyba, że masz o wiele większe wymagania. Wtedy to już tylko lustro.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


piątek, 24 lutego 2006, 20:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
klauzi napisał(a):
PS.: I tu ujawnia się miażdżąca przewaga luster!


a co mają lustra do tego :?:
ja tam na swoich poprzednich aparatch(canon s1 i km a200) spokojnie robiłem zdjęcia nocne z długimi czasami i hotów było jak na lekarstwo.
duża ilość hotów to po prostu wina a1 a i to nie wszystkich egzemplarzy polecam ten wątek na CF http://je.pl/gbwm

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 24 lutego 2006, 20:52
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
Co do tych luster, to poprostu jak już pisałem robiłem taki sam test na długich czasach, na Nikonie D70s i nie zobaczyłem żadnych hotów :)
Prawdę mówiąc trochę mnie załamały te hoty w A1. Myślałem, że jak na takiej samej powierzchni matrycy jest mniej pixeli (mniejsza rozdzielczość), w stosunku do matrycy A2, to wszelkich zakłóceń będzie mniej, a tu okazuje się, że jest jeszcze gorzej.
No cóż, chyba trzeba będzie sie przyzwyczaić :|

PS.: Nową A1 kupiłem kilka dni temu na allegro. Sprowadzona z Japoni.

_________________
klauzi ;o>


piątek, 24 lutego 2006, 23:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
klauzi,
wejdź sobie na stronkę http://www.endriu.prv.pl/A1_raw_soft tam znajdziesz programik usuwający hoty ze zdjęć a1 ale niestety tylko w RAW

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 25 lutego 2006, 08:41
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
Dzieki borys za ten link, już sobie ściągnąłem programiki. Zaczynam się oswajać z tymi hotami. Właściwie to zawsze robie RAW-y, a Adobe Camera Raw i Capture One PRO idealnie sobie radzą z usuwaniem hotów.
Miałem jeszcze taki dość śmieszny problem. Jako że moja A1 jest sprowadzona prosto z Japoni, miała firmware 1.12j. Chciałem wgrać 1.13 ale trzeba było mieć wersję "j" (tak piszą w instrukcji wgrywania softu). Więc musiałem go znaleźc pośród tych wszystkich Japońskich "znaczków" :D
http://ca.konicaminolta.jp/support/down ... index.html
Kupa śmiechu :lol:

_________________
klauzi ;o>


sobota, 25 lutego 2006, 14:49
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Klauzi to ile tych hotów miałeś przy 30 sekundach?

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 25 lutego 2006, 16:48
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 20 lipca 2004, 22:51
Posty: 119
Lokalizacja: Kraków
Post 
albo nie licz tylko pokaż zdjęcie!

_________________
Obecnie Z1 ale "nie była pierwszš"


sobota, 25 lutego 2006, 23:32
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
Zrbiłem przed momentem kilka testów za pomocą programu "Dead/Hot Pixel Test" na czrnych zdjęciach w formacie TIFF.
Wyniki są następujące:

ISO 100
Noise Reduction - ON
HOT/DEAD

1s - 1/0
2s - 1/0
4s - 4/0
8s - 16/0
15s - 117/0
30s - 2748/0 (ale tu ilość hotów jest różna, bo wczoraj miałem 69, a na innym zdjęciu z dziś około 400 :? )

ISO 100
Noise Reduction - OFF
HOT/DEAD

1s - 2/0
2s - 14/0
4s - 24/0
8s - 46/0
15s - 934/0
30s - 18102/1

To tyle jeśli chodzi o te straszne liczby :|
Ale nie to jest tu naprawdę przykre. Chodzi o to, że zrobienie JPG-a lub TIFF-a (nawet z NR - on) z czasem 15 lub 30s zawsze kończy się niestety wyraźnie widocznymi kolorowymi kropkami, które usunąć można chyba jedynie łatając w PS-ie.
Dobrze, że są jeszcze RAW-y :)

Jeśli możecie to podajcie swoje wyniki, tak dla porównania czy są podobne.
Pozdrawiam 8)

_________________
klauzi ;o>


niedziela, 26 lutego 2006, 12:02
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
A teraz odpowiedz sobie ile razy będziesz używał czasów wiekszych niż 2 sekundy :?: :)

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 26 lutego 2006, 12:24
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
Prawdę mówiac to dość często używam czasów dłuższych niż 2s, bo często fotografuję nocą. Może nie jest to 30s ale do 8s zazwyczaj dochodzę.
Właściwie nie w tym rzecz. Chciałem sie tylko dowiedzieć czy te "hoty" to naturalna przypadłość Minolty A1?

_________________
klauzi ;o>


niedziela, 26 lutego 2006, 12:51
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
30s - 2748/0 (ale tu ilość hotów jest różna, bo wczoraj miałem 69, a na innym zdjęciu z dziś około 400

Może to być wpływ temperatury matrycy, niestety liczba hotów po mocnym nagrzaniu błyskawicznie rośnie. Dodatkowo stabilizacja w minoltach podgrzewa matrycę, przy stosowaniu statywu powinna być wyłączona (pogarsza jakość ze względu na podgrzewanie i "pływanie" matrycy).
Takie liczby hotów mogą być normalne w A1.


poniedziałek, 27 lutego 2006, 01:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL