Teraz jest poniedziałek, 12 listopada 2018, 22:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Czy pamięci karty i aparatu sumują sie? 
Autor Wiadomość
Post Czy pamięci karty i aparatu sumują sie?
Czy po włożeniu do aparatu karty pamięci pamięć karty i aparatu sumuje się? Czy też: pamięć wewnętrzna zostaje wyłączone i jest niedostępna, a jeśli nie zostaje wyłączona to która pamięć jest wykorzystywana najpierw.


wtorek, 4 maja 2004, 12:21
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Takie pamięci się nie sumują. Tzn., może zależy od aparatu (chodzi głównie o tańsze modele, które zapisują zdjęcia w pamięci wewnętrznej), ale z reguły pamięć wbudowana służy wyłącznie do chwilowego przechowywania informacji (ich buforowania) w celu dalszego ich przekazania do zapisu na kartę. Pomaga to w utrzymaniu płynności filmów, przy robieniu zdjęć seryjnych i innych czynnościach.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 4 maja 2004, 12:23
Zobacz profil
Post 
Czyli jesli dobrze rozumiem jeżeli zrobię jakies zdjęcie aparatem bez włożonej karty a potem włożę kartę to aparat prześle to zdjęcie automatycznie z pamięci wewnętrznej na kartę tak?
2) A co jeśli pamięć karty skończy się? Czy aparat będzie mógł robić zdjęcia nadal tyle że na pamięć wewnętrzną?


wtorek, 4 maja 2004, 12:32
Post 
Vendeur chyba cos pomieszales, sa aparaty które nie potrzebują kart zew. i zapisują zdjecia w pamięci wew. np. nikon 2200 i pare innych. Choc nie jestem takim fachowcem jak ty i moge sie mylić. Wyczytałem to w informacjach producenta. Sprawdz. :?: I co wtedy czy się sumują :?:


wtorek, 4 maja 2004, 12:39
Post 
Panowie chodzi mi o tani aparacik HP635 on ma 16MB pamięci wewnętrznej i mam karte SD 128MB chodzi mi o to czy po włożeniu karty pamięć dostępna dla zdjęć jest 128+16 czy tylko 128 karty a jeśli 128 +16 to czy zdjęcia najpierw są zapisywane w pamięci karty a potem wewnętrznej aparatu czy inaczej, a jeżeli pamięć karty jest zapisywana pierwsza to czy jeśli zrobię zdjęcia aparatem bez karty to jak włóżę karte to czy zdjęcia automatycznie zostaną przesłane na kartę. Z góry dziękuję.


wtorek, 4 maja 2004, 13:30
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
gregpa napisał(a):
Vendeur chyba cos pomieszales, sa aparaty które nie potrzebują kart zew. i zapisują zdjecia w pamięci wew. np. nikon 2200 i pare innych. Choc nie jestem takim fachowcem jak ty i moge sie mylić. Wyczytałem to w informacjach producenta. Sprawdz. :?: I co wtedy czy się sumują :?:


Nie namieszałem, bo wspomniałem o tańszych modelach, które zapisują tylko w pamięci wewnętrznej. Ale tu chodzi o troszkęwyższy model i konkretnie HP 635 będzie miał tak jak mówię. Ale nie oznacza to, iż lmoże on robić zdjęcia bez karty... Nie. Pamięć wewnętrzna nie jest nigdy na stałe zapisywana i nie można w niej (w takich aparatach) przeczowywać zdjęć. To jest tylko pomocna przestrzeń, w której aparat sobie sam coś robi, obrabia ewntualnie wstępnie zdjęcia. Do zapisu fotek konieczna jest karta.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 4 maja 2004, 14:08
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Jeżeli nie chodzi o bufor, tylko o wewnętrzną pamięć flash (tak jest chyba np. w Kodaku DX6490) to obie pamięci się sumują.


wtorek, 4 maja 2004, 19:53
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Poważnie są też takie pamięci flash w nowych aparatach? Byłem pewien, że działają na zasadzie bufora.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 4 maja 2004, 19:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Vendeur napisał(a):
Pamięć wewnętrzna nie jest nigdy na stałe zapisywana i nie można w niej (w takich aparatach) przeczowywać zdjęć. To jest tylko pomocna przestrzeń, w której aparat sobie sam coś robi, obrabia ewntualnie wstępnie zdjęcia. Do zapisu fotek konieczna jest karta.


Nie prawda. Jeśli pisze, że HP 635 ma 16MB pamięci, to oznacza, że całe te 16MB można zarzucić zdjęciami. I proszę nie dyskutować :wink: bo wiem jak jest. I jest podtrzymywana, bo to flash zwykły.

Z resztą wszystkie tak mają, bo bezsensem jest robienie aparatu cyfrowego, na którym po wyjęciu z pudełka nie można przechować fotki.

Po włożeniu karty pamięci wewnętrzna pamięć aparatu jest wyłączana i aparat widzi tylko kartę.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


wtorek, 4 maja 2004, 20:01
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nie prawda. Tylko tańsze modele aparatów, które posiadają pamięć wewnętrzną flash mogą w niej zaisywać i przetrzymywać zdjęcia. W bardziej zaawansowanych modelach pamięć wewnętrzna to jedynie bufor aparatu, który mu tylko pomaga w działaniu i nie można z niej samemu korzystać. Dlatego do takich aparatów obowiązkowo dodawane są karty pamięci (np. 16 Mb).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 4 maja 2004, 20:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
No i o to chodziło - pełne porozumienie ponad podziałami :wink:

KONKLUZJA: Jeśli producent nie pisze inaczej, aparat nie potrzebuje dodatkowej karty by przechowywać zdjęcia.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


wtorek, 4 maja 2004, 20:22
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
pamieci raczej sie nie sumuja, bo pamiec wewnetrzna jest wymazywana przy wyjacu bateri, nie sa tez raczej automatycznie przenoszone na karte, tylko wymazywane

_________________
Medion MD9700


wtorek, 4 maja 2004, 21:57
Zobacz profil
Post 
Wracam do przykładu Nikona 2200
http://www.europe-nikon.com/details.asp ... 4&catId=82
Główne cechy pkt 5.
Co o tym sądzić?
Pozdrawiam


środa, 5 maja 2004, 08:23
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Nie wynika, czy to flash czy szybki bufor do np. obróbki zdjęcia. Może się okazać, że do tej pamięci aparat kopiuje zdjęcie z wolniejszego nośnika flash i tam obrabia ( tak jak wcześniej Vendeur pisał ).

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 5 maja 2004, 10:51
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
jak to nie wynika?
5 . 14.5MB pamięci wewnętrznej umożliwia zapisanie zdjęć w każdym momencie oraz ich dwukierunkowe kopiowanie

_________________
Medion MD9700


środa, 5 maja 2004, 11:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL