Teraz jest piątek, 21 września 2018, 18:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Olympus C-740 UZ rozmazuje :( 
Autor Wiadomość
Post Olympus C-740 UZ rozmazuje :(
Witam mam problem a wiec prawie kazde zdjecie wychodzi rozmazane :(
da sie jakos to ustawic ?
powiem ze z uzyciem lampy blyskowej nie rozmazuje tak bardzo jak bez jej uzycia z lampa wychodza ladne zdjecia a bez rozmazuje...
Prosze o pomoc bo juz mam dosyc tego aparatu ic nie umiem ustawic i tylko na automacie robie :(
z gory dziekje :D
pozdrawiam


poniedziałek, 29 grudnia 2003, 21:50
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Hej! Moja dziewczyna ma taki sam problem z moją MINOLTĄ Z1... Ale to wina dziewczyny, bo nie wiem czemu zawsze musi ruszyć aparatem :(

Zrób tak: ustaw aparat na statywie i zrób zdjęcie z samowyzwalaczem w dość jasnym pomieszczeniu bez lampy oczywiście - jeśli przy takim ustawieniu, kiedy nic nie dotykasz, znowu zdjęcia będą nieostre, to według mnie aparat szwankuje :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 29 grudnia 2003, 22:41
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Skool, czy na automacie zdjęcia też wychodzą Ci poruszone? Jeśli nie, to nie ustawiaj zbyt długiej migawki (maksymalna rozsądna to 1/(ogniskowa w mm) sekundy, najlepiej min. 2 razy krócej). Jeżeli pracujesz w preselekcji przesłony - może za bardzo przysłaniasz obiektyw, co powoduje wydłużenie czasu naświetlania. Jest jeszcze jedna możliwość - masz uszkodzony aparat, ale najpierw trzeba wykluczyć wszystko inne.


poniedziałek, 29 grudnia 2003, 23:19
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
A jakie masz parametry zdjęcia? W trybie odtwarzania po włączeniu INFO podawane są wszelkie dane dotyczące nastaw aparatu w trakcie robienia zdjęcia. Możesz je skonfrontować z powyższą opinią Tomka.

Też mam C-740 - w pomieszczeniach, przy słabym świetle i bez lampy zdjęcia "z ręki" wychodzą mi często poruszone, ale to chyba dosyć normalne. Proponuję podobny test jak Vendeur; prostym rozwiązaniem jest statyw - i problem znika, jeżeli chciałbyś robić zdjęcia w nocy, to i tak się przyda.

Pozdrawiam.


wtorek, 30 grudnia 2003, 08:56
Zobacz profil
Post 
hmm reka raczej nie ruszam robie wszystko w automacie bo z ustawieniami tego wszystkiego nie mam czasu sie bawic :\
zobacze z tym statywem i dam znac :)


wtorek, 30 grudnia 2003, 21:59

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Póki co - postaw po prostu aparat na stole czy na książce i zrób zdjęcie z samowyzwalaczem (bez lampy oczywiście). Powodzenia!


środa, 31 grudnia 2003, 01:26
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 9 grudnia 2003, 03:18
Posty: 18
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Witam.
A może zdjęcia wychodzą nieostre?
Jeśli tak, to może nie ustawiasz ostrości przed zrobieniem zdjęcia; spust migawki do połowy, aż zaświeci się zielona lampka z lewej, po czym spust do oporu.

_________________
Stanisław


środa, 31 grudnia 2003, 12:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL