Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 10:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 aparacik z af w czasie rzeczywistym 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post aparacik z af w czasie rzeczywistym
Co niektorzy na forum twierdza, ze wiekszosc aparatow klasy sredniej to ma..;( co prawda nie wiem co to klasa srednia ale jak dla mnie to aparaty miedzy 1000 a 1600 czy cos w tym stylu...

Jak narazie znalazlem tylko minolte s414 (wogole super parametry w stosunku do ceny) i minolte z1 ale to juz dosc droga zabawka...

Jeszcze ktos na V pisal, ze ponizej 1000 sa;) Ja niestety nie moge znalezc!

Bardzo prosze o pomoc!


wtorek, 10 lutego 2004, 01:30
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
To znaczy Fulltime AF? Zatem C-740 też to ma i prawdopodobnie poprzednie modele UZ Olympusa również...


wtorek, 10 lutego 2004, 08:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
O to chodzi, ze moge prowadzic aparat za obiektem i aparat caly czas bedzie sobie dobieral ostrosc.
Nie bede musial tak jak w canonie szukac obiektu w podobnej odleglosci (albo recznie nastawic jakas odleglosc), przewidywac gdzie bedzie zaraz obiekt ktory chce cyknac...

Ten nowy canon UZ to ma, a a75 nie (a przynajmniej nic nie pisza). Olympus 720uz z tego co szukalem na necie tez nie ma...;(


wtorek, 10 lutego 2004, 13:59
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
No to C-740 to ma jako Fulltime AF. Jeżeli chodzi o modele niżej - nie mam pewności, ale chyba C-730 posiadał tę funkcję. Głowy jednak nie dam.

Zdaje się jednak, że - niezależnie od powyższego - to żadna atrakcja, bo C-730 jest stosunkowo drogi.

Przy okazji - ten tryb jest mocno żre energię (jak to autofocus).

Pozdrawiam.


wtorek, 10 lutego 2004, 14:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
No tak myslalem, ze tylko drozsze sprzety to maja;(

Jak bede kupowal nastepny aparat to moze w tanszych modelach tez beda to montowac;D

Ps
Czyli chyba jednak pozniej 1000 aparaty tego nie maja;D


wtorek, 10 lutego 2004, 14:20
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Po prostu droższe będą już tańsze... ;)


wtorek, 10 lutego 2004, 14:22
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wydaje mi się, że poniżej 1000 zł aparaty także mają taki AF...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 10 lutego 2004, 14:29
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Skoro mają autofocus... Pomijam opti-free. Ale przyznaję, że nie przyglądałem się aparatom pod tym względem zbyt uważnie. Na ogół fakt posiadania trybu autoportretu sygnalizuje, że aparat ma pewnie "fulltime AF", bo w tym trybie jest domyślnie ze względów oczywistych włączony...


wtorek, 10 lutego 2004, 15:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
Moj canon na ustawienie ostrosci potrzebuje ponad 0,5 sekundy, a zeby ustawiac w czasie rzeczywistym musial by byc chyba duuuzo szybszy.

Z tego co czytalem a60 jest jednym z szybszych aparatow w tej cenie, dlatego wlasnie mnie zaciekawilo, ze sa jakies tanie aparaty co to maja :roll:

Aha i jeszcze jedno;) Jak aparat ma takie triko to jak ruszasz nim to caly czas slychac prace silniczka??? To chyba tak jak ktos pisal, ze w minolcie z1 podczas krecenia filmikow nagrywaja sie te odglosy..

Chyba sie przejde do MediaMarktu i popytam..


wtorek, 10 lutego 2004, 17:40
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Tu nie chodzi o szybkość AF! Po prostu w takim wypadku on cały czas pracuje i właśnie nastawia ostrość za każdym razem, gdy skierujesz obiektyw na obiekt w innej odległości. To tylko na tym polega. A normalnie, aby aparat ustawił ostrość musisz wcisnąć troszkę przycisk migawki - tutaj nie trzeba. I nie wierzę, aby A60 tego nie miał. Tzn wątpię w to. Przełącz ma tryb sportowy i zobacz, czy sam nie ustawia cały czas ostrości...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 10 lutego 2004, 18:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
No wlasnie chyba nie... sprawdze to jutro na polu :? ale ani w instrukcji ani nic o tym nie pisze...


a w trybie sportowym to i tak na nic by to sie nie przydalo bo przecierz musi jeszcze ustawic migawke i przeslone... wiec i tak kupa czasu schodzi...


wtorek, 10 lutego 2004, 20:49
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Gdyby się na nic nie przydało, to żaden producent nie robiłby tego na darmo. Właśnie, że się przydaje, bo przecież ustawienie ostrości zawsze zajmuje najwięcej czasu. A jeśli jest ona ustawiana na bierząco, to wtedy zdjęcie można wykonać szybciej. A przesłona i migawka są przecież wybierane także na podstawie info z AF. Naprawdę nie wiem, jak Ci to wytłumaczyć i nie rozumiem, czego Ty nie rozumiesz... :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 10 lutego 2004, 21:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Tylko autoportret (jeżeli jest taki tryb pracy) i nastawy własne.


wtorek, 10 lutego 2004, 23:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
To powiem jak ja to rozumie;)

Ja rozumie, tak, ze ustawiam sobie wszytkie parametry (przeslona, czas...) wlaczam sobie to omawiana fukcje, nakierowuje aparacik na obiekt i go prowadze, jade sobie z obiektem on sie zbliza, zbliza, zbliza i w momencie jak mi sie spodoba cykam fote!


środa, 11 lutego 2004, 00:06
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
No tak, zgadza się, zasada działania jest generalnie taka, jak piszesz, ale Fulltime AF działa również w trybach półautomatycznych - jednak tylko w trybie "autoportret" jest domyślnie włączony, w innych trzeba go uruchamiać z poziomu menu. Przy autoportrecie problem przemieszczania się obiektu i dostrajania parametrów zdjęcia jest w sumie najmniejszy a samo wykonanie zdjęcia w ten sposób - stosunkowo łatwe. Czyli samowyzwalacz + fulltime AF i można spokojnym krokiem wędrować przed obiektyw...


środa, 11 lutego 2004, 00:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL