Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 20:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 minolta a1 ? 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 20 lipca 2004, 01:27
Posty: 39
Post minolta a1 ?
witam obecnie mam minolte Z1, jestem z niego bardzo zadowolony biarac pod uwage ile kosztowal mnie w przeszlosci. Chcialbym przerzucic sie teraz na cos lepszego, najbardziej sklaniam sie ku minolcie A2, na allegro mozna ja dostac za 2600zl. Nie interesuje mnie wyposazenie dodatkowe tz futeral, baterie, etc moge wydac ok 2600 na aparat, widzicie jakas inna alternatywe w tej cenie ?
pozdrawiam i bede wdzieczny za wszelka pomoc

_________________
300d + sigma 28-108 2.8-4 + canon50/1,8, statyw/1GB sandisk w planach lampa, grip + dlugi jasny zoom


wtorek, 2 listopada 2004, 11:02
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A czy nie lepiej Minoltę A1?

Naprawdę warto się przesiadać. Znam jednego fotomaniaka który robił notabene chyba najlepsze zdjęcia Minoltą Z1 i właśnie ostatnio się przesiadł na A1 - nie może wyjść z podziwy...

Jest to kolega "Fatman" z naszego forum, lub z forum Cyberfoto.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 2 listopada 2004, 11:36
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Myślę że z A1/A2 byłbyś bardzo zadowolony po użytkowaniu Z1. A2 ma wspaniały wizjer (czego mi brakuje w A1, a praktycznie korzystam tylko z wizjera EVF). W stosunku do Z1 bedziesz miał szeroki kąt 28mm ale krótsze tele 200mm.

Będziesz miał duże możliwości ustawień manualnych na pokrętłach i przyciskach - praktycznie nic nie trzeba zmieniać w menu.

Będziesz miał histogram, tryb RAW i pewnie kilka innych udogodnień ...

Niestety jak to Minoltami bedziesz musiał się napocić przy zdięciach nocnych, ale to kwestia poznania aparatu.

Musisz się zastanowić na jakich funkcjach ci najbardziej zależy, w tej klasie jest dużo alternatyw ... Nikony, Canony, Sony, Oly ....

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 2 listopada 2004, 11:47
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
W Z1 nie trzeba się pocić w nocnych... ;)

A1 robi także i przede wszystkim lepsze zdjęcia. Bez porównania lepiej ostrzy zdjęcia i w gorszym oświetleniu radzi sobie także o niebo lepiej.

PS. Na Allegro nie widziałem A2 za 2600 nigdzie...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 2 listopada 2004, 11:58
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Vendeur napisał(a):
W Z1 nie trzeba się pocić w nocnych... ;)
A1 robi także i przede wszystkim lepsze zdjęcia. Bez porównania lepiej ostrzy zdjęcia i w gorszym oświetleniu radzi sobie także o niebo lepiej.


Niestey trzeba się napocić przy robieniu zdięć nocnych .... i nie ma się sensu Vendeur spierać. Mam A1 i niestety G5, G6, Oly 8080 biją A1 jakością zdięć nocnych. Po prostu Minolty Zx i Ax szumią. Natomias inną sprawą jest to że Minolty mają wiele fajnych funkcji których nie ma konkurencja. Ale przy nocnych obstaję przy swoim!

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 2 listopada 2004, 12:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Vendeur napisał(a):
PS. Na Allegro nie widziałem A2 za 2600 nigdzie...


Moze kiepsko szukałeś... ;)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34121145
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34066759

A2 bardzo mocno poleciala z ceny ostatnimi czasy.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 2 listopada 2004, 12:18
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 20 lipca 2004, 01:27
Posty: 39
Post odp
zalezy mi glownie na jakosci zdjec (makro, pejzarze, portrety troszke architektury), Z1 mnie rozpiescila jesli chodzi o zoom optyczny, boje sie ze tego w A2 bedzie mi brakowac, znacie jakies aparaty ktore zmiescilyby sie w tej cenie mialaby wiekszy zoom od A2 ? zakladajac oczywiscie ze jakosc zdjec jest zblizona, jesli nie lepsza :)
Z moich spotrzezeniem musze powiedziec ze z tymi nocnymi w A2 nie jest tak zle, wystarczy troche pokombinowac i szumy sa juz naprawde niskie, wogole sama budowa aparatu, wykonanie budzi na mnie spore wrazenie (przyp. mam minolte Z1).
A czy mozecie zaproponowac konretne modele ? puszukalbym sobie jakis testow, cen, etc
dzieki wszystkim
marlab

_________________
300d + sigma 28-108 2.8-4 + canon50/1,8, statyw/1GB sandisk w planach lampa, grip + dlugi jasny zoom


wtorek, 2 listopada 2004, 12:39
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
jacek2004 napisał(a):
Niestey trzeba się napocić przy robieniu zdięć nocnych .... i nie ma się sensu Vendeur spierać.


Możę ujmęto inaczej. Ja się nie pocę podczas ustawiania przysłony, ewentualnie czasu i BW w aparacie. Zdjęcia nocne wychodzą bez problemu.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 2 listopada 2004, 12:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Vendeur napisał(a):
jacek2004 napisał(a):
Niestey trzeba się napocić przy robieniu zdięć nocnych .... i nie ma się sensu Vendeur spierać.


Możę ujmęto inaczej. Ja się nie pocę podczas ustawiania przysłony, ewentualnie czasu i BW w aparacie. Zdjęcia nocne wychodzą bez problemu.


Poprosimy jakieś ładne w pokazówce.

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


wtorek, 2 listopada 2004, 13:09
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Cichy napisał(a):
Vendeur napisał(a):
jacek2004 napisał(a):
Niestey trzeba się napocić przy robieniu zdięć nocnych .... i nie ma się sensu Vendeur spierać.


Możę ujmęto inaczej. Ja się nie pocę podczas ustawiania przysłony, ewentualnie czasu i BW w aparacie. Zdjęcia nocne wychodzą bez problemu.


Poprosimy jakieś ładne w pokazówce.


Były już kilka razy. Będą i dziś nowe ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 2 listopada 2004, 13:11
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Nie zrozumiałeś mnie Vendeur.
Wszelkie nastawy w A1 robi się komfortowo, ustawiasz pokretło na M potem jednym pokrętłem ustawiasz przesłonę, drugim pokretłem ustawiasz czas, przy okazji patrzysz na (live histogram) ustawiasz samowyzwalacz (też przy kombinacj pokrętło i przycisk), ewentualnie jeszcze manualnie ostrośc. Potem spust migawki, no i gdyby efekt był zadowalający .... ale niestety przy ISO 100 i czasach powyżej 10sek szumiki nie dają spokoju moim wrażenim estetycznym. W A2 może być lepiej bo ma ISO 64.

PS
Pisząc o nocnych ujęciach mam na myśli naprawdę ujęcia ze słabym oświetleniem, a nie super oświetlone elewacje budynków.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 2 listopada 2004, 13:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
"i tak i nie"
czasem trzeba cos ruszyc glowa (i reka), ale efekty chyba nie sa najgorsze...

Obrazek

iso100, f11, t30s
minolta a1 of course

_________________
remanent...


wtorek, 2 listopada 2004, 13:43
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
emes napisał(a):
"i tak i nie"
czasem trzeba cos ruszyc glowa (i reka), ale efekty chyba nie sa najgorsze.....


Emes daj link do oryginału.
Zgadzam się że niektóre ujęcia mogą niwelować przykry efekt A1, tu podejrzewam spowodowały to przesuwające się chmury (a może mgła) .... Zrób przy takim czasie naświetlania jakąś ciemną nieruchomą okolicę (np. coś oświetlonego jedną lampą ....)

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 2 listopada 2004, 13:56
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
jacek2004 napisał(a):
Nie zrozumiałeś mnie Vendeur.


Może. Wiem jak się robi nastawy w A1 ;). Ale w Z1 to także nie problem, choć mniej wygodnie.

W A2 szmy chyba nie będą mniejsze, bo mimo, że jest niższe ISO, to matryca jest bardziej upakowana.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 2 listopada 2004, 15:36
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Vendeur ... dalej nie łapiesz

Więc powiem prosto z mostu ....

Z takim Canonem G6 jest tak, wychdzisz w nocy, wybierasz obiekt, ustawiasz ekspozycję robisz fotkę, przychdzisz do domu, zgrywasz fotkę, oglądasz i jest wszystko ok, ładnie wyraźnie i bez szumu.

A z Minoltą A1 (a podejrzewam ze z Zx jeszcze gorzej) generalnie robsz to samo co z G6, tylko że jak oglądasz to nie jest ok ... więc idziesz w pelner jeszcze raz, tylko że tym razem wykonujesz więcej ujęć z róznymi kombinacjami nastaw ... potem w domu kombinacje z poprawkami RAW i generalnie czas leci .... Nie przeczę, że efekty pozytywne się pojawią, ale "napocić" sie musisz ....

Jeśli jest inaczej to niech ktoś zaprzeczy ...

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 2 listopada 2004, 15:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL