Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 15:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Z kilku zdjec, jedno duze... 
Autor Wiadomość
Post Z kilku zdjec, jedno duze...
Witam, mam nastepujace pytanie...
Chcialbym zrobic z kilku zdjec wiekszy portret i go wydrukowac w jakims zakladzie fotolab. Bede skanowal zdjecia w formacie 10:15. I chce kilka zdjec poskladac ze soba, pododawac jakies efekty w photoshopie i wydrukowac to na papierze fotograficznym... I stad moje pytania - czy da sie cos takiego zrobic? W jakiej rozdzielczosci mam skanowac zdjecia aby wyszly dobrej jakosci? I jakiej wielkosci musi byc caly obrazek, chodzi o pixele, aby mi wydrukowali w ladnej jakosci: np. A4 ? Jaka musi miec caly obrazek rozdzialke?

Z gory dziekuje za odp. i pzodrawiam serdecznie...


niedziela, 14 marca 2004, 23:46
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
jasne że się da - jak tylko wygląda to jakoś sensownie(elementy składowe pasują do siebie lub najlepiej jak zachdza na siebie- tylko wiadomo, muszą być robione z takimi samymi parametrami i warunkami zbliżonymi)
co do wielkości to musisz mieć wielkość taką jaką chcesz by ci wydrukowali, a rozdzielczość jak będa mięli za dużą to sobie zmienią (ja dawałem grafiki z 300 dpi i nie było problemów).. przy czym mała rada co do samej obróbki na kompie.. pracuj przy większej rozdzielczości - co prawda większe to będa pliki przez co trochę wolniej będzie Ci to chodzić, ale końcowy efekt lepszy -bo zmniejszyć rozdzielczość zawsze możesz, natomiast nie zawsze zwiększanie wychodzi niezauważalne.

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 15 marca 2004, 00:02
Zobacz profil
Post 
czyli co, fotki skanowac w 300dpi rozumiem?? wiecej nie potrzeba??, a powiedz w jakiej rozdzilczosci ma byc calosc aby to wyszlo ladne, i duze... o wielkosc na dysku i predkosc dzialania nie ma problemu...
jakie musza byc rozmiary aby wyszlo ladne A4, lub A3??
I moglbys powiedziec jaki koszt jest oreintacyjny wydrokowania?


poniedziałek, 15 marca 2004, 00:06
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
niechciałbym być źle zrozumianym...
1.skanuj co najmniej w rozdzielczości 600 (im więcej tym lepiej - pod warunkiem że nie interpolowana sprzętowo), a rozdzielczość wynikowego dzieła 300-400.
2.wielkość (photoshop: "wielkość obrazka") taka jak finalna wielkość wydruku (niewiem jak kształtują się fizyczne możliwości wydruków w fotolabach) -do tego dopasuj... ale ponieważ będziesz zmiał "zapas" rozdzielczości to nawet gdyby musięli w labie zmienić to i tak nie będzie to negatywnie wpływało n ajakość - jedynie co ważne to byś zachował odpowiednią proporcję wysokości do szerokości..

a koszt... A4 szacuję na jakieś 7-10 zeta.. A3 pewnie koło 20... najlepiej podejdź do najbliższego i się dowiedz ;) i daj znać

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 15 marca 2004, 10:44
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
W FotoJokerze widziałem ~A4 po 2 albo 3zł. Często mają tego typu promocje. Cena wydaje się być bardzo atrakcyjna, choć nie twierdzę, że nie ma lepszych. Pamiętaj tylko, że to ~A4 to nie A4, tylko 20x30cm.


poniedziałek, 15 marca 2004, 18:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL