Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 03:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak to jest ze slabym oswietleniem i AF w Z1 
Autor Wiadomość
Post Jak to jest ze slabym oswietleniem i AF w Z1
Witam. od jakichs 2 tygodni slecze przed monitorem i czytam wszelakie dyskusje na forum o Z1. Jestem na kupnie, ale martwi mnie jedno - problem ze zlapaniem AF w nienajlepszych warunkach oswietleniowych. Wszelakie inne zalety lub wady (zacinanie sie lusterka, fioletowe fotki nocne) juz znam (rozwiazania problemow takze).

Mam prosbe, czy ktos z uzytkownikow (zwlaszcza TomekK - bo czytalem ze robil dos spory test) moglby wyslac mi na maila kilka przykladowych zdjec, (moze byc np pokoj), przy warunkach w ktorych aparat radzi sobie z AF i przy warunkach, gdy AF juz nie lapie ostrosci.

Chodzi mi o porownanie, przy jak niskim natezeniu swiatla jeszcze AF zadziala.

Wielkie dzieki z gory.


środa, 14 stycznia 2004, 20:57
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wąpię, aby TomekK miał takie zdjęcia, chyba że je specjalnie zrobi. No, ale może jacyś inni użytkownicy się pochwalą? Ja może coś dam, ale jak najpierw przeczytam do końca instrukcję i się nauczę robić dobre zdjęcia.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 14 stycznia 2004, 21:38
Zobacz profil
Post 
Czytalem ze robil test nocny (chwalil sie ze bylo tego 0,5GB) moze jakies cudo zostalo, tzn mam taka nadzieje, ze albo On, albo jakis inny serdeczny forumowicz mi pomoze.


środa, 14 stycznia 2004, 21:58
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Robił zdjęcia w nocy, ale wątpię, aby zbytnio używał trybu automatu, na czym Ci zależy. TomekK badał głównie zjawisko aberracji chromatycznej i na pewno większość parametró zdjęciowych ustawiał sam.

No, ale może się mylę :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 15 stycznia 2004, 00:25
Zobacz profil
Post 
Dlatego tez zwracam sie takze do pozostalych forumowiczow, czy ktorykolwiek moglby wyslac mi przyklady gdzie AF juz sobie nie poradzil.

Czekam z wielka niecierpliwoscia.

Z gory dziekuje.


czwartek, 15 stycznia 2004, 00:48
Post 
np. jak mam wlaczona jedna lampkę w pokoju o mocy 60wat to lapie ostrosc w promieniu 2-3metrow od niej, dalej to juz mam czerwony punkcik i tylko reczne ustawienie lub doswietlenie flashem pomaga. tego problemu nie ma moj stary soniac 1.3mp ktory ma oswietlacz AF.
a oto fotka zrobiona nocą http://www.addiction.gd.pl/widoczek.jpg zdjecie jest jedynie pomniejszone bez innych korekcji. choc jeszcze nie jest takie jak bym chciał.


czwartek, 15 stycznia 2004, 14:04
Post 
Vendeur wybacz chłopie ale robisz za "eksperta" a sam tu napisałeś ze nie potrafisz robic zdjec z1 bo nie czytales instrukcji ;-D a to tylko kilkanascie kartek ;-D
wiec z jakiego powodu jestes zadowolny z z1 skoro nie potrafisz robić nim zdjęć ???


czwartek, 15 stycznia 2004, 14:09
Post 
rasta napisał(a):
... doswietlenie flashem pomaga...


Sluchaj rasta, czy to doswietlenie flashem jest robione automatycznie przy podniesionym flaszu podczas ustawiania automatycznie ostrosci AF ?


czwartek, 15 stycznia 2004, 15:42

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Nie, nic mi z tego nie zostało. Zdjęcia miały ujemną wartość artystyczną i w związku z tym bez żalu je usunąłem. Tak naprawdę były to setki ujęć tego samego bloku w różnych konfiguracjach ustawień (wszystko pełen manual), więc raczej i tak nie przydałyby się. Ja zresztą prawie nie robię zdjęć w pełnym automacie. Natomiast Z1 nie posiadam, więc żadnych zdjęć przesłać nie jestem w stanie (a w zaprzyjaźnionym sklepie wiem, że Z1 idą jak ciepłe bułeczki).


czwartek, 15 stycznia 2004, 22:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Ja tylko dodam, że wiele aparatów ma problem z af w mroku większym bądź mniejszym. To niestety bolączka cayfrówek. Lampka doświetlająca działa tylko w promieniu kilku metrów, więc to kiepski pomysł. Przedbłysk lampy jest lepszym rozwiązaniem, ale nie wiem które aparaty tak doświetlają af. Można próbować zmienić tryb działania af, oczywiście o ile aparat na to pozwala.


piątek, 16 stycznia 2004, 00:31
Zobacz profil
Post 
rasta napisał(a):
Vendeur wybacz chłopie ale robisz za "eksperta" a sam tu napisałeś ze nie potrafisz robic zdjec z1 bo nie czytales instrukcji ;-D a to tylko kilkanascie kartek ;-D
wiec z jakiego powodu jestes zadowolny z z1 skoro nie potrafisz robić nim zdjęć ???


Oj przepraszam, ze "Pana" uraziłem... Gdyby rozumiał Pan, co czyta, to wiedziałby, że wypowiadam się na tematy, które znam i to samo tyczy się wychwalania Z1 - jeśli wiem, że w czymś jest dobra, to to mówię. Poza tym wcale nie uważam się za eksperta...

"Nie potrafię robić zdjęć" należy rozumieć, że nie potrafię jeszcze robić ich profesjonalnie. Chodzi także o to, że np nie jestem pewien, czy nie łapanie ostrości przez moją Z1 w pewnych sytuacjach to wina aparatu ewidentnie, czy nie zupełnie, bo nie ustawiłem jakiejś funkcji...

Skoroś "Pan" taki dociekliwy, to skąd wytrzasnąłeś taką instrukcję na kilkunastu kartkach? Może pomyliło Ci się z ulotką reklamującą? A może chodziło o kartki (arkusze) A1? Bo moja instrukcja ma 120 stron... A nie mam czasu jej w tej chwili czytać. Najwcześniej za 2 tygodnie :)

Pozdr.


piątek, 16 stycznia 2004, 04:14
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ten gość, to oczywiście ja :D

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 16 stycznia 2004, 04:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 stycznia 2004, 19:09
Posty: 46
Post 
ja przejrzałem całą instrukcje...no ale tam nie ma za wiele i tak wszystko trza samemu wyczaić :twisted:


piątek, 16 stycznia 2004, 11:05
Zobacz profil
Post 
Vendeur mam pytanie (na to powinienes znac odpowiedz - mam taka nadzieje), czy podczas ustawiania ostrosci AF przy podniesionej lampie blyska flash w slabych warunkach aby sobie oswietlic obiekty ?


piątek, 16 stycznia 2004, 12:08
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Czy to jakaś aluzja, że powinienem znać na to odpowiedź?? A Ty myślisz, że Z1 to aparat za XX tys. złotych? TO nie jest lustrzanka i czegoś takiego w tańszych cyfrówkach nie znajdziesz. Miałem wcześniej 505si i tak robiła :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 16 stycznia 2004, 16:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL