Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 00:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 problem z Olympus C-310 ZOOM 
Autor Wiadomość
Post problem z Olympus C-310 ZOOM
Czesc wszystkim.

Kupilem nowy aparat olympus c-310 zoom. Po zrobieniu paru zdjec pokazuje ze bateria jest pusta i sie wylacza. Baterie zakladane sa nowe! Probowalem pare zestawow nowych baterii. Co to moze byc? Cos powaznego?
Z serwisem nie taka prosta sprawa bo kupilem go w Anglii. Prosze o jakies info. Dzięki.


czwartek, 21 października 2004, 20:44
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Ile zdjęć masz na myśli, mówiąc "parę"? Trudno określić, czy Twój aparat jest uszkodzony, bo aparaty cyfrowe mają to do siebie, że lubią sobie energii pojeść. Do każdego aparatu cyfrowego trzeba dokupić ładowarkę i akumulatorki, żeby nie zbankrutować na paluszkach.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 21 października 2004, 20:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Zwykłe baterie, nawet alkaiczne, są pożerane w bardzo szybkim tempie przez każdy aparat cyfrowy. Jeśli twój przypadek dotyczy zwykłych baterii to nie ma sie czym martwić, tylko trzeba iść kupić zestaw paluszków-akumulatorków (najlepiej dwa zestawy), czyli w tym przypadku 4 baterie i ładowarkę. O dobrych ładowarkach i bateriach na tym forum wiele mówiono więc funkcja szukaj Ci pomoże.

Natomiast gdy dzieje się to na akumulatorkach, to coś jest nie tak, bo nawet kiedyś prądożrące HPki robiły 50 zdjęć. Ale ja już tu nie pomogę

Pozrawiam

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


czwartek, 21 października 2004, 22:31
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
To zależy jakie baterie używasz i jak/gdzie robisz zdjęcia.

1. Jeśli używasz baterie alkaliczne, to rzeczywiście po kilku zdjęciach mogą po prostu paść. Na akumulatorkach jest zdecydowanie lepiej.
2. Jeśli robisz zdjęcia z lampą, to oczywiście żywotność baterii jest zdecydowanie krótsza, niż bez lampy.
3. Jeśli do każdego zdjęcia długo się przymierzasz, chodzisz po menu, itp., a więc masz ciągle włączony LCD, to oczywiście też baterie szybciej padną (bo ten ekran zżera masę prądu).

Ja na moich Panasonicach 2100 z powodzeniem robię całą kartę 64 MB (ok. 90-95 zdjęć), bez lampy, z włączonym LCD, oczywiście nie zdjęcie za zdjęciem, tylko w normalnych warunkach "terenowych", a więc jedno, dwa, trzy zdjęcia co jakiś czas.

Aha! Co masz na myśli pisząc, że aparat się wyłącza? Czy chowa obiektyw? Bo warto dodać, że często ten czujnik nieco "oszukuje". Tzn. pokazuje, że bateria jest już prawie pusta i wyłącza LCD, żeby zapobiec i całkowitemu rozładowaniu. Nie mniej aparat cały czas działa i zazwyczaj można jeszcze zrobić kilka(naście) fotek. Aby jednak zmusić aparat do włączenia monitorka, musisz nacisnąć jakiś przycisk, np. Quick View.

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


czwartek, 21 października 2004, 22:47
Zobacz profil
Post 
Dziękuję wszystkim bardzo za udzieloną pomoc!
Po włożeniu nowych baterii wyświetla się na chwilę symbol zielonej bateryjki, czyli niby wszystko jest ok. Niestety za parę chwil pojawia się już czerwona bateryjka, a po zrobieniu 3-4 zdjęć pojawia się komunikat że bateria jest wyczerpana.
Nie są to akumulatorki. Myślałem o zaopatrzeniu się w takowe wraz z ładowarką, ale najpierw chciałbym upewnić się czy aparat nie jest uszkodzony.

Do Baklo:

Ad.1. Właśnie takich baterii próbowałem używać.
Ad.2. Zdjęcia były robione z lampą.
Ad.3. Ekran LCD był włączony.

Rzeczywiście, aparat nie chowa obiektywu, tylko gaśnie ekran.

Dziwi mnie jednak fakt, że symbol czerwonej baterii wyświetla się tuż po włączeniu aparatu z bądź co bądź NOWYMI bateryjkami...


czwartek, 21 października 2004, 23:33
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Musisz koniecznie kupić aku i ładowarkę! Aparat nie jest raczej popsuty, to wina baterii. Jak chcesz, to mam ciekawy sprzęt w sprzedaży. Zobacz na link w moim podpisie. Sprzedam 10% taniej ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 21 października 2004, 23:37
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
Luki napisał(a):
Dziwi mnie jednak fakt, że symbol czerwonej baterii wyświetla się tuż po włączeniu aparatu z bądź co bądź NOWYMI bateryjkami...
Bo baterie alkalicznie w ogóle są za słabe do takich urządzeń jak aparat cyfrowy. W momencie włączania aparatu pobór prądu jest tak duży, że one tego po prostu nie wytrzymują. Stąd od razu czerwony wskaźnik. Dotyczy to zwłaszcza tanich i kiepskich baterii. Jeśli już chcesz używać alkalicznych, to kupuj jakieś dobre, np. Duracell, jednak one są drogie, więc to się nie opłaca. Za cenę kilku kompletów masz już bardzo dobre akumulatorki, które możesz ładować setki razy. Na pewno jest to lepszy interes :).

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


piątek, 22 października 2004, 18:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL