Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 04:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kompresja zdjęć w Z1 i wielkość pliku... 
Autor Wiadomość
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post Kompresja zdjęć w Z1 i wielkość pliku...
Witam.

Sugerowałem już ten problem w kilku innych tematach i teraz zakładam nowy.

Chodzi mi o kompresję zdjęć w Minolcie Z1 i wielkość pliku wynikowego. Uważam, że aparat robi to źle, tzn pliki wychodzą zdecydowanie zbyt duże. Na dowód daję 2 linki.

1. Zdjęcie wykonane Z1, bez żadnych przeróbek:

http://www.vendeurek.republika.pl/PICT0026.JPG

Wielkość pliku 404 Kb

2. Zdjęcie wykonane Z1, otworzone w zwykłym PAINTcie i na nowo zapisane jako plik JPEG - bez żadnych dodatkowych ingerencji:

http://www.vendeurek.republika.pl/PICT0026b.JPG

Wielkość pliku 208 Kb, przy IDENTYCZNEJ jakości !

Czy na podstawie tych dowodów można rzeczywiście stwierdzić, iż kompresja w Z1 działa troszkę kiepsko (nieprawidłowo...)? Bo nie ma najmniejszych różnic w obu zdjęciach, jeśli chodzi o jakość - przy przeglądaniu ich pod rząd nie zauważyłem żadnej zmiany.

Proszę o komentarze.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 4 kwietnia 2004, 15:39
Zobacz profil
Post 
ja na pierwszy rzut widze roznice w ilosci kolorow :)
ten wiekszy 144556
a ten mniejszy 144275


niedziela, 4 kwietnia 2004, 22:13
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
nieweim Vendeur w czym Ty widzisz problem -uważasz że jakośc jest nadal dobra, no to zwiększ stopien kompresji (jeśłi masz ustawioną jakość jako standard) -wtedy zdjęcia zajmują średnio dwa razy mniejsze.. a co jakości, to jeszcze nie robiłem odbitek, ale sądzę że z pewnością na formacie 10x15 nie powinno widac znaczącej różnicy..
no chyba że masz juz dany najwyższy stopień kompresji..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 4 kwietnia 2004, 23:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Poza tym jak zapisywales to zdjecie juz w paint'cie to powinienes ustawic wartosc kompresji JPEG na 12 nic nie zmniejszac, bo teraz wyglada na to ze cos tam jednak zostalo wykonane na tym zdjeciu :) (ratio obu plikow jest inne)

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 09:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
właśnie przygotowywałem fotki na allegro i tez mnie to zaczęło zastanawiać -w photoshopie nie mogłem zejść z wielkością pliku poniżej 60kB, niezależnie jak bardzo bym okroił zdjęcie.. (nie tylko zdjęcie, skany również).. natomiast to samo zdjęcie (wielkośc 60kB) tylko otworzone i zapisane przez Painta zajmuje mniej niż 20kB (wczytany 60kB plik wynikowy z photoshopa).. następnie te pliki (paintowy i photoshopowy) otworzyłem ponownie w photoshopie i kurcze nie potrafiłem znaleść różnicy (może nie szukałem tam gdzie trzeba) -tryby te same i inne nastawy... jednak Vandeur coś w tym jest ;)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 13:16
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Co do zapisywania w Paint'cie to absolutnie nic tam nie zmieniałem i nie miałem wyboru poziomu kompresji - po prostu dałem zapisz jako i zrobiłem.

INT - widzę problem, bo po co aparat tworzy tak duże pliki, skoro mogłyby być mniejsze o połowę...? I jest pewne, że coś jest nie tak, bo robiąc kiedyś zdjęcia do aukcji Canonem S50, wychodziły mi ładne fotki i mało zajmowały, a takie same w Z1 są kilka razy większe!

Co do kompresji, to mam zawsze Standard, bo uważam, że jest najlepsza. Przy gorszej, jakość zdjęć drastycznie spada, a lepsza niewiele zmienia (poza wielkością pliku wyjściowego).

Sam też próbowałem pomniejszać zdjęcia w IrfranView i nigdy nie udawało mi się zejść po niżej jakiegoś poziomu, co było BARDZO dziwne, ponieważ fotki stawały się śmiesznie małe. Jest to na pewno jakiś problem, według mnie nawet poważny i powinno się coś z tym zrobić. Dobrze, że udało mi się odkryć tesn sposób z Paint'em, bo zyskam dużo miejsca na dysku :)

I całe to zdarzenie nie podoba mi się ze względu na to, iż teraz będę musiał wszystkie zdjęcia po kolei przerabiać w Paint'cie. A najgrsze jest to, iż tracę średnio 30-40% pojemności karty, przez taką kontrowersyjną kompresję obrazu.

Według mnie jest coś nie tak, tylko że nic na to nie poradzimy.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 14:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Odpowiem na wasze frapujace pytanie. Wezcie sobie zdjecie zrobione aparatem i nawet wczytane i zapisane w photoshopie, potem wezcie to zapisane w paint i powiekszcie wybrany najlepiej jednolity kolor tak mniej wiecej do 400%. Paint stosuje pakowanie wieksze niz photoshop a wlasciwie w photoshopie mozna ustawic pakowanie jpeg'a. Przy takim powiekszeniu widac wyraznie ze obraz z painta poza tym ze nie posiada juz naglowka "EXIF" posiada duzo wiecej artefaktow niz ten sam zapisany z photoshopa. I to by bylo na tyle jezeli chodzi o jakosc kompresji w minoltach.
wykonalem maly test zdjecie poddalem kompresji w photoshopie (wart kompr = 7) wynik identyczne znieksztalcenia obrazu jak na fotce zapisanej przez paint a wielkosc pliku niemal identyczna - to odpowiedz na wasze zmagania z kompresja :)

ps. zdjecia robie z najmniejsza kompresja w jak najwiekszej rozdzielczosc, bo nigdy nie wiem czy kiedys nie bede ich chcial sobie wydrukowac w wysokiej rozdzielczosci, jesli bede chcial je umiescic na stronie internetowej moge je zmienic ale w druga strone nic sie niestety nie da zrobic :)[/i]

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 14:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
bynajmniej mnie to nie frapuje, bo miejsca na dysku mi nie brakuje.. i tu nie widzę problemu.. chodziło mi o sam mechanizm .. i bynajmniej nie uważam tego za jaką kolwiek wadę/uchybienie ze strony minolty -wiem że jest tak nie bez powodu, a jedynie mnie ciekawiło jaka "informacja" ulega okrojeniu że pliki wychodzące z painta nie mają ograniczenia w minimalnej wielkości.

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 18:54
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No zwracam honor, bo myślałem że zdjęcia są "IDENTYCZNE". Jednak np do aukcji w internecie takie "przerabianie" się przyda, ponieważ wielkość pliku początkowego w każdym wypadku jest zabójczo duża.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 19:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
no wlasnie
A jeszcze jedno jesli chcesz miec plik bardzo malutki to po prostu wczutuj sobie do paint'a obrazek X razy ciekawe kiedy bedzie mial wielkosc 1 bajt :)
bo paint bedzie wczytywal obraz i pakowal, potem zpakowany wczytywal i pakowal i tak wkolko :)

Prostrzy sposob: w photoshopie jest takie cos co nazywa sie "save as web" i tam mozna od razu tak sobie parametry po ustwiac aby obrazek byl super i szybko sie wczytywal. Ale jesli ktos woli Paint'em - prosze bardzo :)

Pozdrawiam i ciesze sie z tak burzliwej dyskusji :)

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 21:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Może nie to, że wolę Paintem, ale nie mam Photoshopa... Nie bądź złośliwy :) Bo sam pewnie piratujesz - wątpię, abyś miał oryginalny program... :shock:

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 21:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Mam Gimpa - moja zona od czasu do czasu pozwala mi sie zalogowac na windowsa ale ja go nie cierpie.
LINUX POWER! :)
Z Photoshopa tez moge korzystac ze wzgledu na to ze szkola moja tzn studia maja licencje dla studentow na korzystanie z tyh programow. (dziwne by bylo jakbysmy nie mogli) ale ok nie chcialem zeby to zabrzmialo jakos obrazliwie.
Naprawde gdy pierwszy raz wszedlem na ta grupe - mowie Ci Vendeur - myslalem ze jestes spec (fotograf zawodowy, lub ktos kto wyjada) - po prostu zobaczylem tyle odpowiedzi. Bardzo Cie polubilem i moja zona tez, wiesz wlasciwie dzieki tobie mamy ta minolte Z2 i pamieci kingstona - bo Ty mowiles ze dobre - nie myliles sie.
Dzieki Ci Vendeur!

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 21:56
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
ravw napisał(a):
Naprawde gdy pierwszy raz wszedlem na ta grupe - mowie Ci Vendeur - myslalem ze jestes spec (fotograf zawodowy, lub ktos kto wyjada) - po prostu zobaczylem tyle odpowiedzi. Bardzo Cie polubilem i moja zona tez, wiesz wlasciwie dzieki tobie mamy ta minolte Z2 i pamieci kingstona - bo Ty mowiles ze dobre - nie myliles sie.
Dzieki Ci Vendeur!


Rozumiem, że teraz moja osoba, bo tak "prostych" pytaniach i wątpliwościach znacznie zmalała w Twojej ocenie... :( Ale ta liczba postów o niczym nie świadczy. Po prostu lubię się czasami udzielać i pomagać takim jak Wy :) Może nie wiem bardzo dużo o samej fotografii cyfrowej, bo od stosunkowo nie dawna mam z nią do czynienia, ale znam kilka aparatów i staram się czasami doradzić.

PS. Dziękuję za mimo wszystko kilka ciepłych słów :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 23:05
Zobacz profil
Post Kompresja
Witaj
Stopień kompresji to nie tylko problem Minolty - jeśli w ogóle można nazwać to problemem. Dotyczy to także innego sprzętu. Nikkon 2000 i Casio QV-5700 - o tych aparatach mogę wypowiadać się bo obyduu używam - robią pliki z jakąś tam wielkością. Każda ingerencja w zdjęcie softem powoduje zmniejszenie pliku. Ale każde zmniejszenie wagi pliku nierozerwalnie wiąże się z utratą jakości i zwiększeniem stopnia kompresji!!! Inaczej być nie może. Nie widać tego "gołym" okiem na ekranie, ale wydrykuj identyczny wycinek zdjęcia bezpośrednio z aparatu i zrób to samo ze zdjęciem po obróbce softem. Powiększenie musi być duże - np. 500%. Zobaczysz wtedy różnicę i w jakości i w wielkości obrazka wydrukowanego. Nie ma nic za darmo!!! Aparat dla zrobienia zdjęcia w dobrej jakości nie może mieć sklerozy - potrzeba jest dużo pamięci. Casio QV-5700 zapisuje zdjęcia w TIFF'ie. Tam nie ma kompresji. Obrabiając fotkę softem i nie zmieniając formatu nie masz utraty jakości i zmniejszenia wagi pliku. Zapisz sobie JPG'a do TIFF'a, obrób softem i sprawdź co otrzymasz zapisując tę obrobioną fotkę powtórnie w JPG'u. Warunek - komputer też nie może mieć sklerozy!!!
Pozdrawiam


piątek, 16 kwietnia 2004, 22:04
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Hmmm - ja nie wiem jesli wczytam zdjecie z aparatu do gimp'a (to chyba evenement) i zapisze je nawet po obrobkach to zdjecie jest tej samej wielkosci albo wieksze. Tyle tylko ze przy zapisie zdjecia z gimp'a wybieram stopien kompresji = 0, poniewaz wiem ze jezeli wczytalem zdjecie ktore juz zostalo skompresowane to po co ja mam je jeszcze bardziej kompresowac.

Ewenement gimp'a:
Wczoraj zainstalowalem sobie Gimp'a 2.0 (linux) w nim nawet jesli cokolwiek zmienimy nie zapisuje do naglowka EXIF zadnych swoich danych tylko to co bylo (czyli w sekcji software jest Konica minolta..). Dla ulatwienia dodam ze Photoshop to robi( w naglowku EXIF widnieje wowczas : Adobe Photoshop". Polecam Gimp'a jest darmowy, dziala tez na windows, zeby mi ktos nie zarzucil - tak posiada obsluge CMYK ale tylko w taki sposob ze mozna przed zapisem ustawic mu taka palete - nie potrafi pracowac w cmyku ale w domowych warunkach przygotowywujac zdjecia do wywolania jest niezaprzeczalnym mistrzem i za darmo. Bo chyba tak naprawde nikt nie mysli o tym zeby Gimpem przygotowywac materialy do druku ale od biedy da sie!

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


sobota, 17 kwietnia 2004, 08:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL