Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 16:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z ostrością w macrofotografii w kodaku dx 6490 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 18 sierpnia 2005, 13:05
Posty: 1
Post Problem z ostrością w macrofotografii w kodaku dx 6490

Mam problem ze złapaniem ostrości w kodaku dx 6490 przy fotografii macro. Nie jestem pewiem czy sam popełniam jakis błąd czy może to jest wina aparatu. Zastanawiam się nad kupnem soczewek powiększających lub konwertera ale nie wiem czy zamontowanie ich nie spowoduje jeszcze wiekszych problemówz złapaniem ostrości na bardzo malych przedmiotach. Jak by ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć jak dobrze i ostro fotografować owady oraz czy warto kupowac soczewki, a może konwerter?


czwartek, 18 sierpnia 2005, 13:27
Zobacz profil
Post 
Najlepiej tryb AF spot i ciągłe ostrzenie(jesli twoj kodak ma).Przy konwerterach lub soczewkach i dużym zoomie bedzie bardzo mała głębia ostrości i trzeba stosować większe przysłony.


czwartek, 18 sierpnia 2005, 14:50
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
W makro potrzebne jest dobre światło, aby aparat złapał ostrość. Z soczewkami raczej w ogóle nie będzie działał AF i będziesz musiał ostrzyć ręcznie - tzn. dać na maksymalną odległość. Ja zawsze tak robię.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 19 sierpnia 2005, 11:09
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Ze sie przy okazji zapytam, bo ostrzy sie zblizajac aparat i oddalajac, ale ostrosc manualnie ustawiac na jak najblizsza odleglosc czy najlepiej na nieskonczonosc?

oczywiscie przy dodatkowej soczewce do makro, bo zoom na maksymalne zblizenie.


piątek, 19 sierpnia 2005, 13:37
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jeśli bez soczewki, to albo dajesz na wide albo tele i ostrość jak tam potrzeba.

Jeśli zaś z soczewką, to dajesz na tele i ostrość ustawiasz manualnie w jakiejś pozycji (sam sobie dobierasz) i potem jak pisałeś zbliżasz i oddalasz aparat, aby uzyskać ostry obraz.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 19 sierpnia 2005, 16:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
widzę że cenzura dalej toczy to forum - może mi ktoś (moderator) wytłumaczy dlaczego wycięto mój post z linkiem do innego forum - boicie się konkurencji? A były tam porady znacznie lepsze niz te które tu próbujecie uskuteczniać np ta totalna bzura
Vendeur napisał(a):
Z soczewkami raczej w ogóle nie będzie działał AF

Otóż panie Vendeur g....o prawda z soczewkami bądź konwerterem (np raynoixem) AF działa bez problemów.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 19 sierpnia 2005, 18:41
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
borys napisał(a):
Otóż panie Vendeur g....o prawda z soczewkami bądź konwerterem (np raynoixem) AF działa bez problemów.


Na kilka aparatów, które używałem, jakoś nie działał. Znajomy też miał z tym problemy. Weź pod uwagę, że są różne soczewki i różne aparaty. Na pewno znasz wszelkie konfiguracje?


borys napisał(a):
dlaczego wycięto mój post z linkiem do innego forum


Jeśli masz coś do przekazania, to możesz napisać. Nie umieszczamy linków do konkurencyjnych forów (wszędzie tak jest) - takie posty są usuwane.


borys napisał(a):
g....o prawda


Proponuję nieco kultury.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 19 sierpnia 2005, 20:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
Vendeur napisał(a):
Na pewno znasz wszelkie konfiguracje?

wszelkie nie ale wyobraź sobie że działało na canonie a60, canonie S1 i obecnie na minolcie a200 także przekrój jak widać mam dość spory. Poza tym na konkurencyjnym forum wymieniamy się poglądami stąd wiem że i na innych aparatach nie ma z tym problemu. A że Ty masz z tym problemy to nie znaczy że możesz wysnuwać ogólne wnioski.


Vendeur napisał(a):
Na kilka aparatów, które używałem, jakoś nie działał. Znajomy też miał z tym problemy.

no cóż mówią że to nie aparat robi zdjęcia ale ten kto za nim stoi 8)


Vendeur napisał(a):
Proponuję nieco kultury.

sorry poniosło mnie po skasowaniu postu.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 19 sierpnia 2005, 21:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
Vendeur napisał(a):
borys napisał(a):
dlaczego wycięto mój post z linkiem do innego forum


Jeśli masz coś do przekazania, to możesz napisać. Nie umieszczamy linków do konkurencyjnych forów (wszędzie tak jest) - takie posty są usuwane.


Ojjjj !!!! Nie wszystkie !!! Nie wszystkie !!!
Dobre fora bronią się same - swoją treścią.
A zresztą jaka to "konkurencja" :?:


Pozdrawiam. :)


piątek, 19 sierpnia 2005, 22:16
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
kolec7 napisał(a):
Dobre fora bronią się same - swoją treścią.


Dobrzy forumowicze piszą konkretne wypowiedzi, a nie odsyłają w przestrzeń...

Skończmy te dywagacje i skupmy się na temacie. Kolejne posty nie na temat będą usuwane.

Pozdr.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 19 sierpnia 2005, 23:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
A to trafna riposta :D

..... tylko po co przepisywać internet, jeśli przed Nami już ktoś pięknie robote odwalił :?:

Pozdrawiam. :)

_________________
w w w - f o t o - f o t o a r t s - p l


piątek, 19 sierpnia 2005, 23:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
a moderator Vendeur jak zwykle kiedy coś idzie nie po jego myśli chowa głowę w piasek i kasuje kolejne posty.
Ech to forum jak było w zeszłym roku tak nadal jest żałosne co widać po liczbie osób je odwiedzających jak i po jakości niektórych wypowiedzi. Myslałem że zeszłoroczny (tegoroczny??) bunt niektórych forumowiczów kogoś czegoś nauczył ale widać Polak przed szkodą jak i po szkodzie głupi (bez urazy).
EOT


sobota, 20 sierpnia 2005, 08:36
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
borys napisał(a):
Myslałem że zeszłoroczny (tegoroczny??) bunt niektórych forumowiczów kogoś czegoś nauczył ale widać Polak przed szkodą jak i po szkodzie głupi (bez urazy).


Do mnie pijesz? A może to się do Ciebie odnosi, bo nie dość, że nie znasz forum i jego problemów, to jeszcze głupoty wypisujesz. Problem był wtedy z czym innym. Ale oczywiście najłatwiej na moda zwalić.


borys napisał(a):
a moderator Vendeur jak zwykle kiedy coś idzie nie po jego myśli chowa głowę w piasek i kasuje kolejne posty.


Wybacz, ale mnie Twoje problemy nie obchodzą. Ja mogę pisać, ale tu chodzi o jakość forum i pilnuję porządku. Od tego momentu każdy post nie na temat już naprawdę zniknie. Myślałem, że po poprzedniej informacji pójdziecie po rozum do głowy. To nie piaskownica, czytają to także inni. Więc dbajmy o jakiś ład. To drugie i ostatnie ostrzeżenie.


borys napisał(a):
Ech to forum jak było w zeszłym roku tak nadal jest żałosne co widać po liczbie osób je odwiedzających jak i po jakości niektórych wypowiedzi.


Szkoda, że nie raz przychodzą do nas nowi i się cieszą, że nikt ich nie olewa, jak na Cyberfoto, czy gdzie indziej. Nie chcesz, to nie musisz tu przebywać. Nikt nikogo na siłę nie trzyma.

PS. Reszta dyskusji, jeśli ktoś sobie tego życzy, już na priv. NIE TUTAJ.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 20 sierpnia 2005, 11:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL