Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 01:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Uszkodzona karta pamieci? 
Autor Wiadomość
Post Uszkodzona karta pamieci?
Mam taki problem:
mam olympusa c-740 i karte 128 mb (olympus'a). Jak pstrykam zdjecia to w pewnym momecie zaczyna mi bardzo dlugo migac dioda dostepu do pamieci i nic. caly aparat jest gluchy na polecenia (zawiesza sie). Po restarcie (wyjeciu bateri) aparat wydaje serie pikniec. Nie daje sie tych zdjec przegrac do komputera - bardzo dlugo je odczytuje.
Co to moze byc aparat czy pamiec?


wtorek, 2 marca 2004, 09:49

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Ciekawe... Chyba karta...

Czy dzieje się to zawsze przy tym samym (mniej więcej) poziomie zapełnienia karty? Jak rozumiem piszesz o robieniu zdjęć w "normalnym" trybie (tzn. nie jest to tryb zdjęć seryjnych)?

Jak długo próbowałeś czekać, nim "restartowałeś" aparat?

Czy akumulatorki są naładowane?

Jeżeli chodzi o przegrywanie - skoro wyjmujesz baterie podczas zapisu zdjęć na kartę, to normalne, że aparat będzie miał problemy z ich późniejszym odczytem i przegraniem.

Moja propozycja:
Wyjmij kartę z aparatu i obejrzyj ją - szczególnie przyjrzyj się stykom, czy nie są zabrudzone. Przeczyść, jeżeli tak jest. Następnie parokrotnie włóż ją i wyjmij z aparatu (ale nie siłowo). W końcu włącz aparat i sformatuj kartę. Następnie sprawdź działanie aparatu.

Czy masz możliwość ewentualnego przetestowania karty na innym aparacie lub sprawdzenia swojego aparatu z inną kartą (może być ryzykowne, jeżeli to coś z aparatem)?

Pozdrawiam.


wtorek, 2 marca 2004, 10:36
Zobacz profil
Post Ginty
tak mniej wiecej w tym samym miejscu i przy roznych okolicznosciach czyli film, zdjecia , zdjecia seryjne. Troche potestowalem na ta okolicznosc. Do restartu czekalem ok 1 min. Akumulatorki sa nowe - aparat mam od srody. A co do karty to mam tylko 16mb i ta 128mb.
Wczoraj pojawil mi sie komunikat "card error"


wtorek, 2 marca 2004, 15:08

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Rozumiem, że na karcie oryginalnie dołączonej do aparatu (16MB) jest ok? Zatem wszystko wskazywałoby na felerną kartę - aparat nie może na nią zrzucić zdjęć...

Proponuję na początek postąpić tak, jak pisałem.

Ewentualnie jeszcze jedno - spróbuj przegrać z kompa do aparatu (ale nie poprzez programowanie firmowe lecz normalnie - kopiuj - wklej lub też Windows Commander) porcję zdjęć, która zapełni kartę całkowicie. Napisz jak poszło.

Pozdrawiam.


wtorek, 2 marca 2004, 15:46
Zobacz profil
Post 
ok.
Sprawdze pozniej (wieczorkiem) jak bede mial chwike. Dzieki


wtorek, 2 marca 2004, 22:21
Post 
nagralem pliki na karte i zpwrotem je wrzucilem na komputer. Poszlo bez problemu. Ale gdy chcialem te zdjecia obejrzec na aparacie to odrazu wyskakuje pytanie o formatowanie karty. :-(


środa, 3 marca 2004, 09:43

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
A zrobiłeś to wszystko, o czym pisaliśmy wczoraj - tzn. wyjąć kartę, obejrzeć (ewentualnie oczyścić), kilka razy włożyć, sformatować?


środa, 3 marca 2004, 09:53
Zobacz profil
Post 
tak, wszystko sprawdzilem. chyba reklamacja mnie czeka... Szkoda.
To co chyba karta jest trafiona?


środa, 3 marca 2004, 10:31
Post 
Ginty,
z tego co wiem to jestes spec od olka c-740. Mam takie pytanie:
Jak robie zdjecie bez lampy przy sztucznym swietle (zarowki) to zdjecia wychodza poruszone i nieostre, ale jak robie zdjecia seryjne w tych samych warunkach to zdjecia wychodza ostre, doswietlone i bez poruszenia. o co tu chodzi? Aparat w zwyklym trybie bardzo dlugo sie zastanawia a tu robi serie zdjec od razu i sa ok.


środa, 3 marca 2004, 11:08

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
To znaczy, że nie możesz sformatować karty?

Kiepsko to wygląda. Chyba rzeczywiście karta jest trafiona, chociaż dziwne, że z poziomu kompa działa bez problemu. Jeżeli procedura reklamacji nie jest zbytnio kłopotliwa - to zgłaszaj, może jeszcze uprzednio coś Ci doradzą - szczególnie, że mogli się już spotkać z tym problemem. W końcu od tego jest reklamacja.

A czy korzystałeś z aparatu na dworzu (mróz, śnieg, wilgoć)?

Ewentualnie - jeżeli z reklamacją moga być jakies problemy - popróbowałbym jeszcze kilka sztuczek; możesz spróbować sformatować kartę na innym aparacie a następnie na swoim. Znam też pewną metodę "hardziarską" - polega na wyjęciu karty z działającego aparatu, jednak nie polecam jej z uwagi na ryzyko uszkodzenia nowego sprzętu - co by nie mówić (pisać): karta jest znacznie mniej warta. Poszukam jeszcze czegoś na ten temat wieczorem, teraz nie za bardzo mam jak.

Z tym "specem" to lekka przesada... ;)

Co do pytania: zakładam, że robiłeś zdjęcia bez lampy błyskowej i w podstawowym trybie zdjęć seryjnych? Generalnie dla zdjęć seryjnych prędkość migawki jest limitowana - do 1/30s; aby skorygować tak wykonywane zdjęcie przy fotografowaniu ciemnych obiektów, aparat automatycznie zmienia korekcję ekspozycji - stąd uzyskuje się nieporuszoną i "doświetloną" fotkę, jak to określiłeś. Ponieważ nastawy aparatu (ostrość, ekspozycja, balans bieli) są określane dla pierwszego zdjęcia w serii a następnie blokowane, aparat rzeczywiście robi serię zdjęć "od razu" i koniec. W trybie zdjęć pojedynczych trochę czasu może zająć dobranie parametrów zdjęcia; dopasowany czas otwarcia migawki (robiłeś zapewne przy automatycznych nastawach?) jest na ogół wyraźnie dłuższy i stąd zdjęcie jest poruszone (zatem i nieostre). W tych warunkach polecam używanie statywu, z ręki rzeczywiście trudno jest "strzelić" udaną fotkę. Możliwe również, że przy robieniu zdjęć pojedynczo w poszczególnych trybach wartość przysłony zmieniła się na wyższą - stąd automatycznie wydłużył się czas otwarcia migawki, co dodatkowo powiększyło szanse poruszenia zdjęcia.

Pozdrawiam.


środa, 3 marca 2004, 13:31
Zobacz profil
Post 
Co do warunkow robienia zdjec to rzeczywiscie robilem zdjecia na mrozie i wtedy ten efekt wystapil (ale to byla nowa karta pierwszy raz zalozona)
A co do drugiego tematu to statyw mi niewiele pomoze bo jak wytlumaczyc 1,5 rocznmu maluchowi aby stal w miejscu? :-)
dzieki za pomoc i sprubuje ja reklamowac.


środa, 3 marca 2004, 14:04
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
@atibor1

Co do poruszenia zdjecia, to proponuję przełączyc aparacik na półatomat i ręcznie nastawic czas otwarcia migawki. Spróbuj z czasem 1/30sek lub 1/45 i zobacz jak aparat dobiera przysłonę. Jeżeli ja dobierze to pstykaj i powinno być MNIODZIO. Dodatkowo pozmieniaj ISO na jakies wyzsze niż 100, np. 200, 400.


środa, 3 marca 2004, 15:40
Zobacz profil
Post ok
Ok. Aparacik mam pare dni wiec zabawe dopiero zaczynam.
dzieki:-)


środa, 3 marca 2004, 16:08
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL