Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 02:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 FOTOCELA - dziwne zjawisko!!! 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 24 marca 2004, 01:04
Posty: 33
Lokalizacja: Płock
Post FOTOCELA - dziwne zjawisko!!!
Kupiłem na Allegro fotocelę, by wyzwalać dodatlową lampę niekoniecznie podłączoną do aparatu. Można do niej podłączyć nawet 3 lampy błyskowe, wyzwala je fotocela reagując na błysk lampy w aparacie. Zdjęcia wychdzą rewelacyjnie - robiłem z dwiema lampami dodatkowymi. Ale jest zwykle coś nowego. Otóż zdjęcia robione aparatem Casio QV-5700 w każdej sytuacji i warunkach wychodzą bez zastrzeżeń. Robione zaś Nikkonem 2000 nie zawsze są takie jak powinny być - zaraz opiszę na czym to polega. Natomiast przy zastosowaniu aparatu HP Photo Smart 735 każde zdjęcie jest nieudane. Jak wyglądają te nieudane z HP i niektóre z Nikkona? Otóż zdjęcia są czarne jak bez użycia jakiejkolwiek lampy, a przy ustawieniach automatycznych do zdjęcia z fleszem. Zdjęcia wykonane z lampą tylko tą w aparacie są dobre, na tyle na ile pozwala sprzęt. Dodatkowa lampa powoduje efekt przeciwny do zamierzonego - brakuje światła! W fotografowanym pomieszczeniu jest po prostu ciemna noc! A lampy dodatkowe błyskają, że można oślepnąć.
Nie występuje to zjawisko z dobrym sprzętem jakim jest Casio QV-5700. Tu zdjęcia wychodzą bajka.
Czy ktoś spotkał się już z takim zjawiskiem i czy można z tym coś zrobić? Czy to tylko taka "uroda" słabszych aparatów?
Jeśli kogoś interesuje więcej szczegółów chętnie odpowiem
Pozdrawiam


Ostatnio edytowano niedziela, 9 maja 2004, 09:26 przez Mareckimt, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:03
Zobacz profil
Post Re: FOTOCELA - dziwne zjawisko!!!
Problem może "leżeć" w "przedbłysku". Niektóre aparaty (chyba większość) w celu pomiaru światła z lampy wykonuje "przedbłysk" (lampa błyska przed właściwym naświetlaniem w celu pomiaru światła odbitego od fotografowanej sceny), który wyzwala fotocelę (dodatkowe lampy zostają wyładowane do zera i brak i energii na błysk zasadniczy). Dodatkowo błędny pomiar światła na "przedbłysku" (wtedy błyskają wszystkie lampy) powoduje ustawienie bardzo wysokiej przysłony i zdjęcia wychodzą ciemniejsze niż bez dodatkowych lamp.
W takim przypadku pozostaje tylko chyba tryb ręczny (eksperymentalnie dobrać przysłonę).


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:17

Dołączył: środa, 24 marca 2004, 01:04
Posty: 33
Lokalizacja: Płock
Post 
Tak, zgadzam się, że to może być na skutek przebłysku. Tylko czy jest sens posiadania fotoceli, jeśli aparat nie ma możliwości ręcznych ustawień? Chyba nie. Więc pewnie odłożę ją na półkę i poczekam aż będę mógł kupić lepszy sprzęt.
Pozdrawiam


środa, 21 kwietnia 2004, 21:55
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2004, 09:36
Posty: 1
Post 
Są foto-cele z możliwością ustawiania na który konkretnie błysk ma reagować , opis takiej fotoceli był w magazynie CHIP z 1/2004


czwartek, 22 kwietnia 2004, 08:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 10:17
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
Post 
Sam zrobiłem sobie taką fotocelę reagującą na drugi błysk.
Zdjęcia robione z jej użyciem wychodzą REWELACYJNE nawet w pełnym trybie automatycznym!
Niedowiarków zapraszam na stronę http://www.-.prv.pl/ w kategorii "Dodatkowe wyposażenie" są moje zdjęcia.


czwartek, 22 kwietnia 2004, 10:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL