Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 01:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Błędy w zdjęciach po zrzuceniu na kompa 
Autor Wiadomość
Post Błędy w zdjęciach po zrzuceniu na kompa
Witam serdecznie forumowiczów ;)
mam malutki problem, mianowicie...
Posiadam od pewnego czasu Minolte A1 i wszystko jest super tylko przy zrzucaniu zdjęć na moim komputerze pojawiają sie błędy...
na innych komputerach jest wszystko super git ale u mnie nie dlatego tez zdjatka musze zrzucac u brata co jest bardzo meczace poniewaz nawet jak zgram sobie je poprzez LAN to tez sie pojawiaja bledy...
tutaj jest przykladowe zdjecie z bledem:
http://www.sirtim.civ.pl/obrazki/test.JPG
bledy sa rozne - to zdjecie jest przykladem, np. pojawia sie czasami obciecie obrazu z po jednej ze stron (np. 1cm) a po drugiej ten fragment jest dodany :)
nie mam pojecia skad takie bledy sie robia...
dysk teoretycznie bledow nie ma...zapisywalem zdjecie na roznych systemach plikow i zawsze to samo, partycje formatowalem pare razy, nawet na nowo dysk partycjonowalem, tez nic nie pomoglo....
mam nadzieje ze ktos sie z tym spotkal (oczywiscie nikomu zle nie zycze :) i bedzie wiedzial co jest przyczyna tego calego balaganu...pewnie komputer :) ale co dokladnie?
czekam na odpowiedz, pozdrawiam


niedziela, 15 lutego 2004, 14:34
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Baaaaaardzo dziwne! Skoro zgrywając na innym komputerze wszystko jest ok, to musi być wina Twojego... Ale co dokładnie? Ja bym stawiał na kontroler USB, ale nie umiem powiedzieć czegoś bliżej. No bo to on odpowiada za transmisję danych. Ewentualnie jakieś sterowniki do niego... Może trzebaby było sprawdzić jakąś inną płytę główną, albo taką samą, ale inną. Domyślam się, że z tym może być problem.

Ale zupełnie już nie rozumiem, dlaczego zdjęcia są wadliwe pościągnięciu przez LAN...! Bo to zaprzecza wadzie kontrolera USB... Może coś nie tak z obsługą formatu plików?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 16:17
Zobacz profil
Post 
No wlasnie najciekawsze jest to ze po LANie tez sa bledy na zdjeciach...
jakis czas temu zrzucilem zdjecia u kolegi i przeslalem je przez net (cos kolo 6 zdjec) i wszystkie sa OK, ale to rownie dobrze moze byc przypadek, bo nie wszystkie zdjecia u mnie sie psuja (ale znaczna czesc) dzis ide do znajomego zrzucic fotki (ma taka sama plyte glowna jak ja) wiec zobaczymy, ale mi sie wydaje ze poprostu moja plyta glowna moze szwankowac...jeszcze musialbym sprawdzic na innym dysku bo moze to dysk?
pozdrowiam i czekam na dalsze opinie i komentarze!


niedziela, 15 lutego 2004, 17:34
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Dysk to chyba raczej nie. Bo w takim razie psułby Ci wszystkie pliki. Jeśli przesłane po sieci też są złe, to nie wiem... Wszystko mi się pomieszało. Jakis dziwny ten problem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 18:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Pewnie przeglądarka zdjęć. Jakiej używasz? Używasz xP?


niedziela, 15 lutego 2004, 21:35
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No ale gdyby to była przeglądarka, to miałby też problemy z innymi plikami, ogólnie z danym formatem... Chyba. A nic o tym nie pisał.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 21:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Może niepoprawnie rozkodowuje akurat pliki z aparatu. Może, nie wiem...


niedziela, 15 lutego 2004, 22:02
Zobacz profil
Post 
No wiec tak, wlasnie wrocilem od kolegi ktory ma ten sam model plyty głownej i u niego jest spoko wszystko chodzi jak powinno...
tak, uzywam XP a przegladarki zdjec - rozne...od acdsee po ta wbudowana w windowsa i jeszcze infran czy cos - zawsze to samo....
wydaje mi sie ze moze cos z kompresja JPG jest nie tak...jutro zrobie troce zdjec w TIFF i zobaczymy...jak bedzie dobrze to moze dojdziemy do czegos konkretnego
i macie racje - problem jest naprawde nietypowy i mam go serdecznie dosc bo to prawdziwa udreka :(


niedziela, 15 lutego 2004, 22:24
Post 
jeszcze jedna rzecz mi sie przypomiala...dysk...mianowicie...czasami mam bledy w plikach RAR (crc) oraz we wszelkiego typu obrazach (bin itp.)
ale dysk formatowalem, sprawdzalem itp...i nie ma zadnych badow ani nic...moze to wina dysku?


niedziela, 15 lutego 2004, 22:27
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
A spróboj odpalić zdjęcia bezpośrednio z karty w aparacie-bez przgrywania na dysk.


niedziela, 15 lutego 2004, 22:38
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Błędy crc w archiwach są dość częste, szczególnie,, gdy ściągamy pliki z internetu. Chociaż kiedyś miałem ich dużo, to teraz bardzo rzadko się pojawiają.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 22:40
Zobacz profil
Post 
ok zaraz sprobuje chwila :)


niedziela, 15 lutego 2004, 23:02
Post 
jak cos to moze na gg pogadamy? moj numer: 472380


niedziela, 15 lutego 2004, 23:05
Post 
przegladajac bezposrednio z aparatu wszystko jest ok :shock:


niedziela, 15 lutego 2004, 23:07
Post 
Zrobilem 10 fotek w TIFFie i wszystko jest good, odnosze wrazenie ze tylko JPG sie krzacza...coz za paranoja :(


niedziela, 15 lutego 2004, 23:28
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL