Teraz jest sobota, 23 lutego 2019, 05:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 stabilizaja w lustrzankach 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
jacek2004 nei chwytaj mnie za slowka, kazdy wiedzial ze chodzilo mi o te trzesawke do matrycy a nie o LCD (a ze nazwe pomylilem to szczegol) :wink: nie zmienia to faktu ze e500 ktorym robilem zdjecia w MM jest najwolniejszy z obecnych lustrzanek cyfrowych i nie wydaje mi sie zeby e330 byl znaczaco szybszy a tym bardziej szybszy od d5d, 350d czy d50.
w kazdym razie jezeli e330 nie bedzie drozszy niz np canon 350d to tez sie nad nim powaznie zastanowie, glownie ze wzgledu na ruchomy lcd bo duzo robie fotek macro. Zeby tylko nie szumial tak jak e500.
PS; ma ktos jzu linki do testow tego aparatu?

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


środa, 1 lutego 2006, 13:42
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Frog napisał(a):
nie zmienia to faktu ze e500 ktorym robilem zdjecia w MM jest najwolniejszy z obecnych lustrzanek cyfrowych i nie
i pewnie przy okazji zrobiłeś skomplikowane testy szybkości ze stoperem w ręce. O ile nie wiesz to testerzy z Chip FV już przyznali się do nierzetelnych testów szybkości E-500 :wink: a pewnie z tamtąd są twoje informacje o rzekomej powolności E-500.
Poza tym mówiąc o szybkości aparatu należy się wyrażać precyzyjnie, a Ty po raz kolejny do problemu podchdzisz "humanistycznie" i wielce nieprecyzyjnie.

O szybkości możemy mówić w aspekcie:
1. właczania się i gotowości do pracy,
2. pracy AF (która w dużej mierze zależy od obiektywów, i nie należy zapominać że poza szybkością AF ważna jest precyzja AF, co z tego że szybko skoro może wyjśc nieostro :wink: )
3. robieniu zdięć seryjnych
4. zrzucaniu zdięć seryjnych na kartę

Porównaj więc w tych aspektach szybkośc E-500/330 z innymi i dopiero wtedy podziel się opinią, bo w innym przypadku twoja opinia jest BEZWARTOŚCIOWA i co gorsze wprowadzająca w bład użytkowników forum.

Co do SSWF to wyrażnie napisałeś że E-330 przy właczaniu czyści matrycę i traci czas, co jest nieprawdą bo jak już napisałem filtr czyszczący jest właczany raz na dobę i przy zmianie obiektywu, więc z twojej strony to nie jest "pomyłka w nazwie" tylko kompletna niewiedza w temacie :mrgreen: Co naprawdę jest żenujące tym bardziej że na stronach naszego forum jest ładny artykuł o E-330.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 1 lutego 2006, 14:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
ok powiem precyzyjniej ze wszystkich aparatow ktorymi robilem zdjecia: d5d, d50, 350d olympus e500 ma KILKAKROTNIE dluzszy czas uruchamiania (e500 uruchamia sie mniej wiecej tak dlugo jak moj nikon 8800 a pozostale aparaty moga robic fotki od razu po wlaczeniu), w zestawie z kitowym obiektywem wg mojej subiektywej oceny ostrzy wolniej niz pozostale aparaty.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


środa, 1 lutego 2006, 16:24
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 16 sierpnia 2005, 16:19
Posty: 37
Lokalizacja: Brzeszcze
Post 
jacek2004 napisał(a):
3. stałoogniskowe 150mmf2 (300mm) lub 300mmf2.8 (600mm) - najlepsze stałki do cyfry na świecie ale niestety drogie ZD 300mm około 22000zł :wink:


Rozumiem, że kolega przetestował je z innymi topowymi obiektywami innych producentów ;) . Najpierw proponuję zastosować udzielane innym rady do siebie samego, a potem dopiero ich udzielać...


środa, 1 lutego 2006, 18:16
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 13:24
Posty: 2
Post 
szlapton napisał(a):
jacek2004 napisał(a):
3. stałoogniskowe 150mmf2 (300mm) lub 300mmf2.8 (600mm) - najlepsze stałki do cyfry na świecie ale niestety drogie ZD 300mm około 22000zł :wink:


Rozumiem, że kolega przetestował je z innymi topowymi obiektywami innych producentów ;) . Najpierw proponuję zastosować udzielane innym rady do siebie samego, a potem dopiero ich udzielać...


Posiadam Zuiko 50mm oraz 150mm, mam też Nikkor 85mm 1.4 oraz
Nikkor 180mm F2.8 pracowałem również dłuższy okres z Canon 135mm F2.0 zrobiłem nimi kilkanaście tysięcy zdjęć i mogę powiedzieć, że najlepsze efekty dają jednak Zuiko. Używałem też kilka innych obiektywów stałoogniskowych, ale zbyt rzadko żeby wypowiadać się. Zresztą to nie tylko moja opinia!


środa, 1 lutego 2006, 19:09
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
RobertW3D napisał(a):
Poza tym ważny jest nie tylko czas uruchomienia, ale także:
- Record->Play
- Play-Record
- przechodzenia między zdjęciami
Porównywałeś je pod tym kątem ? Niesądzę ...


To NIE SĄ kwestie zależące od aparatu. Tutaj ważna jest KARTA.

Czy czas wyłączenia jest naprawdę tak istotny? Dla mnie w ogóle. Nie znam aparatu, a już na pewno nie lustra, które wyłączałoby się na tyle długo, aby to było uciążliwe.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 1 lutego 2006, 20:23
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
RobertW3D napisał(a):
Poza tym w przypadku lustrzanki nie musisz czekać aż Ci się obiektyw wysunie podczas startu, a potem jeszcze schowa jak to jest w kompaktach


A kompaktach z manualnym zoomem także nie musisz...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 1 lutego 2006, 20:25
Zobacz profil

Dołączył: środa, 30 listopada 2005, 10:28
Posty: 48
Post 
:?: A powiedzcie mi proszę taka sprawę;wykonując zdjęcie przemieszczającego się człowieka np.na rowerze-cy dla ostrosci wykonanego zdjęcia lepiej będzie śledzić go aparatem i nacisnąć jednocześnie na spust czy też wiedząc jaką drogą pojedzie trzymać aparat w ręku nacelowany na konkretne miejsce i dopiero w momencie gdy obiekt pojawi się w kadrze nacisnąć na spust.mam nadzieję ze jasno się wyraziłem.Oczywiście pomijam aspekt trzęsącej się ręki czy też stabilizacjim obrazu,załużmy że te czynniki będziemy mieli takie same zarówno podczas śledzenia poruszającego się obiektu ,jak i w sytuacji gdybyśmy czekali na moment gdy obiekt znajdzie się w kadrze.Co Wy na to? :?: jeśli pytanie jest głupie ,to z góry przepraszam,poprostu nie bardzo miałem do tej pory możliwośc samemu w sposób miarodajny porównać wykonania zdjęcia ,takiego poruszającego się obiektu takimi dwoma sposobami -obym się tym pytaniem nie zbłażnił :oops: :wink:


środa, 1 lutego 2006, 20:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
RobertW3D mam wrazenie ze nic oprocz e500 w reku nie miales. Tak, egzemplarz ktory testowalem przy kazdym wlaczeniu pokazywal animacje jakoby wlasnie sie czysci matryca. Dla mnie jest to bardzo istotny czas bo najbardziej mnie wkurza w aparacie gdy sie wolno uruchamia.
Marafoto zdecydowanie w sytuacji ktora opisujesz sledzi sie obiekt aparatem i wtedy robi fotke a nie czekasz z aparatem skierowanym w jedno miejsce. Po pierwsze dlatego ze aparat w przypadku szybko poruszajacego sie obiektu moze nie zdazyc zlapac ostrosci, po drugie jezeli sledzisz obiekt aparatem to obiekt ten bedzie ostry natomiast tlo bedzie rozmyte i uzyskasz w ten sposob "efekt szybkosci" jak to ma miejsce np w przypadku fotografii samochodow w czasie rajdow...

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


środa, 1 lutego 2006, 20:58
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
marafoto, to zależy. Jeśli aparat jest w stanie śledzić poruszający się obiekt, to można go śledzić, ale zwykle lepiej jest ustawić ostrość wcześniej na punkt w którym obiekt musi się pojawić i czekać z wciśniętym do połowy spustem migawki (np. na płotek w czasie biegu przez płotki). W ten sposób można zrobić fajne zdjęcie nawet wolnym kompaktem.
Obrazek


środa, 1 lutego 2006, 22:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
Właśnie sprawdziłem 350D. Nie muszę go nosić w wyprostowanej ręce. Między włącznikiem i spustem migawki są około 3 cm. Nie jestem w stamie tak szybko przesunąć palca, żeby poczuć opóźnienie. Canon robi zdjęcia natychmiast po włączeniu.


czwartek, 2 lutego 2006, 00:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL