Re: Czy kupić nową lustrzankę
Mike21r napisał(a):
Jak na razie amatorka

Jaki rodzaj fotografii portret, makro, przyroda.
W ww. typach fotografii AF nie odgrywa kluczowej roli.
Mam na myśli szybki AF, bo nie chce mi się wierzyć aby AF w K100 był mniej precyzyjny od AF w innych puszkach.
Jeśli nie robisz powiększeń większych od 20x30cm to wymiana na nowszą puszkę nie ma celu. Wyższe nisko-szumiące ISO też Ci nie jest potrzebne.
Sam mam porównanie pomiędzy E-1 i E-3 Olympusa. W portrecie, macro i krajobrazie nie ma praktycznie żadnej różnicy (przy odbitkach do 20x30cm). No może LV pomaga nieco w macro, nie trzeba padać na glebę i łatwiej ustawić ostrość na x10 powiększeniu dowolnego wycinka kadru.
Różnica pomiędzy E-1 i E-3 wychodzi w reporterce - szybkość działania AF, lepsze wysokie ISO oraz więcej pikseli do kadrowania.
W Twoim przypadku jeśli już to polecałbym Pentaxa Kx. Robisz dużo fotek macro, więc może kup jakiś obiektyw macro np. Sigma 105mm lub 150mm? Może lampa pierścieniowa macro ( też użyteczna w portrecie).
PS
Jeszcze jedna uwaga. Wiele osób to potwierdza. Chęć pogoni z wysokim znośnym ISO powoduje, że na już na najniższym ISO w nowocześniejszych puszkach (wszystkich producentów) w cieniach potrafi wyjść okropny szum. O ile mój E-1 na ISO 800 i więcej potrafi paskudnie zaszumieć to na ISO 100 nie zobaczysz grama szumu, nawet jak się nieco ciągnie ciemne obszary. W E-3 już tak wygodnie nie ma i trzeba większą uwagę poświęcić na prawidłowe naświetlenie.
I na koniec ciekawy link odnośnie sprzętu:
http://www.swiatobrazu.pl/iphone-i-prof ... 20896.html