Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 14:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Mam problem z wyborem mojej 1 cyfrówki... 
Autor Wiadomość
Post Mam problem z wyborem mojej 1 cyfrówki...
Witam wszyskich! :)

Zdecydowałem się napisac tego posta, bo po przeczytaniu dziesiątek tysięcy innych postów, opinii, recenzji i po oglądnięciu tysięcy fotek, nadal nie mogę zdecydować się na wybór mojego1wszego aparatu cyfrowego.
Podam kilka szczegółów, które ułatwią wam sprecyzowanie się w tej kwestii.

:arrow: Wygląd aparatu
Tak napradę to nie robi mi różnicy, czy będzie to kompakt, czy imitacja lustrzanki. Fajnie gdyby miał LCD >= 1,8", ale niekoniecznie, bo to nie LCD jest tutaj najistotniejszy.

:arrow: Do czego będzie mi potrzebny?
Do wszystkiego. na początek zabirę go na wakacje w góry, gdzie mam zamiar zrobić kilka (dziesąt, set) fotek. Poza tym imprezy, może później pobawię się Makrofotografią. Ale na początek nic szczególnego.

:arrow: Jakie funkcje powinien mieć?
Fajnie byłoby mieć matrycę min 3,2 MPIX rzeczywistych. Poza tym zoom optyczny max min 3X. i żeby baterie nie padły mi po 60 fotkach :wink:
Fajnie by było, gdyby na ustawienach AUTO można robić całkiem ładne zdjęcia... Ale wiadomo, że ideały nie istnieją...

:arrow: Producent
Canon, Nikon, Konica/Konica Minolta/Olimpus, nie wiem, może Sony?

:arrow: Przedział cenowy
Na koniec zostawiłem najbardziej drażliwą kwestię. Fundusze...
Chciałbym wydać na aparat nie więcej niż 1200 polskich nowych złotych w skrócie (PLN) 8)
Ale jestem przygotowany na lekki skok ponad tą cenę.
Dodatkowo chę dokupić kartę min 256MB + dodatkowy akumulatorek/bateria + torba, ale to liczone oddzielnie.

Tak więc, jeśli macie jakieś sugestie, to byłbym dźwięczny móc je przecztać i ocenić.

Pozdrawiam
Woocash

P.S. Jest to jednocześnie mój 1wszy post na forum!!! :!: :D :P :!:

EDIT:

Na oku mam Fuji S5500
Canon A95 (lub podobny)
bardzo opcjonalnie Minolta Z5 (ale ma słabe auto) - podobno
:wink:
Nikon 5600 lub podobny
Canon S1
???


czwartek, 28 lipca 2005, 14:16

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
jesli z duzym zoomem to fuji, jesli nie to canon


czwartek, 28 lipca 2005, 15:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Z5 zamień na Z3, wywal Nikona.
Co do S1 - nie wiem czy nie za drogi jak na swoje możliwości.

Teraz popatrz sobie na swoją listę.

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


czwartek, 28 lipca 2005, 16:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Ja polecam Fuji S5500. Jak na hybrydę jest nieduży. Robi bardzo dobre zdjęcia. Nie jest to aparat idealny, ale stosunek jakości do ceny ma znakomity. :D
Zobacz T U T A J jakie zdjęcia można nim robić - jak się nauczysz :wink:

_________________
EOS 300D


czwartek, 28 lipca 2005, 18:05
Zobacz profil
Post 
Hehe 8)
W ten sposób, kupiwszy sobie s5500 na allegro za 1099,- brutto + kartę xD_Picture, biorąc to na firmę (która oddaje mi jekieś % jesli biorę fakturę), taki zestaw wyniesie mnie 1200,- bruto + futerał gratis :)
Jak tu nie być zadowolonym :)
Dzięki za pomoc. Chociaż miło byłoby jeszcze coś poczytać. Może ktoś podrzuci mi ciekawszą opcję?
Na razie wstrzymam się z kupnem do poniedziałku.

Jeszcze raz dzięki!

pozdrawiam
Woo


czwartek, 28 lipca 2005, 19:58

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Ja bym jeszcze zaproponowal Minolte z10. W cenie 1200PLN zmiescisz sie spokojnie z ladowara 8 aku. futeralem i karta 256mb, a do tego jeszcze ci zostanie na jakas soczewke do makro :)

Tu link do fotek z tego aparatu:http://fotografia.interklasa.pl/index.php?akcja=autor&rid=5913

Ale s5500 to tez bedzie dobry wybor, kwestia tylko jaki chcesz :)

Pozdrawiam


piątek, 29 lipca 2005, 12:18
Zobacz profil
Post 
a te filtry pod minolte z10 to sie montuje za pomocą czego? co trzeba miec i ile kosztuje :)


piątek, 29 lipca 2005, 17:07

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
bob3k - generalnie mozesz montowac bezposrednio na obiektyw ale filtr o srednicy gwintu 43mm ciezko jest dostac choc mi sie udalo, jedna mozna dokupic tzw redukcje np. z 43mm na 52mm bo to jestdosc popularny rozmiar i ja wlasnie taka dorwalem. takze bez problemu potem jesli juz masz takowa redukcje dokupisz filtr czy soczewke lub konwerter na 52mm.

pozdrawiam


piątek, 29 lipca 2005, 20:57
Zobacz profil

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 14:14
Posty: 27
Post 
Tia... na zdjęcia z wakacji wydawać 1200 zł? Nie masz co zrobic z pieniędzmi? Ja kupiłem Kodaka cx-7330 i możemy porównać w przyszłości nasze fotki w trybie auto, tematyka 'z wakacji' u cioci na imieniach' itp. ja za komplet aparat + karta pam. 256 MB zaplacilem... 600 zl z kawałkiem i nie żałuję! Jak chcesz to wydawaj więcej, Twoja sprawa.

_________________
pozdrawiam,
--=-- marcinb --=--
Unijne fundusze strukturalne


piątek, 29 lipca 2005, 21:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
marcinb to że ty nie masz większych aspiracji w dziedzinie foto niż "produkcja zapełniaczy albumów" to nie oznacza że inni też.

Co z tego że wydałeś 600 zeta, jak jesteś ograniczony do jednoprzyciskowej małpy z przydużą kompresją ?
A każde nietypowe warunki spowodują że będziesz mógł tylko usiąść w kącie i pochlipać nad swoim wyborem.

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


piątek, 29 lipca 2005, 21:52
Zobacz profil

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 14:14
Posty: 27
Post 
zatiochi5 napisał(a):
marcinb to że ty nie masz większych aspiracji w dziedzinie foto niż "produkcja zapełniaczy albumów" to nie oznacza że inni też.

Co z tego że wydałeś 600 zeta, jak jesteś ograniczony do jednoprzyciskowej małpy z przydużą kompresją ?
A każde nietypowe warunki spowodują że będziesz mógł tylko usiąść w kącie i pochlipać nad swoim wyborem.


"ty" chyba nie czytałeś do czego ma służyć mu ten aparat. Porównywałem moje zdjęcia do 3 aparatów za ok. 1200-1300 zł i nie widziałem różnicy w jakości, a nawet (może myslec ze nieobiektywnie) z korzyścią do mojej "małpy".
Sprawdzałem, ma więcej przycisków niż jeden, ale Ciebie (przez duże "C") to pewnie nie interesuje, musisz mieć 'full wypas', i paragon też musiał być z odpowiednią kwotą - trzeba czymś zabłysnąć na forum jeżeli nie można dobrym wychowaniem.

_________________
pozdrawiam,
--=-- marcinb --=--
Unijne fundusze strukturalne


piątek, 29 lipca 2005, 22:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Cytuj:
Do czego będzie mi potrzebny?
Do wszystkiego. na początek zabirę go na wakacje w góry, gdzie mam zamiar zrobić kilka (dziesąt, set) fotek. Poza tym imprezy, może później pobawię się Makrofotografią.

Sory ale Makro to coś co przerasta 7330 o głowę co najmniej... więc kto czytać nie potrafi ?

Cytuj:
ale Ciebie (przez duże "C") to pewnie nie interesuje, musisz mieć 'full wypas', i paragon też musiał być z odpowiednią kwotą

Aktualnie używam dwóch aparacików - jeden do poważniejszych zadań, a drugi to A510 za skromne 750 zet - Popanoramujesz ze mną ? :twisted:

Cytuj:
trzeba czymś zabłysnąć na forum jeżeli nie można dobrym wychowaniem.

Jakoś w sigu nie wypisałem wszystkich gratów.....
Co od wychowania - popatrz na pierwszą linijkę swojego postu

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


piątek, 29 lipca 2005, 22:55
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
A co powiesz na Olympusa c-770. Mniej wiecej w tej cenie, aluminiowa obudowa, ladne zdjecia, goraca stopka, 1,8'' wyswietlacz, 10x zoom, mniejszy od innych aparatów, pilot do zwalniania migawki, wydaje mi sie ze lepszy niz w s5500 tryb macro.


sobota, 30 lipca 2005, 00:11
Zobacz profil
Post 
Co prawda Olimpus też jest ciekawy, ale S5500 lepiej mi leży w rękach i w ogóle bardziej mi się podoba...
A pieniądze zbierałem już jakiś czas tylko po to, żeby kupić sobie jakiś doższy aparat. Na początku będę jechał na auto, ale potem mam zamiar ustawiać wszystko ręcznie, bo w ten sposób można uzyskać dużo lepsze efekty.


sobota, 30 lipca 2005, 09:20
Post 
Nie wiem jak reszta producentów, ale Fuji ma dwie zalety o których jest dosyć cicho. 100% pokrycia kadru na wyświetlaczu (to co widzisz, to będzie na zdjęciu) oraz ma opcję rysowania dwóch linii poziomych i pionowych wyznaczających mocne punkty zdjęcia. Bardzo pomaga przy kompozycji zdjęcia i na komputerze kadr zazwyczaj nie wymaga poprawy. Zachwalam swoje, bo bardzo mi przypadła go gustu ta opcja :-)


sobota, 30 lipca 2005, 11:01
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL