Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 20:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 amator z ambicjami poszukuje pomocy w wyborze sprzetu 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 28 maja 2005, 21:18
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Post amator z ambicjami poszukuje pomocy w wyborze sprzetu
Witam
Przymierzam sie do kupna aparatu cyfr. , jednak przytłoczyła mnie ilosć dostepnych na rynku aparatów oraz rozpiętośc cenowa i przede wszystkim ilość funkcji.

poszukuje aparatu który robi DOBRE zdjęcia (ostrosc, kolory, dobre zdjecia w nocy, i w szarą pogode i takie tam..), które mogłabym potem wykorzystywac w grafice. ( to nie mają byc zdjęcia rodzinne ;-P)

proszę o pomoc w wyborze funkcji na jakie powinnam zwrócic uwage przy zakupie, wątpie aby ktos poradził mi juz odpowiedni dla mnie aparat ale jesli ktos mialby ochote to bardzo proszę. :-P

dla mnie wazne jest aby aparat mogł zapisywać w formacie TIFF i RAW , mial ZOOM OPTYCZNY x3 lub x4, cyfrowy jest zbędny, manualne ustawienia balansu bieli , korekty ekspozycji, przesłony, ostrosci (i wlasnie czego jeszcze?) , mozliwosc pozniejszej rozbudowy aparatu, wymienna karte pamieci i NIEDROGĄ.. najlepiej baterie AA lub akumulatorki ...

teraz najwazniejsze pytanie:

CO MAM DOPISAC DO TEJ LISTY ew. co usunąc?

dodam ze moja wiedza jest znikoma i tylko teoretyczna wiec bardzo proszę o pomoc.
z góry dziekuję
M.


sobota, 28 maja 2005, 21:38
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jaką kwotą dysponujesz? Czy umiesz się już obsługiwać aparatami, czy chcesz, aby sprzęt miał koniecznie dobre auto?

Ja bym polecał Minoltę A1/A2. Ale one lepiej sobie radzą w manualu, niż automacie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 28 maja 2005, 21:54
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 28 maja 2005, 21:18
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jeśli chodzi o obsługe to stawiam raczej na ręczne. bede sie tego dopiero musiała nauczyc, moze nie od razu wyjdą super zdjęcia ale wszystkiego sie mozna nauczyc.
jesli chodzi o A1 no faktycznie byłby dobry tylko:
co to są "gorące piksele"?

cenowo - hm, narazie wybieram modele potem bede liste redukowac wzgledem cen.

dzieki za rade.
M.


niedziela, 29 maja 2005, 11:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ja bym postawił na serie G (np. G5)
- super ostrzy
- zoom x4
- pełny manual
- dobre zdjęcia nocne
- możliwość robienia w RAW

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 29 maja 2005, 11:56
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 28 maja 2005, 21:18
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Post 
niestety canony G nie robią TIFF i mają ograniczenie z RAW. dla mnie w zasadzie to najwazniejszy jest tiff potem raw a jpeg mogloby wogole nie byc... :-(

jeszcze sie zastanawiam nad olympusem C5060 WZ..
ale wszędzie czytałam tylko pochwały dla tego aparatu.. i to wlasnie dla mnie jest dziwne...

A1 podobno ma wade te "gorace piksele" a ja nie wiem co to jest. wiem co to są martwe piksele ale gorace to jakos mi umkneło. ktos wie o co chodzi?

M.


niedziela, 29 maja 2005, 14:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Pani! napisał(a):
niestety canony G nie robią TIFF i mają ograniczenie z RAW

Jakie ograniczenia ? Z czystej ciekawości się dowiem.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 29 maja 2005, 15:58
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 29 maja 2005, 13:39
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawiak
Post 
Wprawdzie rowniez jestem fotografem-amatorem ale jestem fanem tego aparatu: http://www.fujifilm.com.pl/220.htm

Zdjecia wykorzystuje mysle podobnie - w grafice. Kiedys nawet wykonalem zdjecie w trybie makro tulipana w Powsinie, ktore poszlo w reklamie wielkosci A4 - ustawilem je w poziomie... w sumie nic dziwnego poza tym ze zdjecie zrobilem wtedy Olympusem C-350!! :] JPG o solidnej kompresji i 3 miliony pikseli :mrgreen:

_________________
pozdrawiam,
Grafi http://www.cyberart.pl


niedziela, 29 maja 2005, 16:57
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 28 maja 2005, 21:18
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
niestety canony G nie robią TIFF i mają ograniczenie z RAW

Jakie ograniczenia ? Z czystej ciekawości się dowiem.


z tego co pamietam to chyba G5 zapisuje RAWy tylko przy maxymalnej rozdzielczosci, w tej chwili nie podam w jakiej bo nie pamietam, ja niestety jeszcze nie wiem jaka rozdzielczosc bedzie dla mnie najlepsza. wiec dla mnie to ograniczenie, nie twierdze ze dla innych, poprostu mam wygórowane wymagania :-P zresztą narazie opieram sie tylko na wiadomosciach teoretycznych a jak to jest z aparatem w praktyce to i tak wyjdzie dopiero w praniu...

jesli chodzi o fuji - no znów brak TIFF i chyba firmie tej nie wierze za bardzo..

Minolta A1 niestety jest juz wycofana z produkcji.. i tu moze byc problem bo na A2 to pewnie zanim uzbieram to tez ją wycofają juz z produkcji.. hehe
i znów jestem w punkcie wyjscia.
M.


niedziela, 29 maja 2005, 22:02
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Pani! napisał(a):
Minolta A1 niestety jest juz wycofana z produkcji.. i tu moze byc problem bo na A2 to pewnie zanim uzbieram to tez ją wycofają juz z produkcji.. hehe


Na Allegro można dostać nówki za nieco ponad 2000 zł.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 30 maja 2005, 00:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
No ale 2 tysiace piechota nie chodzi... Rozmawiamy tak, jakby byla mowa o groszach 8)

A co do RAW-u w G6... to nie sa zadne ograniczenia.

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


poniedziałek, 30 maja 2005, 07:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Pani! napisał(a):
z tego co pamietam to chyba G5 zapisuje RAWy tylko przy maxymalnej rozdzielczosci,

No a w jakiej rozdzielczości ma być zapisywany zrzut matrycy "piksel po pikselu"? :?
Pani! napisał(a):
jesli chodzi o fuji - no znów brak TIFF

Ja tam bym wolał RAW niż tiff.
Pani! napisał(a):
i chyba firmie tej nie wierze za bardzo..

:lol: Słusznie! To bardzo szemrana firma.

A w temacie: zastanów isę najpierw (poczytaj!) czym jest raw, czym tiff i jpg. Pomyśl czego naprawdę chcesz i wtedy rozejrzyj się za aparatem, bo jak narazie próbujesz być na siłę profesjonalny, co przy obecnej Twojej wiedzy wydaje się trzoszeczkę śmieszne.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


poniedziałek, 30 maja 2005, 10:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
kszychu - dobrze napisane :mrgreen:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 30 maja 2005, 10:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
M, kszychu - dobrze napisane
Dobrze napisane. Ale jak mamy do czynienia z damą, to wypadałoby nieco wytłumaczyć. W sieci wiele rzeczy jest wytłumaczone dla zapaleńców takich jak my, a nie dla damy:

Pani! napisał(a):
niestety canony G nie robią TIFF i mają ograniczenie z RAW. dla mnie w zasadzie to najwazniejszy jest tiff potem raw a jpeg mogloby wogole nie byc... :-(

Format RAW zawiera WSZYSTKO to, co widzi matryca. Jak negatyw. Zapisanie w formacie TIFF czy JPG to już jest INTERPRETACJA tych danych. TIFF to format niespakowany, daje duży plik, ale to też już interpretacja. Raz dokonana, pozbawia cię części informacji, uznanej za zbędną. I ta informacja już jest nie do odzyskania. JPG dodatkowo pakuje to wszystko w mały plik, usuwając jeszcze więcej informacji, według własnego uznania.
Nikt rozsądny nie wybierze TIFFa mając do wyboru RAW.

Pani! napisał(a):
A1 podobno ma wade te "gorace piksele" a ja nie wiem co to jest. wiem co to są martwe piksele ale gorace to jakos mi umkneło. ktos wie o co chodzi?

Gorące piksele, podobnie jak martwe, może mieć każdy aparat. Skąd ci przyszło do głowy że to własnie A1 tylko je ma? :shock:

Pani! napisał(a):
ja niestety jeszcze nie wiem jaka rozdzielczosc bedzie dla mnie najlepsza. wiec dla mnie to ograniczenie, nie twierdze ze dla innych, poprostu mam wygórowane wymagania zresztą narazie opieram sie tylko na wiadomosciach teoretycznych a jak to jest z aparatem w praktyce to i tak wyjdzie dopiero w praniu...

Skoro nie wiesz, jaka rozdzielczość będzie dla ciebie najlepsza, to znaczy że nie możesz jej ograniczać w momencie robienia zdjęć. Robisz ZAWSZE w najwyższej i ewentualnie redukujesz na komputerze.

Pani! napisał(a):
jesli chodzi o fuji - no znów brak TIFF i chyba firmie tej nie wierze za bardzo...

To tylko oznacza, że mało czytałaś w sieci. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć, Fuji to pierwsza liga.

Pani! napisał(a):
jeszcze sie zastanawiam nad olympusem C5060 WZ..
ale wszędzie czytałam tylko pochwały dla tego aparatu.. i to wlasnie dla mnie jest dziwne...

Nieprawda, że tylko pochwały. On jest BRZYDKI. Ale robi dobre zdjęcia. :D

_________________
EOS 300D


poniedziałek, 30 maja 2005, 11:12
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 28 maja 2005, 21:18
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Post 
witam ponownie
teraz bedzie troche wyjasnień.
mysle ze czesc z Was troche nieuwaznie czytało co pisałam. po pierwsze poprosiłam o rade na jakie rzeczy zwrócic uwage w wyborze aparatu , a po drugie napisałam ze jestem amatorem i moja wiedza w dziedzinie fotografii jest teoretyczna i znikoma.
jesli kogos to smieszy to trudno.
do czego potrzebuje Tiff to juz inna sprawa nie bede tu tłumaczyc bo to nie temat na takie forum.
co do raw, to nie mialam z tym dotąd do czynienia, jak sie mozna domyslec z tego ze moja wiedza o fotografii jest teoretyczna a nie praktyczna..

dzieki za wyjasnienia o goracych pikselach, w koncu ktos zwrócił uwage na moje pytanie.

drogi kszychu, po pierwsze chcialam zaznaczyc iż nie jestem facetem, to widac w moim nicku oraz w formie żenskiej jakiej uzywam pisząc posty.. naucz sie moze czytac uwaznie posty ludzi a potem zwracaj im uwage. proponuje zacząc od przypatrzenia sie formie oraz tresci postów bo równiez umknęło Ci kilka rzeczy, o których tu juz wspomniałam. jakby było trudno załapac o co chodzi to mowie o amatorstwie i znikomej wiedzy. nie wiem gdzie ty sie dopatrzyłes iz próbuje byc na sile profesjonalna. mowie co wiem, zdaje sobie sprawe z tego ze niewiele i czasem moze głupoty ale jak widzisz bląd to mnie popraw, to nie jest trudne.. na to własnie liczyłam pisząc na "profesjonalnym" forum.
no, ale fajnie ze doszukałes sie jakichs zaczątków "profesjonalizmu" moze kiedys bedą ze mnie ludzie..

wracając do tematu:
moze ktos W KOŃCU mi powie na jakie rzeczy powinnam zwrócic uwage przy wyborze aparatu, oprócz tych które wymieniłam w 1 poscie?



pozdrawiam
M.

ps. prosze o obiektywne i równoczenie przydatne mi informacje, bo teksty typu "ja bym wolał.." to mi raczej nie pomogą w podjeciu decyzji.
i zostawmy juz te tiffy i rawy w spokoju..


wtorek, 31 maja 2005, 22:13
Zobacz profil
Post 
zwroc uwage na obiektyw


wtorek, 31 maja 2005, 23:54
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL