Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 00:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Olympus a RAW 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 4 maja 2008, 00:22
Posty: 7
Post Olympus a RAW
Jestem nowym użytkownikiem Olympusa E-510.Wybrałem go zamiast Canona Eos-400.Głownie ze względu na lepsze obiektywy w kicie.Aparat spełnia moje oczekiwania moze poza wolnym autofocusem.Canon na kicie robił mgliste zdjęcia,jednak chyba lepiej ostrzył.Proszę o radę-jak wczytujecie do photoshopa pliki Raw z Olka,czyli z rozszezeniem ORF.Photoshop CS3 nie odczytuje Raw.orf tylko photoshop.raw.Program Olympus Master owszem odczytuje je ale wolałbym edycję Raw-a z Photoshopa.Proszę o radę.Pozdrawiam


środa, 7 maja 2008, 15:22
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Olympus a RAW
wlods napisał(a):
Aparat spełnia moje oczekiwania moze poza wolnym autofocusem.Canon na kicie robił mgliste zdjęcia,jednak chyba lepiej ostrzył.
Chyba lepiej w sensie szybciej, bo z trafnością u C bywa różnie...

Co do orf to ja orfy z E-300, E-1 bez problemu otwieram w CS2 (plik->otwórz). Może wersję CS3, którą masz musisz upgragować do czytania orf z E-510.

Możesz też ściągnąć darmowego Adobe LightRoom 1.2beta, jest nie gorszy niż wywoływacz RAWów w CSie. Możesz też poprobować innych darmowych wywoływaczy np. rawtherapee, uraw itp.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 7 maja 2008, 16:06
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 4 maja 2008, 00:22
Posty: 7
Post Re: Olympus a RAW
Dziękuję Ci za pomoc jednak problem tkwi dalej,gdyż moja wersja to właśnie CS2(przepraszam za pomylkę).Ściągam pliki Raw.orf (z aparatu) programem Olympus Master,photoshop je widzi(w folderze na dysku) natomiast nie wyswietla obrazu.W spisie formatów które odczytuje CS2 jest photosop.raw i tyle jezeli chodzi o rawy.Zobacz jak mozesz jak jest u Ciebie w CS2.Jeszcze jedna rzecz mnie trapi.Pierwsza sesja z E-510 to ładne kolory,małe szumy do 800iso ale 50% zdjęć jest nieostrych(np bliskie portrety-jedno oko ostre,drugie już nie)Czy to normalne,czy moja nieumiejętność fotografowania.Wcześniej fotografowałem analogami i compactem Minolty.


środa, 7 maja 2008, 20:39
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 29 lipca 2007, 12:57
Posty: 185
Post Re: Olympus a RAW
Spróbuj ściągnąć uaktualnienie wtyczki Camera RAW w wersji 4.2 (w specyfikacji pisze, że dodano obsługę Olka E-510). Miałem to samo z Canonem 30d i PS CS2 i pomogło. Pozdro

_________________
Canon EOS 30D, 300D + Canon 28-135 f/3.5-5.6 IS USM + Canon 17-85 f/4-5.6 IS USM + Canon 75-300 USM II + Canon 50mm f/2.5 MACRO + 580 EX + 430 EX


środa, 7 maja 2008, 20:54
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Olympus a RAW
koszal dobrze mówi, E-510 to w miarę nowy aparat, więc CS2 bez upgrade może nie obsługiwać plików orf z niego. Musisz zrobić uprgade (help-> updates ...).

Jeszcze raz polecam LightRoom 1.2 Beta.

Co do portretów, to, to że jedno oko jest ostre, a drugie już nie to "sprawka" małej głębi odtrości (GO). Tak to już bywa w lustrzankach, gdzie GO jest mniejsza niż w kompaktach.

GO zależy od:
-ustawienia przysłony,
-ogniskowej obiektywu,
-i odległości obiektywu od fotografowanego obiektu.

GO jest płytka, mała gdy:
- otwór przysłony jest maksymalnie otwarty (liczba przysłony jest mała),
- ogniskowa jest majwiększa,
- odległość do fotografowanego obiektu jest jak najmniejsza.

Musisz nauczyć się wykorzystywać GO, jako "środek artystycznego wyrazu" :wink: i wszystko będzie OK.
Generalnie dzięki GO można uwypuklić na fotografi elementy na których nam zależy (i są one ostre), a obiekty "nieporządane" ukrywamy "przesuwając" je w niebyt braku ostrości.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 9 maja 2008, 08:36
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 4 maja 2008, 00:22
Posty: 7
Post Re: Olympus a RAW
Edytuj posty! - koszal

Dziękuję Ci za odpowiedz.Fajnie to opisałeś odnośnie głębi ostrości.Niby wszystko to wiem a jednak nie umiem chyba zastosować.Pierwsze podejscie zrobilem obiektywem 40-150.Niby jest pdgląd GO ale ja na tym wyświetlaczu niewiele widzę(nie jestem slepy).Z tym Photoshopem to ciekawa sprawa.Miałem w nim Camera Raw 3.0.Jednak nie mogę go odnalezć w folderach plug-ins photoshopa zeby go wywalić i zastąpić Camer Raw 4.2.Więc wgrałem obok 3.0 ten 4.2,więc mam jakby dwa pluginy camera raw ale niestety to także nie pomogło w czytaniu ORF.Chyba skorzystam z innego proramu chociaż photoshopa jako tako znam i pewnie się w nim czuję gdyż często w nim poprawiam i wygładzam skórę modelek ze zdjęć do lokalnej gazetki i inne drobne korekty.Powiedz jak to jest ze wyostrzam zdjęcie w PS w trybie LAB i wygląda dobrze.Kiedy wrzucam go do Olympus Studio 2 widać okropne szumy po wyostrzaniu.Stosuję redukcję zakłoceń z O.S.2 i zdjęcie robi się piękne chociaż minimalnie zamydlone.Na podglądzie w Olympus studio 2 widać wszystko a w oknie projektu PS tych szumow (bialy śnieg) po prostu nie ma.

*********

Wlaśnie zrobilem uprade PS.Zamienił Camera Raw 3.0 na 3.2.Także nie czyta ORF.Trochę mnie to już wku......Chyba zaprzyjaznię się z innym programem do wywolywania RAW z Olka.

*********

Kilka fotek z Olympusa,portrety trochę obrabiane,dziewczynka i chłopczyk prosto z aparatu


Załączniki:
Kub.jpg
Kub.jpg [ 76.76 | Przeglądane 358 razy ]
dziewczynka.jpg
dziewczynka.jpg [ 66.79 | Przeglądane 233 razy ]
Portret3.jpg
Portret3.jpg [ 94.71 | Przeglądane 283 razy ]
Portret2.jpg
Portret2.jpg [ 70.32 | Przeglądane 426 razy ]
Portret1.jpg
Portret1.jpg [ 81.7 | Przeglądane 315 razy ]
piątek, 9 maja 2008, 22:30
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 29 lipca 2007, 12:57
Posty: 185
Post Re: Olympus a RAW
Więc tak:
1. Ściągasz ten plik: http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=3896&fileID=3648
2. Wypakowujesz
3. Podmieniasz za plik, który znajduje się pod taką ścieżką:

Kod:
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats

U mnie ten sposób działa.

_________________
Canon EOS 30D, 300D + Canon 28-135 f/3.5-5.6 IS USM + Canon 17-85 f/4-5.6 IS USM + Canon 75-300 USM II + Canon 50mm f/2.5 MACRO + 580 EX + 430 EX


sobota, 10 maja 2008, 09:12
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 4 maja 2008, 00:22
Posty: 7
Post Re: Olympus a RAW
Coś mam z systemem.Zrobiłem dokładnie jota w jotę jak napisaleś i niestety zawsze to samo czyli nie działa.W specyfikacji photoshop zamienił Camera raw 3.0 na 4.4.1 jednak nie działa.Mimo wszystko dziękuję za pomoc.


sobota, 10 maja 2008, 15:07
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 22 lipca 2007, 11:46
Posty: 1
Post Re: Olympus a RAW
z CS2 cameraraw4 nie działa


wtorek, 8 lipca 2008, 08:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL