Teraz jest niedziela, 17 lutego 2019, 18:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 stabilizaja w lustrzankach 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
zgadza sie.. dokladnie opoznienie wynosi chyba 0.2 sekundy... w fotografi przyrodniczej kwestia 1 sekundy to kwestia czy fotka wogole zostanie zrobiona czy nie.. np gdy sie zrywa jakis ptaszek z drzewa...

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


czwartek, 2 lutego 2006, 00:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Glupie pytanie: po co w aparacie animacja podczas wlaczania? To mi smierdzi tanim efekciarstwem, nikomu do niczego nie potrzebnym.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 2 lutego 2006, 00:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
RobertW3D napisał(a):
MobyDick - zgadzam się z Tobą - dlatego tym bardziej się cieszę z tej opcji w Menu :-) Raz zmieniam i mam spokój "na zawsze" :-)

Pozdr.
R.

no zgoda, tylko fakt posiadania odpowiedniej opcji w menu nie wyjasnia po co ten wodotrysk. Czyzby programisci nie mieli co robic, niech lepiej zamiast wymyslac bezsensowne bajery zajma sie wymyslaniem uzytecznych opcji w oprogramowaniu aparatu.

A moze badania marketingowe wykazaly, ze jest popyt na sprzety mowiace sowjemu uzytkownikowi: "dzien dobry, co tez szanowny uzytkownik dzisiaj ma ochote sfotografowac" Jeszcze troche to aparat bedzie pytal o nastroj w danym dniu i po szybkiej analizie zaproponuje konkretne tematy zdjec :roll: boze czy rodzaj ludzki tak nisko juz upadl, ze potrzeba takich motywatorow do dzialania :?: :?:

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 2 lutego 2006, 00:58
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post 
Ciezko ustabilizowac sportowcow, a juz na pewno nie aparatem takim jak Sony H1 czy Minolta ktora do obliczenia ruchow stabilizacji uzywa czujnika CCD (wiec jak nie zlapie jakis punktow stalych na obrazie nie ustabilizuje nic) a nie zyroskopu jak Canon w obiektywach.
Jedyna szansa to rzeczywiscie niskoszumiacy czujnik CMOS i jasny obiektyw. Ja robilem zdjeca hokeistow na krytym lodowisku canonem z ob 50mm 1.8 na czulosci 1600. Wyszlo OK. podobno to byly najlepsze zdjecia na tafli jakie do tej pory ktos tym juniorom zrobil. teraz kupilem Sony R-1 ktorego tez polecem bo ma najjasniejszy obiektyw w klasie i male szumy. Lub Olympus 330 ale mysle ze bedzie on na rynku dopiero za dobre kilka miesiecy. A Nikon wlasciwie sie juz nie liczy - co to jest 6mln pix w tych czasch. Nawet w kompaktach to juz historia. Prezes Nikona powiedzial ze nie planuja udoskonalania w szerz swoich matryc , beda dalej kupowac to co Sony pozamiata im ze swojej linii produkcyjnej.
A teraz i to moze im sie skonczyc skoro Sony do lata chce wypuscic swoja lustrzanke i planuje opanowac 25% rynku lustrzanek do kilku lat. Z wczesniejszych postow ze Chip zbadal ... mzona sie usmiac. Drogo to musialo Nikona kosztowac. Napewno wykupili reklame na 2 lata do przodu co widac i w naszym Chipie - w kazdym jest wieka rekama nikona. Bo tylko tak moga ratowac sprzedaz. pentax obnizyl cene kita SRL do 599$ w USA.


czwartek, 2 lutego 2006, 07:46
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 13:24
Posty: 2
Post 
Frog napisał(a):
zgadza sie.. dokladnie opoznienie wynosi chyba 0.2 sekundy... w fotografi przyrodniczej kwestia 1 sekundy to kwestia czy fotka wogole zostanie zrobiona czy nie.. np gdy sie zrywa jakis ptaszek z drzewa...


Nie zapominaj o ustawieniu fokusa i kadrze. Widzę, że chyba nigdy nie robiłeś fotografii przyrodniczej. Kiedy robisz zdjęcia to nie wyłączasz aparatu po każdym zdjęciu, kwestia czasu włączenia jest tak małoważna jak kolor przycisku spustowego! Jak pracujesz aparatem to go nie wyłączasz, bardziej się liczy Twoje oko, refleks, szybkość AF, ilość zdjęć w serii i jej szybkość. Przykro czytać takie bzdury osób które mają mizerne pojęcie o pracy aparatem, a wypowiadają się na publicznym forum.


czwartek, 2 lutego 2006, 10:24
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
szlapton napisał(a):
Rozumiem, że kolega przetestował je z innymi topowymi obiektywami innych producentów . Najpierw proponuję zastosować udzielane innym rady do siebie samego, a potem dopiero ich udzielać...
A kolega niech uważnie czyta :wink: wyraźnie napisałem ze są to obiektywy dedykowane do cyfrowego SLR A takowychdedykowanych szkiełek inni producenci nie mają. A jeśli nawet opierać się na obiektywach analogowych, to inni producenci takowtych też nie mają nawet w ofercie :wink: Proszę o wskazania szkiełek 300mmf2 lub 600mmf2.8 innych producentów.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 2 lutego 2006, 10:24
Zobacz profil

Dołączył: środa, 1 września 2004, 15:51
Posty: 156
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Jacek 2004- tak zle nie ma zdarzają sie takie obiektywy ale są piekielnie drogie

Olympus OM 250 f:2,0 - chyba najsłyniejszy obiektyw manualny:)

Jaka lufa...

albo Nikon 200 f:1,8 - to z takich ekstremalnych obiektywów,, to jeszcze Canon 400 f:2,8:)

_________________
d70+18-70+SB 800 - zdradziłem OLĘ.... przez chwilę... a teraz już na jej łonie:) e-1 - 14-54+fl-36
http:\\www.awaskow.republika.pl


czwartek, 2 lutego 2006, 10:39
Zobacz profil

Dołączył: środa, 30 listopada 2005, 10:28
Posty: 48
Post 
potam napisał(a):
marafoto, to zależy. Jeśli aparat jest w stanie śledzić poruszający się obiekt, to można go śledzić, ale zwykle lepiej jest ustawić ostrość wcześniej na punkt w którym obiekt musi się pojawić i czekać z wciśniętym do połowy spustem migawki (np. na płotek w czasie biegu przez płotki). W ten sposób można zrobić fajne zdjęcie nawet wolnym kompaktem.
Obrazek


A czy to zdjęcie zrobiłeś właśnie hybrydą?? jeśli tak ,to może na początek wystarczyłby mi Fz30,a może orientujesz się czy posiada on możliwość śledzenia poruszającego się obiektu?jJa nie mogę tego doczytać.Wiem że ma cos takiego A 200.


czwartek, 2 lutego 2006, 13:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
Kuba_St napisał(a):
Frog napisał(a):
zgadza sie.. dokladnie opoznienie wynosi chyba 0.2 sekundy... w fotografi przyrodniczej kwestia 1 sekundy to kwestia czy fotka wogole zostanie zrobiona czy nie.. np gdy sie zrywa jakis ptaszek z drzewa...


Nie zapominaj o ustawieniu fokusa i kadrze. Widzę, że chyba nigdy nie robiłeś fotografii przyrodniczej. Kiedy robisz zdjęcia to nie wyłączasz aparatu po każdym zdjęciu, kwestia czasu włączenia jest tak małoważna jak kolor przycisku spustowego! Jak pracujesz aparatem to go nie wyłączasz, bardziej się liczy Twoje oko, refleks, szybkość AF, ilość zdjęć w serii i jej szybkość. Przykro czytać takie bzdury osób które mają mizerne pojęcie o pracy aparatem, a wypowiadają się na publicznym forum.

widze ze sam nigdy nie robiles fotografii przyrodniczej. Ja focilem wiele razy na polowaniach, przy wedkowaniu itd, wylaczam aparat prawie po kazdym zdjeciu bo inaczej szybko pada bateria dlatego czas uruchamiania to jedna z najwazniejszych cech aparatu w przypadku focenia ruchomych obiektow...
Na pewno w zyciu nie widziales np podrywajacej sie krzyzowki, masz wtedy jakies 2 sekundy na zdjecie i ilosc zdjec w serji i jej szybkosc nie ma tutaj nic do rzeczy bo nie zdazylbys nawet nastawic tej funkcji. Jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj. No chyba ze specjalizujesz sie w fotografii leniwcow...

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


Ostatnio edytowano czwartek, 2 lutego 2006, 14:05 przez Frog, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 2 lutego 2006, 14:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
wojcias1 napisał(a):
A Nikon wlasciwie sie juz nie liczy - co to jest 6mln pix w tych czasch. Nawet w kompaktach to juz historia.

:lol: :lol: :lol: Teraz już wiem dla kogo robione są aparaty z matrycami, z których bilboardy mozna drukować.
Tylko, że np. taki E1 olympusa ma raptem 4mln. jacek2004, czy zgodzisz się z kolegą, że jest on już prehistorią?
Osobiście uważam, że do zastosowań amatorskich 4-8mln spokojnie wystarczy. Zależy kto jakie kadry pstryka i ile z tego musi później odcinać na kompie.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


czwartek, 2 lutego 2006, 14:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
tez uwazam ze spokojnie wystarczy 5mpx, 8mpx uzywam tyko przy fotografii macro zeby wykadrowac robaka...

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


czwartek, 2 lutego 2006, 14:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Frog napisał(a):
widze ze sam nigdy nie robiles fotografii przyrodniczej. Ja focilem wiele razy na polowaniach, przy wedkowaniu itd, wylaczam aparat prawie po kazdym zdjeciu bo inaczej szybko pada bateria dlatego czas uruchamiania to jedna z najwazniejszych cech aparatu w przypadku focenia ruchomych obiektow...

No nie wiem, jakoś nie zauważyłem, żeby mój d50 żarł baterie w stanie uśpienia... Pare razy praktycznie go nie wyłączałem przez całą imprezę (cała noc) i udawało mi się szczęśliwie zapełnić kartę bez pożarcia nawet jednej kreseczki na baterii.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


czwartek, 2 lutego 2006, 14:10
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
marafoto napisał(a):
to może na początek wystarczyłby mi Fz30,a może orientujesz się czy posiada on możliwość śledzenia poruszającego się obiektu?jJa nie mogę tego doczytać.Wiem że ma cos takiego A 200.
to śledzenie to sprawdza się jedynie na ślimakach :wink: Jest to raczej chwyt marketingowy, niż prakrycznie przydatna funkcja.

Frog napisał(a):
wylaczam aparat prawie po kazdym zdjeciu bo inaczej szybko pada bateria
to musisz mieć jakiś kiepski prądożerny aparat. E-1 w uśpienieniu nie pobiera prądu i praktycznie nie ma różnicy czy jest wyłaczony czy uśpiony :wink:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 2 lutego 2006, 14:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
Cytuj:
to musisz mieć jakiś kiepski prądożerny aparat. E-1 w uśpienieniu nie pobiera prądu i praktycznie nie ma różnicy czy jest wyłaczony czy uśpiony icon_wink.gif

zgadza sie mam pradozerny aparat bo obecnie foce Nikonem 8800 (z dodatkowym akumulatorem). Po drugie moj kumpel majacy 350d nie rusza sie "w teren" bez gripa (a wez pod uwage ze niektore lustrzanki jak np e500 czy d5d zuzywaja prad szybciej bo wszystkie dane sa wyswietlane na lcd). Jak jedziemy na wyprawe wedkarska to czesto pozostaje sie w 2 dni bez pradu, a juz przynajmniej od switu do zmroku. Nie wiem czy istnieje aparat ktory tyle wytrzyma na jednej baterii.... Ale jezeli dla kogos fotografia przyrodnicza ogranicza sie do spaceru po parku to rzeczywiscie nie trzeba wylaczac aparatu...

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


czwartek, 2 lutego 2006, 14:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL