Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 22:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Jak działa panorama 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2004, 12:10
Posty: 13
Post Jak działa panorama
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak działa panorama w C-765 i na czym polega to wspomaganie na karcie XD. Odpalam panorame pokazują się takie kreski ze strzaleczkami, robie 1 zdiecie, potem 2 i nic sie nie dzieje dalej sa dwa osobne zdiecia. O co w tym chodzi, w instrukcji nic na ten temat nie pisze.

_________________
C-765


wtorek, 28 grudnia 2004, 21:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
robisz fotki (w tym trybie z kreseczkami), po czym po uruchomienia camedia mastera wybierasz opcje zdjec panoramicznych; przeciagasz z okna do okna i wybierasz opcje sklejania; potem z "lornetek" (+/- tak wyglada efekt) wycinasz fotke i gotowe).
ad kart, to poprostu tylko karty olympusa umozliwiaja sklejanie panoram w powyzszy sposob.
jest to jednak jedna z gorszych opcji; ta lepsza, to cykasz fotki na tych samych, ewentualnie mocno zblizonych ustawieniach obracajac aparat wzgledem osi obiektywu, sciagasz sobie programik - panorama factory (wersja darmowa spokojnie wystarcza); wskazujesz pliki i w mig masz gotowa i to (moim zdaniem) lepsza panoramke, bez obcinania innych pierdulek itp itd.
tak to po krotce wyglada; mozesz jeszcze skladac w gimpie lub psie;
otwierasz pliki na roznych warstwach i dopasowujesz je do siebie;

osobiscie polceam jednak panorama factory, gdzy daje najlepszy i najszybszy efekt.

_________________
remanent...


wtorek, 28 grudnia 2004, 21:39
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2004, 12:10
Posty: 13
Post 
acha, oki, dzieki :wink: zaraz popróbuje

_________________
C-765


wtorek, 28 grudnia 2004, 22:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
:-)
polecam sie na przyslzosc

zapominialem dodac, ze jezeli jednak bys wybral opcje ze sklejaniem panoramy w camedia master, to aparat robi osobno zdjecie do panoram pionowych, a osobno do poziomych.

ps.
moze pokazesz wyniki... :?:

_________________
remanent...


wtorek, 28 grudnia 2004, 22:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL