Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 11:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Czy Olek C350 dziala jako web cam? 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 00:11
Posty: 7
Lokalizacja: Kłodzko
Post Czy Olek C350 dziala jako web cam?
Witam, mam krotkie konkretne pytanie - tego jakos nie moglem sie doszukac a jest to dosc cenna informacja dla mnie w zwiazku z dosc czestym komunikowaniem sie z rodzina mieszkajaca w innej strefie czasowej.

Bede wdzieczny za odpowiedz i ewentualne uwagi co do jakosci przesylanego obrazu.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


środa, 11 lutego 2004, 01:35
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No i już jest! Pierwszy nowy temat, nowej osoby, znajdujący się nie tam gdzie powinien... Pisałem, że właśnie takie problemy będą... Ehh.

Do rzeczy. A czytałeś może w instrukcji coś na ten temat? Bo mozę jest napisane. Choć to w sumie w dużej mierze zależy od oprogramowania i całkiem możliwe, że jest taka możliwość.

Najlepiej, gdyby odpisał TomekK, bo ma taki sprzęt :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 11 lutego 2004, 01:38
Zobacz profil
Post 
OL 350 jako web camera - bezsensowne wypalanie marycy. Chyba już pisałe o tym na tym forum (a może na innym???).
Kamerka internetowa kosztuje poniżej 100 zł! Jakość jest porównywalna przy NetMeeting'u itp bo na ogół nie przesyła się wiecej niż 320x240 przy bardzo szybkim łączu.

Bezpośrednio nie ma możliwości podłączenia go jako webcamery - i chwała za to producentowi!

Ja w okolicach Bożego Narodzenia zostałem bez mojej kamerki internetowej bo ją pożyczyłem. W tym szczególnym okresie zaszła potrzeba połaczenia się w tybie audio+video i miałem do dyspozycji C-350.
Poradziłem sobie w ten sposób:
- Do karty TV podłaczyłem fabrycznym kabelkiem aparat przez Video IN i już mi pracował jako kamera internetowa. W ustawieniach programu do videokonferencji jako źródło video daje się kartę TV.
- Drugie rozwiązanie gdy nie masz karty TV to zakup kary graficznej z gniazdkiem Video IN i też masz problem z głowy.

Bezpośrednio przez złącze USB nie ma takiej możliwości
Teraz podsumuj sobie koszty i sam zdecyduj czy lepiej kupić kamerkę internetową czy np. kartę TV (przynajmniej 2 x droższa) i przy okazji wypalić matrycę w aparacie. Matryca się zużywa! a kilka godzin pracy jako kamera to tak jak kilka tysięcy zdjęć.
Czyli jest to możliwe ale nieopłacalne !
Przemyśl to i podejmij dobrą decyzję.


środa, 11 lutego 2004, 14:28

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 00:11
Posty: 7
Lokalizacja: Kłodzko
Post 
Witam,
aparatu jeszcze nie posiadam stad brak mozliwosci do czytania instrukcji ale nie o to chodzi. Nie wiedzialem ze praca aparatu w trybie web cam jest tak szkodliwa dla niego. teraz juz wiem i razem z c350 kupie sobie zwykla prosta kam i sprawa rozwiazana.

Ale co chcialem powiedziec - jestescie bardzo przychylna tolerancyjna grupa fachowcow ktorzy toleruja/odpowiadaja i zaciskaja zabki na pytania takich laikow jak ja. Badzcie,odpowiadajcie i dzielcie sie swoja wiedza to znacznie ulatwi zycie.

DZIEKUJE Wam za to :)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


środa, 11 lutego 2004, 18:39
Zobacz profil
Post 
Po to jest to forum.

A co do C-350, to jestem z niego zadowolony - przykładowe zdjęcia możesz zobaczyc na stonie użytkowników forum http://www.fotografowanie.tk
Aparat ma 4 nazwijmy to niedróbki:
- nie ma trybu manual (dla mnie to nie przeszkadza) - byłem swiadomy tego braku, a kilka programów + możliwość manewrowania EV mi wystarcza. Musisz mieć świadomość że jest to cyfrowy odpowiednik prostego kompaktu a nie profesjonalny sprzęt!
- filmiki kręci krótkimi porcjami (po 15 sek) do wyczerpania pojemności karty - czyli nie da się nakręcić jednego długiego). - w końcu to aparat a nie kamera i do tego używam tego sprzętu, jeżeli nastawiam się na filmowanie to biorę kamerę.
- nie ma zabezpieczonego wyświetlacza LCD i łatwo go uszkodzić (z tym sobie poradzilem) - może kiedyś napiszę o tym na stronie, jak zabezpieczyć wyświetlacz przd uszkodzeniem nie tracąc gwarancji
- Nie ma doświetlania autofocus'a w ciemnych pomieszczeniach i czasem nie jest w stanie porawnie złapać ostrości - po prostu nie ta klasa sprzętu

Poszukaj sobie na stronach olympusa instrukcji do aparatu w PDFie - wprawdzie po angielsku, ale chyba nie będziesz miał problemu z przeczytaniem :wink:

Teraz zalety:
- niezła optyka jak na tą cenę, pracuje na 2-ch akumulatorach - czyli kupując 4 szt masz 2 komplety. Dzięki zastosowaniu 2-ch ogniw jest mały i lekki.
- nie najgorszy wyświetlacz
- wbrew obiegowym opiniom - nie najdroższe karty (ja kupiłem w sklepie internetowym 64MB 129 zł brutto, a 128 MB 248 zł brutto)
- dosyć ergonomiczny - szybko dochodzisz do wniosku że wszystko jest pod ręką
- troche ponad 3 Mpix - wystarczające do wykonywania zdjęć formatu kartki A4


czwartek, 12 lutego 2004, 12:02

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 00:11
Posty: 7
Lokalizacja: Kłodzko
Post 
Witaj And,
Aparat to jak wskazuje juz sama nazwa kamera nie jest i nie kupuje go do krecenia filmow a do pstrykania zdjec. Sam njestem amatorem wiec mysle ze cyfrowy kompakt w zupelnosci mi jak na razie wystarczy do zabawy podczas wycieczek roznego rodzaju jak i do uwiecznienia wazniejszych chwil :)

Co do cen drogo/tanio to powiem Ci ze ja osobiscie mam mozliwosc zakupu sprzetu w usa a tam ceny sa 50 % nizsze i tak dla przykladu za Olympusa d560 plus karta olympus panorama xd128 plus pudelko na karty zaplace ok 210 $ to przy obecnym kursie dolarka = 800 zl. Pomijam koszta wysylki bo to akurat mnie nie obciazy ale nawet gdyby ktos chcial sobie zamowic sam aparat to koszt samej wysylki ok 30-40 $ wiec to i tak w dalszym ciagu sieoplaca. Tutaj moze pojawic sie pytanie co sie stanie jak aparat padnie czy cos tego typu. Z tego co udalo mi sie wyczytac na roznych stronach forum itp awaryjnosc jest bardzo mala wiec i ryzyko serwisowania jest znikome. Ale gdyby ktos mial ta "przyjemnosc" byc tym malutkim proecetnem wadliwego sprzetu to gwarancja jest tyle ze w stanach. wiec nie ma strachu a jedynie koszta ewentualnego wyslania.

Odwiedzilem stronke http://www.fotografowanie.tk/ i jestem pod wrazeniem pomyslu wykonania. Pomysl swietny wykonanie proste i funkcjonlane - tak trzymac! Galeria malutka ale to przeciez dopeiro poczatki. Ja moge zadeklarowac ze jak tylko dostane w lapki aparat to postaram sie czynnie przyczynic do rozrosu dzialu przykladowcyh zdjatek.
Mam tezpytanie czy macie moze jakis banere reklamowy ktory mozna umiescic na innych stronkach scelem orpowszechnienia serwisu. Uwazam ze jest to bardzo fajna sprawa dla takich amatorow jak ja.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


czwartek, 12 lutego 2004, 15:31
Zobacz profil
Post 
Bannerek da się zrobić - Tomek jest troszkę zapracowany ale jest naszym grafikiem więc możemy Go o to poprosić.
Stronka jest prosta, ale Tomek pracuje intensywnie nad tym żeby była lepsza i bardziej funkcjonalna. Na razie serwis funcjonuje w takiej formie i nie opłaca się nic zmieniać gdyż już niedługo będzie totalna zmiana strony.
Strona powstała po to żeby mozna było zobaczyć zdjęcia "surowe" czyli takie jakich na większości stron producentów i sprzedawców nie zobaczymy, a poza tym większość uczestników forum nie ma dojścia do pojemnego serwera, a oryginalne zdjęcia prosto z karty raczej są duże.
Jak się to dalej potoczy, to czas okaże...
Może kiedyś dorobimy się własnej, polskiej domeny?


piątek, 13 lutego 2004, 11:18
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL