Teraz jest piątek, 21 września 2018, 21:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 allegro - jaki aparacik ? 
Autor Wiadomość
Post allegro - jaki aparacik ?
często zadawane pytanie... co wybrać do 1000-1200zł z oferty dostępnej na allegro bo tak chyba najtaniej można dostać....

interesuje mnie :
:arrow: duży zoom optyczny minimum 8x
:arrow: minimum 4mpx
:arrow: możliwość dodawania efektów [ramek itp]
:arrow: efekty obrazu [sepia, fiolet itp BARDZO MI NA TYM ZALEŻY]
:arrow: możliwość manualnych ustawień oraz automatycznych do puki się nie wprawię :wink:
:arrow: możliwość dokupywania filtrów akcesorii itp...
:arrow: zapis klipów/filmów w mpg4
:arrow: wskazane karty CF albo MMC/SD
:arrow: może mało istotna rzecz... ALE ŁADNY PROFESIONALNY WYGLĄD, KTÓRYM SIĘ NIE POWSTYDZE ;p [cosik na wzór photon 484, kodak 6490, Luxmedia 4008]

i tak PS. co sądzicie o photonie 484 ? czemu go tak krytykujecie ? a co powiecie na takie coś jak Yakumo albo MEDION ?

[URL=http://allegro.pl/show_item.php?item=33104115]NP. CIEKAWE OPCJE, PARAMETRY I EFEKTY MA TAKIE COŚ[URL]


niedziela, 17 października 2004, 22:14
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post Re: allegro - jaki aparacik ?
paweusz napisał(a):
często zadawane pytanie... co wybrać do 1000-1200zł z oferty dostępnej na allegro bo tak chyba najtaniej można dostać....

interesuje mnie :
:arrow: minimum 4mpx

Widze ze nastepny ambitny uzytkownik - 4MP? i co odbitki 70x90?

paweusz napisał(a):
:arrow: możliwość dodawania efektów [ramek itp]


Tak bezposrednio w aparacie? Raczej nie realne, chociaz biorac pod uwage mediony i pentagramy to wszystko jest mozliwe - ale jezeli pytasz o APARATY to nie ma takiej mozliwosci, chyba ze juz pozniej na kompie

paweusz napisał(a):
:arrow: efekty obrazu [sepia, fiolet itp BARDZO MI NA TYM ZALEŻY]


Sepia - a poc oc? nie latwiej juz na kompie? Co do fioletu to masz na mysli ultrafiolet? jezeli tak to nie ma takiej mozliwosci - ale juz na kompie jak najbardziej.

paweusz napisał(a):
:arrow: zapis klipów/filmów w mpg4

Chyba tylko olek 770 movie

paweusz napisał(a):
:arrow: może mało istotna rzecz... ALE ŁADNY PROFESIONALNY WYGLĄD, KTÓRYM SIĘ NIE POWSTYDZE ;p [cosik na wzór photon 484, kodak 6490, Luxmedia 4008]


A jaka to roznica jak wyglada aparat? grunt aby ladne fotki robil - dla mnie to on moze wygladac jak czajnik czy tam cokolwiek innego jak tylko bedzie robil mial rewelacyjna optyke i cala reszte. A tak wogole to profesjonalnie wygladaja w wiekszosci aparaty ktore nie spelniaja twoich wymagan - np. A1/A2 (za droga), f828 (za drogi), 300D (za drogi) i jeszcze kilkadziesiet ktore beda za drogie

paweusz napisał(a):
i tak PS. co sądzicie o photonie 484 ? czemu go tak krytykujecie ? a co powiecie na takie coś jak Yakumo albo MEDION ?


To nie sa aparaty, to sa zabawki dla dzieci ale maja swietna reklame wszedzie - chcesz zabawke ale ladnie wygladajaca to wez sobie pentagrama, yakumo czy inne dziwadala, jak chcesz aparat w takiej cenie to musisz zrezygnowac z czegos.

Mimo wszystko sadze ze taka Z1 parametrami bedzie dla ciebie idealna - nie liczac ramek, filmikow jakichs ultrafioletow i calej reszty dziwadel - ale takich bajerow to szukac tylko w pentagramach.

paweusz napisał(a):
[URL=http://allegro.pl/show_item.php?item=33104115]NP. CIEKAWE OPCJE, PARAMETRY I EFEKTY MA TAKIE COŚ[URL]


Tandeta niemilosierna:
- ogniskowa 39,88 – 351,72 (dla 35mm) - straszliwie szeroko w wide, stanowczo za szeroko, nie nadaje sie do fotek w zamknietych pomieszczeniach
- F2.8 - F6.82 - matko, a ja myslalem ze to seria Axx ma ciemny obiektyw w tele ale to co tutaj widze bije juz wszystko na glowe.
- Makrofotografia:20 – 50 cm - dobre, usmialem sie, makro to chyba standar jet okolo 5cm.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


niedziela, 17 października 2004, 22:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Jedyny aparat który spełnia najwięcej z tych wymogów to Oly 770. Tylko cena > 2000 ...

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


niedziela, 17 października 2004, 22:35
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ale się uśmiałem. Takie wymagania - zresztą śmieszne nieco - i taka kwota do wydania.

Po pierwsze daj sobie spokój z wyglądem, z filmami mpg4, efektami i przede wszystkim z aparatami typu Yakumo :lol: Medion, Luxmedia i jeszcze inne dziwactwa. Nie słyszałeś o czymś takim, jak Canon, Nikon, Minolta czy Olympus?

W tej cenie masz do wyboru TYLKO Minoltę Z1 i Z10. Z1 nagrywa całkiem niezłe filmy, ma kilka "efektów", można dokupić akcesoria, ma duży zoom, pełnia możliwości, jeśli chodzi o ustawienia oraz PROFESJONALNY WYGLĄD.

Pozdr.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 17 października 2004, 23:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Vendeur napisał(a):
W tej cenie masz do wyboru TYLKO Minoltę Z1 i Z10. Pozdr.


No Heh.. Mam banana na ustach, że przypomnę sobie mojego posta w innym dziale. Jak na moje oko to można kupić Olka 725 z akcesoriami, Kodaka 6490 jak kto lubi zresztą, Wyszedł teraz Fuji 3500, którego szczerze mówiąc jeszcze nie testowałem, no ale oczywiście TYLKO Minolta i jeszcze raz Minolta.

A prawda jest taka że z tej półki najlepszym aparatem jest Minolta Z10. Tylko wygląda jak wygląda, no ale to już inna sprawa.

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


niedziela, 17 października 2004, 23:18
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Cichy napisał(a):
Vendeur napisał(a):
W tej cenie masz do wyboru TYLKO Minoltę Z1 i Z10. Pozdr.


No Heh.. Mam banana na ustach, że przypomnę sobie mojego posta w innym dziale. Jak na moje oko to można kupić Olka 725 z akcesoriami, Kodaka 6490 jak kto lubi zresztą, Wyszedł teraz Fuji 3500, którego szczerze mówiąc jeszcze nie testowałem, no ale oczywiście TYLKO Minolta , jeszcze raz Minolta.

A prawda jest taka że z tej półki najlepszym aparatem jest Minolta Z10. Tylko wygląda jak wygląda, no ale to już inna sprawa.


A Ty znowu swoje... Polecamy aparaty odpowiednie do potrzeb i klas cenowych. W UZ w tym przedziale nie ma nic innego. C-725 to niezbyt udany model, a Kodak to porażka nieco (chodzi mi o brak ustawień manualnych).

Fakt, że Z10 wygląda niezbyt ciekawie, żeby nie powiedzieć obrzydliwie, ale to kwestia gustu.

PS. Ciekawe, czemu nie zauważasz, jak w kółko polecamy Canony A75/A95/G5 i wciąż sądzisz, że my tylko Minolta...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 17 października 2004, 23:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Czemu uważasz, że 725 to nieudany model ?

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


niedziela, 17 października 2004, 23:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
No tak , jak myślałem. Jesli trzeba już się wypowiedzieć na temat innego aparatu niż Minolta, to już jest gorzej. Wyręczę Cię. Kodak MA ustawienia manualne. Priorytet migawki , przyslony i pełen manual. Nie posiada jedynie ręcznej ostrości. Olympus c-725 z kolei od biedy można kupić, bo nie kosztuje dużo, ale lepiej dołożyć stówę i kupić z10. 725 jest koszmarnie wolny, jest leciwej konstrukcji (dodali tylko karty xD) i nie posiada sprzętowej redukcji szumów, w praktyce ma się to tak, że jak robi się zdjęcie ze statywu np. 8 sekund to zdjęcie jest całe w białych kropkach, zupełnie jakby matryca miała dziesiątki martwych pikseli...

Moja rada - Brać z10. Robi super fotki, ale jeśli komuś zależy jednak na tych nieszczęsnych filmikach - to nie nagrywa ona dźwięku, i tu lepsza jest z1, która niestety robi troszkę gorsze fotki.

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


niedziela, 17 października 2004, 23:59
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Może i jestem przewrażliwiony i źle napisałem, ale DLA MNIE KODAK nie ma ustawień manualnych. Bo brak MF przy słabym łapaiu ostrości w gorszym oświetleniu, to dla mnie czysta głupota. Tak samo jak brak manualnego WB o czym zapomniałeś ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 18 października 2004, 00:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post 
Vendeur:
manualny to znaczy predefiniowany? Kilka ustawien mial...
a od recznego af:
w moim canonie a60 reczne ostrzenie przy slabym oswietleniu dlugo dlugo i nie wygodnie. Ale dobrze ze wogole jest

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


poniedziałek, 18 października 2004, 07:02
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Feldmarszalek napisał(a):
Ale dobrze ze wogole jest


I to jest ważne!

Ale tu chodzi o coś innego. Nie ważne, czy coś widzisz na ekranie i czy jesteś w stanie ustawić ostrość dokładnie. Chodzi o to, że jeśli masz pewność, że sprzętowi sięto nie uda, to wtedy wiedząc w jakiej odległości znajduje się obiekt, ustawiasz sobie odpowiednie wartości i robisz ładne zdjęcie. Szczególnie w trybie wide. No a taki Kodak do niczego się w tym momencie nie przyda...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 18 października 2004, 12:57
Zobacz profil

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
paweusz
poczytaj troche danych technicznych aparatów wymienianych powyżej! Będziesz miał większe pojęcie czego można wymagać i za jaką cene


poniedziałek, 18 października 2004, 13:15
Zobacz profil
Post 
nie żebym się czepiał ale straszny macie nieporżadek na forum... zamiast pomagać userom w pocżatkach ich działalności to debatujecie między sobą....

a o efekty chodziło mi konkretnie o takie coś
Cytuj:
Filtr cy frowy (Solaryzacja,Negatyw,Czarno-białe,Sepia,Czerwony,Różowy,Lila,Niebieski,Zielony,Żółty),

mozecie napisać na co zwracać przynajmniej uwagę i jakie minimalne parametry powinien mieć aparat ?


poniedziałek, 18 października 2004, 14:46
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Brak Twojego zdecydowania sugeruje niemożność stwierdzenia przydatności aparatu i oczekiwań wobec niego. Kup sobie może jakiś kompakt w stylu Canona A75. Zmieścisz się z akcesoriami w tej cenie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 18 października 2004, 15:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Różnego typu efekty, ramki itp najlepiej jest dodawać już na komputerze.
Mediony, Pengragramy itp to zabawki, nie aparaty.
Filmiki w mpeg4 nagrywa Oly C-770, ale to ponad 2000zł.
W tej cenie chyba najlepiej Minoltę Z10 lub Z1.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


poniedziałek, 18 października 2004, 15:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL