Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 09:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 olympus c-725 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 6 kwietnia 2005, 14:31
Posty: 1
Lokalizacja: jastrzębie zdrój
Post olympus c-725
wiem ze c-725 jest kiepskim modelem ale mam takie pytanie, znacie moze jakas stronke z opisami techniki robienia zdjec??
jestem amatorem i jak narazie robie zdjecia na auto lub na chybil trafił ustawiam na manualach.
z gory dzieki


środa, 6 kwietnia 2005, 15:07
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 14 kwietnia 2005, 11:12
Posty: 7
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Czemu kiepskim? Nawet samolot pasażerski ci sie wyda kiepski w pilotowaniu jesli nie bedziesz wiedział co do czego słuzy. Posiadam ten model od jakiegoś czasu i rozsmakowywac sie zacząłem po pewnym czasie dopiero. Na poczatku wydawąło mi się że jest to kicha, podobnie jak ty. Jednak wierz mi że diabeł tkwi w tym by nie robic wszystkiego w trybie auto. Sam aparat jeszcze nie ma swojego pomyślunku ;-) Jak wiemy fotografia jest SZTUKĄ i wiele zalezy od człowieka i jego manualnych ustawień w stosunku do oswietlenia warunkow itp. Teraz jestem na etapie ze własciwie otrzymuję zdjecie takie jakie chcę. Ale troche mnie to kosztowało, np. uwaznej lektury i słuchania doswiadczonych. Proponuję korzystanie z forów jesli cie nie stac na fachową literaturę. Tutaj jest naprawdę sporo uczynnych doswiadczonych kolegów. Jednym z nagłowków ktroe dzisiaj przeczytałem było ze kobietka jest rozczarowana NIkonem D70. To własnie ten problem - samolot w rekach nie pilota ;-). Jesli ktos nie chce sie męczyć to neich kupi "idiotenaparat" jak najtańszy ale wtedy wszystkie zdjecia beda jednakowo mierne. Tak myślę.

_________________
Jacekk
Athlon 2400+ 512 DDR400 2x80GB Seagate GeForce 5200 256DDRAM, Pinnacle Studio +, All Adobes, Olympus C725 128XDPic


czwartek, 14 kwietnia 2005, 11:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 19:55
Posty: 12
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Post 
całkowicie się zgadzam jednak w c-725 w porównaniu do c-4000 nie ma nic oprócz 8x co promowałoby ten model.Manual praktycznie żadny w porównaniu z moim c-4000.pozdrawiam.:)

_________________
bomb01


czwartek, 14 kwietnia 2005, 18:25
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 10:33
Posty: 29
Lokalizacja: Biała Podlaska
Post 
Mam takie pytanie odnosnie Olympusa C-725. Ten aparat ma zoom optyczny 8x a jego matryca wynosi 3 mega. Czy 3 mega matrycy to nie za malo do wspolgrania z tak duzym zoomem ? Chodzi mi o to czy jak robie fote z duzym zoomem, tym aparatem, to czy nie robi sie taka kasza ze zdjecia ? Wydaje mi sie ze 3 mega matrycy to troche za malo... :wink:


niedziela, 17 kwietnia 2005, 18:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
Wydaje mi sie ze...

Masz racje - Wydaje Ci się :!:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


niedziela, 17 kwietnia 2005, 19:23
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 10:33
Posty: 29
Lokalizacja: Biała Podlaska
Post 
Nigdzie nie moge znalezc fotek z zoomem C-725. Czy moglby ktos je tu umiescic ? Bede bardzo wdzieczny... :)


niedziela, 17 kwietnia 2005, 20:21
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 07:39
Posty: 5
Post 
"Kasza" jak to określiłeś związana jest raczej z niewystarczającą ilością światła niż z wielkością matrycy... a to wiąże się z ustawieniami. Popróbuj ten sam obiekt w kilkunastu ujęciach, zmieniając i czas i przysłonę i czułość i wszystko co da się zmienić...:) Zobaczysz efekty i sam wybierzesz... :) Te same zabiegi czekałyby Cię z aparatem o matrycy 4, 5, 6 i więcej megapixeli....


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 13:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
Kasza" jak to określiłeś związana jest raczej z niewystarczającą ilością światła niż z wielkością matrycy...


Zrób porównanie matrycy 1/2,5'' i 1/1,8'' przy tej samej optyce i warunkach.

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:29
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 07:39
Posty: 5
Post 
3,2 MPix na matrycy 1/2,5" przy Canonie A510 i 6,1 MPix na matrycy 1/1,8" w Kodaku DX7630... Jakbyś nie patrzył... wole 3,2 Mpix. Chyba, że te matryce poparte są odpowiednią optyką.... to zupełnie inna para kaloszy...


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 20:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Chyba nie zrozumiałeś - no dobrze - niech obie mają po 4Mpix :twisted: :twisted:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:35
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 20 grudnia 2004, 11:57
Posty: 3
Post 
Nie rozumię o czym Wy piszecie !!!! Co ma ilośc pikseli na matrycy do zoomu optycznego ????? A co mają wymiary matrycy do zooomu ????
No bo tak :
Wielkośc fizyczna matrycy to jedynie wpływa na zaszymienie i jakośc odwzorowania obrazu i wynika tylko z budowy matrycy jako elementu i nie ma nic wspólnego z optyka !!!!
Ilośc pikseli jest stała i też nie ma nic wspólnego z optyką i zoomem.
Co innego w przypadku zoomu cyfrowego gdzie jest wycinany elektronicznie obraz z fragmetu matrycy.


czwartek, 21 kwietnia 2005, 12:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL