Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 08:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Minolat Dimage Z1 warto czy nie?????????? 
Autor Wiadomość
Post Minolat Dimage Z1 warto czy nie??????????
Witam!
I kolejne bardzo orginalne pytanie na tym formu: co ja mam sobie kupić??????????? :lol:
Przymieżam sei do cfrówki, szukam i szukam i wypatrzyłem Mionlte Dimage Z1, co wy na to?
W swojej młodości, robiłem bardzo dużo zdjęć czasem nawet "artystycznych", ale to były czasy Zenita itp, potem zdziadziałem i pstrykałem tylko idioten-kamerami, teraz znowu mam ochote pobawić się w robienie troche lepszych zdjęć tym razem cyfrówka ( a Zenita i tak sobie znowu kupie ale to inna historia :lol: ), nie chcę zaczynać od cyfrówki za 5000zł, bo najpierw napewno warto sie trochę poduczyć na troche tańszym sprzęcie, co więc sazicie o moim wyborze?
Drugie pytanie w/w aparat w standarcie ma karte pamięci 16mb (mało,dużo?), na ile przeciętnych zdjęc mi to wystarczy, i co ewentualnie dokupić żeby osiągnąc przyzwoity standart?
Pozdrawiam i będe wdzięczny za pomoc :wink:

Ps. moje małe dziwactow bardzo bym chiał żeby moja pierwsza cyfrówka wyglądała jak aparat anie jak kosteczka plastiku, wiem że to nie ma nic do parametrów aparatu, ale.....


środa, 13 października 2004, 12:58
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Minolta Z1 ma swoje wady i zalety (aberracje, szumy), ale za swoją cenę to bardzo dobry aparat. Rzeczywiście, nie wygląda na zabawkę, ale czasem ludzie narzekają na jakość plastiku, z jakiego został zrobiony. Początkowe serie były dość awaryjne, ale teraz te Minolty raczej nie psują się częściej, niż inne aparaty (Vendeur, niech Ci będzie, przekonałeś mnie :D).

Na 16mb Z1 zapiszesz z 6- 8 zdjęć? Minimum trzeba dokupić kartę pamięci 256mb, wydatek ok. 120- 150zł. Starczy na jakieś niecałe 200 fotek.

Do tego trzeba jeszcze pokrowiec, akumulatorki i ładowarkę, bo aparat cyfrowy żre prąd jak smok.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 13 października 2004, 13:19
Zobacz profil
Post 
Wiedzę mam tylko teoretyczną, gdyż sam również ciagle jeszcze wybieram, ale odpowiem, że zdecydowanie warto!
Stosunkowo niska cena i duże mozliwości łącznie z trybem manualnym.
Tanie zasilanie i praktycznie najtańsze karty pamięci.
Zresztą zajrzyj sobie tutaj http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=6989 , to sam sobie zdanie wyrobisz :)


środa, 13 października 2004, 13:31
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Jest jednak jedna rzecz, która mnie irytuje. Z1 to aparat z dużym zoomem więc potrzeba krótkich czasów naświetlania. Jednak zwiększenie przesłony wydłuża czas naświetlania! Jak masz UZ bez stabilizacji, to musisz też mieć statyw i tyle.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 13 października 2004, 13:37
Zobacz profil
Post Wielkie dzięki
Wielkie dzięki za opinie zwłaszcza za link, miło wiedziec ze można liczyć na pomoc, a nawet na tak "łopatologiczne" instrukcje co do użytkowania sprzętu.
Chyba sie zdecyduje na Z1, ale na moje nieszczęscie znalazłem tutaj jeszcze Z10, co z nim ma mniejszy zoom optyczny x8, ale w zestawie jest dodatkowa karta 128mb, ufffffff juz mi sei w głowie kręci :oops: :oops:
jak myślicie?


środa, 13 października 2004, 14:09
Post 
superbike2001: racja jak najbardziej, ale ... Przecież max zoom będzie się wykorzystywać na pewno rzadko i może bardziej z ciekawości niż z praktycznych potrzeb. Przy mniejszych ogniskowych problemy też będą mniejsze.

Parmenion: przy wyborze to chyba każdemu się w głowie kręci :lol:

Różnicę miedzy 8 a 10 uważam za praktycznie niewiele wnoszącą, karty 128 i tak za darmo nie dostajesz, więc na to bym nie patrzał w ogóle.
Jest istotniejsza sprawa (co prawda z różnymi specyfikacjami już się spotykałem): otóż Z1 ma minimalną migawkę 1/1000, natomiast Z10 (starszy model) 1/2000. Jak pisałem, różne dane widziałem, także o 1/1000 s (nie wiem z czego to wynika), ale użytkownicy! piszą, że 1/2000, więc chyba trzeba im wierzyć ? :) A to już jest bardzo istotny parametr :)
nie wiem natomiast jak z trybem ręcznym w Z10 - będę szukać, bo też się nim zainteresowałem.

Parmenion - skorzystaj z opcji szukaj na forum, to na pewno znajdziesz sporo informacji (porównań) o tych modelach, bo już dość długo są obecne zarówno na rynku, jak i na forum.


środa, 13 października 2004, 14:22
Post 
Chyba muszę się szybko "poprawić". Właśnie doczytałem, że ponoć to Z10 jest nowszym modelem ;)


środa, 13 października 2004, 14:36
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
superbike2001 napisał(a):
Jak masz UZ bez stabilizacji, to musisz też mieć statyw i tyle.


Nieprawda! W dzień praktycznie w ogóle nie potrzeba statywu. Jak ktoś ma pewną rękę, to może nawet zaszaleć i robić fotki przy 380 mm z czasem 1/10 sekundy.

Radzę najpierw poużywać taki aparat, a nie pisać podobne rzeczy. Po prostu to NIEPRAWDA.

superbike2001 napisał(a):
Minolta Z1 ma swoje wady i zalety (aberracje, szumy), ale za swoją cenę to bardzo dobry aparat.


Szumy w Z1 wcale nie są aż takie wielkie, choć minimalnie bardziej widoczne, niż w UZ innych marek (nie licząc Fuji np.). Aberrację natomiast można łatwo zniwelować przesłoną.

superbike2001 napisał(a):
czasem ludzie narzekają na jakość plastiku, z jakiego został zrobiony.


Narzekają i owszem, ale są to zazwyczaj ludzie, którzy nie widzieli aparatu na oczy, lub tylko go dotykali w sklepie. Szczerze, po chwili użytkowania, nie miałem już żadnych obaw. Mój aparat już latał po podłodze i nim mu nie jest ;).

superbike2001 napisał(a):
(Vendeur, niech Ci będzie, przekonałeś mnie :D).


No w końcu! Ale to prawda przecież. Ja już nie pamiętam takich przypadków. Ostatnie słyszałem chyba w kwietniu i maju...

superbike2001 napisał(a):
Na 16mb Z1 zapiszesz z 6- 8 zdjęć? Minimum trzeba dokupić kartę pamięci 256mb, wydatek ok. 120- 150zł. Starczy na jakieś niecałe 200 fotek.


Na 16 MB można zapisać od około 10 fotek w zwyż, w zależności od jakości.

Do aparatu minimum karta 256 MB w cenie na Allegro już PONIŻEJ 100 zł! Starczy spokojnie.

superbike2001 napisał(a):
Do tego trzeba jeszcze pokrowiec, akumulatorki i ładowarkę, bo aparat cyfrowy żre prąd jak smok.


Akurat Minolty nie żrą prądu zbytnio. Świadczą o tym całkiem niezłe moje wyniki ;).

PS. Mam w sprzedaży całkiem niezłe zestawy Ładowarka + Akumulatorki.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 13 października 2004, 15:34
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A odnośnie tej Z10, to ma nieco mniej ustawień i np. ja byłbym tym bardzo ograniczany. Dlatego proponuję raczej Z1.

I oczywiście Z10 jest nowsza od Z1.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 13 października 2004, 15:38
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Ponieważ mam aparat o ogniskowej od 28mm (ekwiwalent dla 35mm) to jak w ręce wpadnie mi aparat którego ogniskowa zaczyna się od 38mm , to czegoś mi brakuje - szczególnie w pomieszczeniach. Osobiście uważam że szeroki kąt w obiektywie jest przydatny. Jeśli już wcześniej interesowałeś się fotografią to bardzo szybko będziesz chciał korzystać z ustawień manualnych - a ustawianie wszystkiego z menu co oferuje Z1 do najwygodniejszych nie należy. Po własnych doświadczeniach ciesze sie ze kupiłem od razu bardziej zaawansowany aparat (A1) - teraz zrobiłbym jeden wyjątek, nie kupowałbym nowego ze sklepu tylko np z Allegro (sprzęt z wyższej półki raczej się nie psuje) a cena z drugiej ręki spada do poziomu cen sklepowych mniej wyrafinowanych aparacików. Pozatym w aparacie najważniejszy jest obiektyw, a w Ultra Zoomach nie spodziejwajmy się rewelacji od obiektywu. Radzę również aby aparat obsługiwał format RAW - dlaczego?? poczytaj sobie na (teraz poprawny link) http://www.fotohobby.home.pl - generalnie jest tam dużo o tym jak kupować aparat cyfrowy.
Pozdrowienia

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


Ostatnio edytowano środa, 13 października 2004, 23:43 przez jacek2004, łącznie edytowano 1 raz

środa, 13 października 2004, 16:14
Zobacz profil
Post ufff
no chyba jednak zdecyduje sie na Z1, pomijajac wszystkie inne aspekty ten podoba mi sie bardziej.
Jak tylko dostane go w swoje rece postaram sie przesłac wam kilka moich wrażeń na gorąco :lol: , a może jak uda mi sei jakieś ciekawe zdjęcie też je tu pokaże, podob mi sie to forum i chnyba tu zagoszcze na dłużej.
Pozdrowienia i dzieki wszystkim za pomoc.


środa, 13 października 2004, 16:21
Post 
jacek2004 napisał(a):
Radzę również aby aparat obsługiwał format RAW - dlaczego?? poczytaj sobie na http://www.fotohobby.pl - generalnie jest tam dużo o tym jak kupować aparat cyfrowy.
Pozdrowienia


Z obiektywem (ogniskową) i RAW sprawa jasna, ale przyznam, że nie mam aż takich "ambicji" i stratny jpg mi wystarczy. BTW - link nie działa.
Cena A1 to ... dwie Z1. Dla mnie w tej chwili nie do przeskoczenia to raz, dwa - nawet fotki ze staruszka S10 (2 mpix) da się spokojnie na odbitkach obejrzeć :) A ku "profi" kierować się nie będę ...


środa, 13 października 2004, 17:04

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 11:42
Posty: 35
Lokalizacja: Rumia
Post 
Cytuj:
A odnośnie tej Z10, to ma nieco mniej ustawień i np. ja byłbym tym bardzo ograniczany. Dlatego proponuję raczej Z1.


Konkretnie tylko 3 kroki przesłony - i to jedyna różnica na niekorzyść Z10 jeżeli chodzi o ustawienia.

_________________
Pozdrawiam.
Viedor.

MINOLTA Z3


środa, 13 października 2004, 17:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Vendeur napisał(a):
A odnośnie tej Z10, to ma nieco mniej ustawień i np. ja byłbym tym bardzo ograniczany. Dlatego proponuję raczej Z1.


A ja powiem, że te trzy ustawienia przesłony są tak średnio ważne. Czemu? Bo ostatnio oglądałem zdjęcie na 2.8 i F3.5, czy jakoś tak. Nie widziałem różnicy. Między F3.2 (Z10) i F5.6 już tak.

A co do przesłony. Wiadomo, że aberracje da się załatwić przesłoną, ale to wydłuża migawkę, a szczególnie w zoomiakach to przeszkadza. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie, gdy sobie o tym pomyślałem. A może się mylę?

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 13 października 2004, 18:59
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Viedor napisał(a):
Cytuj:
A odnośnie tej Z10, to ma nieco mniej ustawień i np. ja byłbym tym bardzo ograniczany. Dlatego proponuję raczej Z1.


Konkretnie tylko 3 kroki przesłony - i to jedyna różnica na niekorzyść Z10 jeżeli chodzi o ustawienia.


Dla mnie ta różnica jest akurat ważna, bo robię zawsze z priorytetem przesłony. No nie wiem. Jak tam chcecie. To i to jest ważne. Można rzucić monetą i wtedy kupić, bo tak to w nieskończoność będziemy dyskutować ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 13 października 2004, 19:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL