Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 06:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 canon A60- rozczaruję się? 
Autor Wiadomość
Post canon A60- rozczaruję się?
Czesc.
Po lekturze tego forum zdecydowalem sie na kupno aparatu canon A60.
Mam kilka pytań co do niego:
1)"Bawilem" się troche Canonem A70 i bardzo mi się podobał. Czy gdy kupię A60 to w porównianiu z A70 bedę rozczarowany?
Różnice, ktore ja zauważam to matryca 2 zamiast 3. (ale to nie bedzie problem, bo dużych zdjęć drukować nie będę) Robiłem A70- ką zdjęcia w rozdzielczości 1600x1200 i jak dla mnie to było super. Czy te z A60 będą takie same jak z A70 w tej rozdzielczości? Czy rozdzielczość to nie wszystko i mimo tego że robione w 1600x1200 te z A70 są i tak lepsze?

2)Kolejna różnica to rozdzielczość filmów. (Filmy to świetna zabawa, dla mnie to ważne) I tu to samo, specjalnie "kręciłem" filmy A70 z rozdzielczościa 320x240 czyli tak jak kręci je A60. Cudo to nie było, ale da się przeżyć. Czy filmy z A60 będą wyglądały tak samo jak te z A70 na rozdz. 320x240? Czy być może A70 ma wiecej klatek na sek. albo coś w tym stylu? Czy jakies inne parametry mają tu znaczenie?

3)Czy są jakies inne różnice poza matrycą, rozdz. filmów i wielkością ekranu?

4)A co z canonem A310? Ma matryce 3 Mp i filmy 640x480? Czy można powiedzieć, że to taki A70 bez zoomu opty.? Czy gdyby A60 nie miał zoomu opty. to uznalibyście że A310 jest lepszy? czy A60 ma inne zalety nad A310 poza zoomem?

Jestem zwykłym amatorem. Nie mam pojęcia o robieniu zdjęć. Chcę kupić w miarę tani dobry aparat, którym będęsie mógł dobrze pobawić a może kiedyś metodą prób i błędów naucze się robić zdjęcia. Lepszego raczej nie kupię bo 800 zł jak na aparat to dla mnie kosmos. Co radzicie?
Pozdrawiam.
Łukasz
p.s.
canony mi sie strasznie podobają:) Są śliczne:) nie to co olympusy, które wyglądają jak pudełko zapałek- tak samo sie rozsuwają:)))


niedziela, 25 lipca 2004, 21:10
Post 
przesuńcie ten post do działu "canon" jeśli możecie, bo troche zmaściłem:)


niedziela, 25 lipca 2004, 21:36
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
no dobra- czas na wykładzik :D

Myślę, że nie zauważysz różnicy między a60 a a70 w jakości przy 2 megapixach i przy tych filmikach.

Poza rozdzielczością, to chyba jest różnica w prędkości zdjęć seryjnych.

Po pierwsze jak już kupować, to nie a310, tylko a300, bo a310 ma jeden guziczek więcej, a kosztuje ok. 100zł więcej.

A70 i A310 to inne aparaty pod względem możliwości, ponieważ A310 to automat (ma ustawiane iso, 5 ustawień wb), a a70, czy a60 to aparaty z ręcznymi ustawieniami (tak jak a310+ priorytet migawki, priorytet przesłony, wszystko ręcznie, wb ręczne i 5 ustawień). Może dużo Ci to nie mówi, ale priorytet migawki i przesłony to jedne z najważniejszych ustawień aby zdjęcie było dobre, a A310 ustawia je sam w oparciu o pomiary.

Jeśli w przyszłości będziesz bawić się w zdjęcia, chciał sam zmieniać dwa ostatnie paratetry to a60 albo a70, można uzyskać ciekawe efekty.

Natomiast jeżeli nie będziesz bawił się tymi ustawieniami, to proponuję nie a310 a olympusa c310, też ma 3 megapixele, tylko dodatkowo 3x zoom i większy wyświetlacz. Na serwisach aukcyjnych można go dostać po 750+ przesyłka. Myślę, że to będzie dla Ciebie najlepszy wybór (bo w aparatach nie jest ważne jak wyglądają, tylko jak robią zdjęcia).

PS Olympus C310 to lepszy automat od canona a310, czy a300, tyle, że c310 nie ma dźwięku przy filmikach.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 25 lipca 2004, 22:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 16:36
Posty: 32
Lokalizacja: Krotoszyn
Post 
Po kolei:
1.Fotki z A60 w rozdzielczosci 1600x1200 z cala pewnoscia nie beda gorsze. Wieksze prawdopodobienstow jest ze beda lepsze. Aparaty maja to do siebie, ze najlepsze fotki zawsze wykonuje w najwiekszej rozdzielczosci jaka dysponuja i wlasnie ona jest dla nich optymalna. W przypadku A60 jest to wlasnie 1600x1200.
2. Beda wygladaly dokladnie tak samo jak te krecona A70 w rozdzielczosci 320x240.
3. Wielkosc ekranu (LCD) w obu modelach jest taka sama. A70 posiada rowniez wiekszy zoom cyfrowy, co jednak nie powinno miec wplywu na twoja decyzje. Zazwyczaj nie uzywa sie bowiem zoomu cyfrowego. Po za tym istnieje roznica w trybie zdjec seryjnych (chodzi o szybkosc), jednak nie pameitam w tej chwili jaka ona jest duza.
4. Nie mozna powiedziec ze A310 to A70 bez zoomu. A310 oferuje mniej trybow manulanych. Gdyby A60 nie mial zoomu to pzremawial by zanim wylacznie pelny tryb manulany.

A60 bedzie bardzo dobrym wyborem. Gdybys mial jednak nieco wiecej kasy warto dolozyc do A70.

Pozdrawiam

_________________
Konica Minolta Dynax 5D + KIT + Miniolta AF 75-300/4,5-5,6(D) - przez kilka najbliższych dni...
Canon PowerShot A60
Prywatna Strona !!!


niedziela, 25 lipca 2004, 23:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 19 lipca 2004, 19:09
Posty: 26
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Widze, ze moi poprzednicy zdazyli juz wyczerpac temat... Sam zastanawialem sie nad zakupem tego modelu, jednak po dluzszym namysle stwierdzilem, ze moge potrzebowac matrycy o wiekszej rozdzielczosci... Polecam jeszcze lekture tego artykulu: http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/a60.html - na ostatniej stronie masz przykladowe fotki i film...

_________________
Canon PowerShot A70 | SanDisk CompactFlash Type I 128 MB | 4x Sanyo 2300 mAh


poniedziałek, 26 lipca 2004, 10:58
Zobacz profil
Post 
Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Czyli nawet gdybym miał te 1200 zł to zastanowilbym sie poważnie czy warto płacić 400 zł wiecej (50% ceny) tylko za lepsze filmy i większą matrycę. Na szczescie nie mam tego problemu, bo nie mam tyle pieniędzy:)

Ale z tego wynika ze A60 będzie jak dla mnie świetny.
Jeszcze raz dzięki.
Łukasz
p.s.
jak myślicie: długo jeszcze będzie mozna kupić ten aparat, skoro już go nie produkują? Jak szybko wyczerpią się te "zapasy"?
W wielu sklepach internetowych sa juz komunikaty "produkt wycofany z oferty sklepu", a w tradycyjnych to już chyba nigdzie sie go nie kupi.
Zawsze zostaje Allegro, ale tam też pewnie niedługo wszystko wykupią i zostaną tylko używane.


poniedziałek, 26 lipca 2004, 12:27
Post 
kupisz a 60 i za pół roku będziesz żałował że masz 2 mega!!!!


poniedziałek, 26 lipca 2004, 12:40
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Anonymous napisał(a):
kupisz a 60 i za pół roku będziesz żałował że masz 2 mega!!!!

Z 2 MP może spokojnie wydrukować zdjęcie 15 x 21 - sam robiłem zdjęcia z takiej rozdzielczości, a tyle co do domu to wystarcza.
Jeżeli nie ma zamiaru robić zdjęć większych to czy teraz czy za poł roku dalej bedzie robił tylko zdjęcia do domu więc to nie ma znaczenia.
A mieć 5 czy 8 MP dla zdjęć 10 x 15 to bzdura.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 26 lipca 2004, 13:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
O, M mam do Ciebie pytanko: bowiem już prawie kupiłem a60, ale ze względu na tą matrycę (bo wszędzie piszą, że odbitki powyżej 10x15 z niego to kicha, a ja chcę mieć min. 15x20). Czy z a60 15x21 nie były ziarniste? I jakiej rozdzielczości można wywoływać do domu z a70 albo a75? Bo ja chętnie wybrałbym a60, ale wielkość tych odbitek mnie stopuje, a różnica w cenie jest spora.

A co do wycofywania z produkcji aparatów: olympus c4000 nie jest produkowany już od wiosny, a na allegro można go spokojnie dostać.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


poniedziałek, 26 lipca 2004, 16:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Wiesz, niektózy ludzie tutaj piszący to prawdziwe terminatory - widzą z taką rozdzielczością, że chej... i jak mają zdjęcie, które ma mniej niż 300 dpi to mają dramat. :wink:

Ze swojego A60 możesz spokojnie robić 20x15. Nie będą ziarniste. Rozdzielczośćokoło 150 dpi wtedy wyjdzie, a powiem Ci, że powyżej 100 dpi zdjęcie jest do przyjęcia.
Gdybyś zrobił format 2x większy w 72 dpi to by już było piksele widać, ale tak to nie jest źle - na prawdę.

Zaraz wpadnie tu rozsierdzony tłum próbujący mi wytłumaczyć jak bardzo się mylę :wink: ale taka jest prawda - większość labów robiących odbitki z cyfraka dysponuje sprzętem potrafiącym drukować z bardzo dobrą jakością.

A definicje, że z 2mpx tylko 15x10 pochodzą z właśnie wysokiej rozdzieczości punktów na cal ( dpi ) podawanej przez producenta.

Oczywiste jest, że zdjęcie 20x15 z 3mpx matrycy będzie lepszej jakości, ale "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma". :wink:

( ps. a o odbitkach najwięcej mają tu do powiedzenia ci, któzy ich nigdy nie robili :lol: )
Pozdrawiam...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 26 lipca 2004, 17:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
silent a czy duża jest różinca w odbitce 15x20 z a60 i a75? tak orientacyjnie, czy da się taki portrecik 20x15 w domu do ramki włożyć...???

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


poniedziałek, 26 lipca 2004, 17:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Mam kilka takich i nie narzekam - jeśli na ścianę w antyramkę włożysz, to spokojnie i się nie bój nic.

A75 w stosunku do A60 ma 30% większą rozdzielczość, więc przyrost jakości być musi.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 26 lipca 2004, 17:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
dzięki...teraz już sam nie wiem...

a propos wczoraj byłem świadkiem, jak pani próbowała wcisnąć facetowi, że z 2 megapixeli to nawet w 9x13 będzie pixele widać :D , a nie widać ich w 8x10, a do 10x15 to potrzebny jest taki np. sony p41, a tańsza minolta x31 nie wystarczy... :D :D

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 27 lipca 2004, 16:47
Zobacz profil
Post odbitki z A60
:cry:


środa, 28 lipca 2004, 22:08
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post Re: re
superbike2001 napisał(a):
O, M mam do Ciebie pytanko: bowiem już prawie kupiłem a60, ale ze względu na tą matrycę (bo wszędzie piszą, że odbitki powyżej 10x15 z niego to kicha, a ja chcę mieć min. 15x20). Czy z a60 15x21 nie były ziarniste? I jakiej rozdzielczości można wywoływać do domu z a70 albo a75? Bo ja chętnie wybrałbym a60, ale wielkość tych odbitek mnie stopuje, a różnica w cenie jest spora.

Ja z 1600 x 1200 robiłem 15 x 21 i jestem bardzo zadowolony.
W antyramie jest super. Canon robi w 180 dpi i np. w PS podbiłem do 300 dpi i jest OK
Przykład - zmieniasz 180 na 300
Obrazek

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 28 lipca 2004, 22:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL