Teraz jest poniedziałek, 18 lutego 2019, 06:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 stabilizaja w lustrzankach 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post 
kszychu napisał(a):
No nie wiem, jakoś nie zauważyłem, żeby mój d50 żarł baterie w stanie uśpienia... Pare razy praktycznie go nie wyłączałem przez całą imprezę (cała noc) i udawało mi się szczęśliwie zapełnić kartę bez pożarcia nawet jednej kreseczki na baterii.


Zgadzam sie - najwiekszym ze wszystkich plusow lustrzanek jest to ze nie trzeba ich wylaczac, bo praktycznie baterii nie zuzywaja w stanie spoczynku. A grip do 350D to juz rewelka ze mozna zasilac go zwyklymi paluszkami czy NiCd.
Ciekawe jak Nikos? Szczegolnie z ob ze stabilizacja? Bo moj canon ze starym ob 70-300 IS ze stab trzeba powiedziec ze zauwazalnie je baterie w czasie obserwacji fotograowanego celu. tzn na ob 17-85 jest juz lepiej ale obserwacja ptakow z wlaczona stabilizacja i wcisnietym przyciskiem spustu (czyli AF i wlasnie IS) zjada ta mala bateryjke canona zauwazalnie. A co dopiero za rok dwa jak sie bateryjka zestarzeje. dlatego Dzieki ci canon za gripa na paluszki !!!!!
I wstyd ze Nikos tego nie ma. Minolta nie musi miec bo tam stabilizacja dzial inaczej i tylko w czasie samego naswietlania czyli ulamek sek.
Tutaj musze przyznac ze choc sony jest naprawde "stamina" to jednak 2 baterie na dzien fotografowania zabieram. Na szcescie pasuja z kamery video.


czwartek, 2 lutego 2006, 15:06
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
kszychu napisał(a):
Tylko, że np. taki E1 olympusa ma raptem 4mln. jacek2004, czy zgodzisz się z kolegą, że jest on już prehistorią?
A gdzieś ty taki parametr E-1 wyczytał? :mrgreen: Ciekawe dlaczego moje fotki mają rozdzielczość 2560x1920? Z 4 megapikseli :shock: A powiem ci że jak się postaram to mogę wyciągnąć rozdzielczość 2621x1964 :wink: Kszychu do stopki dodam jeszcze jedno stwierdzenie "Czytaj uważnie, to też nie boli" :lol: A dlaczego E-1 ma być prehistorią, skoro jeszce można go kupić nowego i na gwarancji. Skutecznie konkuruje z "nowszymi" konstrukcjami. Jego ergonomia powala konkurencję (dwa kóleczka nastawcze, niby duperela, a jednak się przydają, szkoda że D50 ma tylko jedno kółeczko :cry: ) A różnica 1megapiksela w stosunku do konkurentów, zwraca się dzięki 100% kryciu kadru w wizjerze.
Frog mi jedna bateryjka starcza na co najmniej 500 fotek, w zapasie mam drugą. Na wakacjach aparatu nie wypuszczałem z ręki przez ponad 12 godzin dziennie (rano włączony i co najwyżej przechodził w czas uśpienia po 3 minutach). Jeden akku starczał srednio na dwa dni - czyli około 500 fotek. Przejście z uśpienia do pracy to ułamek sekundy, więc naprawdę posiadanie SWWF naprawdę nie wpływa na czas gotowości aparatu do natychmiastowego zrobienia fotki, jak to sobie niesłusznie wyimaginowałeś :mrgreen:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 2 lutego 2006, 15:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
jacek2004 napisał(a):
kszychu napisał(a):
Tylko, że np. taki E1 olympusa ma raptem 4mln. jacek2004, czy zgodzisz się z kolegą, że jest on już prehistorią?
A gdzieś ty taki parametr E-1 wyczytał? :mrgreen: Ciekawe dlaczego moje fotki mają rozdzielczość 2560x1920? Z 4 megapikseli :shock: A powiem ci że jak się postaram to mogę wyciągnąć rozdzielczość 2621x1964 :wink: Kszychu do stopki dodam jeszcze jedno stwierdzenie "Czytaj uważnie, to też nie boli" :lol:

Najmocniej przepraszam za moją pomyłkę, E-1 ma 5 a nie 4mln pixeli.
jacek2004 napisał(a):
A dlaczego E-1 ma być prehistorią, skoro jeszce można go kupić nowego i na gwarancji.

A to może kolega wojcias1 nam wyjaśni, to on ocenia aparaty po wielkości matrycy, a wg jego teorii 6mln to historia.
jacek2004 napisał(a):
Skutecznie konkuruje z "nowszymi" konstrukcjami. Jego ergonomia powala konkurencję (dwa kóleczka nastawcze, niby duperela, a jednak się przydają, szkoda że D50 ma tylko jedno kółeczko :cry: )

Jak ja dotychczas żyłem z tylko jednym kółkiem nastawczym?! Idę się pochlastać czerstwą bułką.

jacek2004 napisał(a):
A różnica 1megapiksela w stosunku do konkurentów, zwraca się dzięki 100% kryciu kadru w wizjerze.

Nie chcę być czepliwy, ale tutaj to Ty z kolei czytaj uważnie: OKOŁO 100%.
"Prawie robi wielką różnicę" :wink:

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


Ostatnio edytowano czwartek, 2 lutego 2006, 15:55 przez kszychu, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 2 lutego 2006, 15:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
jacek2004 napisał(a):
Przejście z uśpienia do pracy to ułamek sekundy, więc naprawdę posiadanie SWWF naprawdę nie wpływa na czas gotowości aparatu do natychmiastowego zrobienia fotki, jak to sobie niesłusznie wyimaginowałeś


... no nie! z faktami sie nie dyskutuje, jezeli mi nie wierzysz ze e500 uruchamia sie wolniej niz inne lustrzanki tej klasy to zobacz sobie do danych technicznych. Dla mnie opoznienie bylo odczuwalne i za duze jak na lustrzanke.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


czwartek, 2 lutego 2006, 15:51
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
kszychu napisał(a):
Nie chcę być czepliwy, ale tutaj to Ty z kolei czytaj uważnie: OKOŁO 100%.
nierozumię o co ci chodzi? E-1 ma dokładnie 100% krycia kadru w wizjerze.
Frog napisał(a):
... no nie! z faktami sie nie dyskutuje, jezeli mi nie wierzysz ze e500 uruchamia sie wolniej niz inne lustrzanki tej klasy to zobacz sobie do danych technicznych. Dla mnie opoznienie bylo odczuwalne i za duze jak na lustrzanke.
Ty naprawdę nie rozumiesz co się do ciebie pisz czy tylko udajesz? :wink:

E-500, powiedzmy uruchamia się w ciągu 1.7 sekundy po właczeniu przełącznikiem on/off . Fakt w stosunku do Canona (0.2sek) jest wolny. Ale jak właczysz on/off'em przed sesją, i potem aparat przechodzi tylko w stan uśpienia (bo tu też nie obciąża baterii), to przejście ze stanu uśpienia do stanu pracy w e-500 trwa ułamej sekundy - podobnie jak w Canonie. Zrozumiał teraz czy mam napisać drukowanymi? :wink:

A że ty jesteś przyzwyczajony do wyłaczania aparatu bo ci zżera baterie to już inna śpiewka.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 2 lutego 2006, 16:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
jacek2004 napisał(a):
kszychu napisał(a):
Nie chcę być czepliwy, ale tutaj to Ty z kolei czytaj uważnie: OKOŁO 100%.
nierozumię o co ci chodzi? E-1 ma dokładnie 100% krycia kadru w wizjerze.

http://www.olympus.pl potwierdza moją wersję, podać link?

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


czwartek, 2 lutego 2006, 16:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
wojcias1 napisał(a):
Ciezko ustabilizowac sportowcow, a juz na pewno nie aparatem takim jak Sony H1 czy Minolta ktora do obliczenia ruchow stabilizacji uzywa czujnika CCD (wiec jak nie zlapie jakis punktow stalych na obrazie nie ustabilizuje nic) a nie zyroskopu jak Canon w obiektywach.

Od kiedy to stabilizacja, obojetnie czy w obiektywie czy w matrycy stabilizuje obiekty fotografowane :shock: a nie obraz rzutowany na matryce. Od kiedy to stabilizacja matrycy w minoltach wymaga stalych punktow w rejestrowanym obrazie :shock: W obiektywach mamy zyroskopy a przy stabilizacji matrycy mamy czujniki przyspieszenia wykrywajace drgania reki w plaszczyznie pionowej i poziomej i powodujace ze matryca niezaleznie od tych ruchow calego korpusu stoi nieruchomo (w zakresie kilku milimetrow) ale to wystarcza, przeciez nikt nie ma zamiaru stabilizowac poruszen aparatu na skaczacym aparacie na safari.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 2 lutego 2006, 16:42
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
kszychu sięgaj do źródeł

http://www.olympusamerica.com/e1/sys_body_spec.asp

jednak dokładnie 100% :wink:

A przy okazji wizualizacja SSWF
http://www.olympusamerica.com/e1/feat_q ... filter.asp

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 2 lutego 2006, 17:01
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 16 sierpnia 2005, 16:19
Posty: 37
Lokalizacja: Brzeszcze
Post 
jacek2004 napisał(a):
Proszę o wskazania szkiełek 300mmf2 lub 600mmf2.8 innych producentów.


A od kiedy to jasność jest jedynym wyznacznikiem klasy obiektywu??


czwartek, 2 lutego 2006, 19:00
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
Jacku, już o tym rozmawialiśmy. Zależy jak porównywać obiektywy. Olek musi mieć jaśniejsze obiektywy w celu zapewnienia odpowiedniej jakości obrazu i porównywalnej GO. 150/2 olka odpowiada obiektywowi 300/4 dla małego obrazka i jest gdzieś w okolicach 185/2,5 (czyli w praktyce 200/2,8 ) dla zredukowanych matryc.


Ostatnio edytowano czwartek, 2 lutego 2006, 22:22 przez potam, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 2 lutego 2006, 20:04
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
marafoto, zdjęcie zrobiłem Canonem A80, wcześniej ustawiłem ostrość na płotek i czekałem na psa :). Nie wiem, czy FZ30 posiada funkcję śledzenia, ale nawet jeśli ma, to bym na nią za nardzo nie liczył.


czwartek, 2 lutego 2006, 20:08
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
potam :mrgreen: rozbawiłeś mnie, jak zawsze zresztą, tu masz link http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=25565 do fotek z E-1 robionych tylko marnym 50-200mm. Łatwo sobie wyobrazić jak wyglądały by fotki gdyby gościu mał 300mmf2.8 lub 150mmf2 :wink:
Swoje wypowiedzi o GO i jakości obrazu uzyskiwanych z optyki Zuiko możesz sobie wsadzić między "bajki z mchu i paproci" :wink: Żwirku kochaniutki.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 2 lutego 2006, 20:24
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
Jacku, za dużo się bawisz, za mało myslisz :). W trym formacie pewnie by się niczym nie różniły. Gdybyś miał tyle rozumku ile wydaje Ci się, że masz, to byś zauważył, że nie krytykuję optyki Zuiko, tylko piszę, że jasność obiektywów wynika z przyjętego rozmiaru matrycy i Olympus musi robić tak jasne obiektywy. Z faktu, że nie rozumiesz takich zjawisk jak głębia ostrości i dyfrakcja wcale nie wynika, że te zjawiska nie istnieją. Uwierz mi, jeśli zaakceptujesz istnienie tych prostych zjawisk także w odniesieniu do sprzętu Olympusa będziesz znacznie mniej śmieszny w swoim fanatyźmie. I jeszcze jedno, jestem zdecydowanie hetero, więc nie pisz do mnie "Żwirku kochaniutki" :). No i myśl czasem, i trenuj trudną sztukę czytania tekstów ze zrozumieniem, to nie boli! :)


czwartek, 2 lutego 2006, 22:31
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post 
MobyDick napisał(a):
W obiektywach mamy zyroskopy a przy stabilizacji matrycy mamy czujniki przyspieszenia wykrywajace drgania reki w plaszczyznie pionowej i poziomej i powodujace ze matryca niezaleznie od tych ruchow calego korpusu stoi nieruchomo (w zakresie kilku milimetrow) ale to wystarcza, przeciez nikt nie ma zamiaru stabilizowac poruszen aparatu na skaczacym aparacie na safari.


Mylisz sie. Stabilizacje z czujnikami ruchu ma Sony H-1 a Minolta ma dokladnie tak jak napisalem. Uzywa obrazu z czujnika zeby obliczyc gdzie i jak szybko obiekt sie poruszyl i potem rusza matryca w przeciwna strone. Minolta nie ma czujnikow ruchu. przynajmniej taki test czytalem na jakies stronie. Zrobilem test i sie sprawdziel. zrobilem kilka duzych kropek mazakiem do tablicy (scieralnym nie zmywalnym) na filtrze. i poruszalem aparatem. jak kropki beda sie ruszac tzn ze ma czujniki ruchu a jak nie tzn ze uzywa wlasnie tych stalych kropek jako pkt odniesienia do ruchu.
To samo jest w kamerach np Pansaonica VS Sony. Panasonic w kamercah tez uzywa czujnika CCD do determinacji ruchu ale nie wiem jak ma Panasonic w aparatach.


piątek, 3 lutego 2006, 08:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL