Teraz jest sobota, 5 grudnia 2020, 01:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy pamięci karty i aparatu sumują sie? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Nie pisze magicznego słowa - "przechowywanie".

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 5 maja 2004, 11:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Silent Planet napisał(a):
Z resztą wszystkie tak mają, bo bezsensem jest robienie aparatu cyfrowego, na którym po wyjęciu z pudełka nie można przechować fotki.

Po włożeniu karty pamięci wewnętrzna pamięć aparatu jest wyłączana i aparat widzi tylko kartę.


Nie zgadzam sie z tym ja mam Z2 i ona ma 32MB pamieci wewnetrznej ale jezeli wyjmiesz karte nie zrobi ani jednego nawet jedynego zdjecia - od razu pokazuje napis 'brak karty' i dlatego pewnie w komplecie jest karta 16MB abym po wyjecu z pudelka mogl sobie cyknac te 12 zdjec.
Pozdrawiam

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


środa, 5 maja 2004, 11:22
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
ravw napisał(a):
Silent Planet napisał(a):
Z resztą wszystkie tak mają, bo bezsensem jest robienie aparatu cyfrowego, na którym po wyjęciu z pudełka nie można przechować fotki.

Po włożeniu karty pamięci wewnętrzna pamięć aparatu jest wyłączana i aparat widzi tylko kartę.


Nie zgadzam sie z tym ja mam Z2 i ona ma 32MB pamieci wewnetrznej ale jezeli wyjmiesz karte nie zrobi ani jednego nawet jedynego zdjecia - od razu pokazuje napis 'brak karty' i dlatego pewnie w komplecie jest karta 16MB abym po wyjecu z pudelka mogl sobie cyknac te 12 zdjec.
Pozdrawiam
ale twoja Z2 nie jest calym swiatem, rozne sa aparaty i rozne sa rozwiazania, moj obecny aparat tez ma 32 mb pamieci, i bez karty nie zrobi zadnego zdjecia, ale na nim swiat sie nie konczy

_________________
Medion MD9700


środa, 5 maja 2004, 11:38
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Silent Planet napisał(a):
Nie pisze magicznego słowa - "przechowywanie".
moze uwazaja ze malo kto przechowuje zdjecia w aparacie, wiekszosc zgrywa je na kompa, a slowko "kopiowanie" tam wystepuje :P

_________________
Medion MD9700


środa, 5 maja 2004, 11:40
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Tygrrysek nie przesadzaj.

ravw udzielił wypowiedzi na przykładzie swojego aparatu, tak samo jak ja zrobiłem ze swoim. Tu chodzi tylko o samą ideę, a nie o wyższość aparatu :). Już się tak nie kłóćcie. Chyba wiadomo o co chodzi ostatecznie, prawda?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 5 maja 2004, 12:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
@Tygrrysek
Silent Planet napisał:
Z resztą wszystkie tak mają .....

wiec dalem przyklad ze nie wszystkie wiec juz sie mijamy z prawda, prawda?

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


środa, 5 maja 2004, 12:26
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
ravw napisał(a):
@Tygrrysek
Silent Planet napisał:
Z resztą wszystkie tak mają .....

wiec dalem przyklad ze nie wszystkie wiec juz sie mijamy z prawda, prawda?
a jesli o to chodzilo to masz racje, sorki :)

_________________
Medion MD9700


środa, 5 maja 2004, 12:47
Zobacz profil
Post 
Ten przykład z Nikonem 2200 to ja podałem. Dyskusja rozgorzała a odpowiedzi konkretnej nie ma. Jest przecież wiele aparatów z wew pamięcią flash i nie ma żadnego uzytkownika który posiada taki aparat i mógłby rozwiązać problem. Na pewno nie mówimy o buforze. Chciałbym poznać opinie użytkowników takich aparatów.


środa, 5 maja 2004, 12:59

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
ja posiadam aparat z taka pamiecia flash i napisalem o niej troche, umknelo to twojej uwadze? :)
jesli potrzebujesz wiecej inrormacji to prosze o "pytania pomocnicze" :)

_________________
Medion MD9700


środa, 5 maja 2004, 13:15
Zobacz profil
Post 
Dla podsumowania tematu proszę tygrrysek o odpowiedzi na pytania (nawet jak sie coś powtórzy).
1. Czy pamięci się sumują?
2. Czy można robić zdjęcia na samej pam. wew. (zakładamy że to jest flash)?
3. Czy na pewno po wyjęciu bateri zdjęcia z pam. wew. znikną?
4. Czy aparat sam wybiera nośnik (wiem że może być róźnie a jak jest u ciebie)?
Bardzo mnie to interesuje i jak wspomniałem będzie to chyba podsumowaniem tego tematu.
Dzieki z góry i pozdrawiam.


środa, 5 maja 2004, 13:27
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wszystkie odpowiedzi już były...

1. W przypadku wewnętrznej pamięci flash tak, jeśli to bufor, to nie.
2. Zakładając, że to flash, to tak.
3. Nie znikną (flash).
4. Nie znam odpowiedzi, bo nigdy takiego aparatu nie używałem - wiele miałem w ręce, ale tylko z buforem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 5 maja 2004, 13:36
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
mala poprawka bo Vendour podal bledne odpowiedzi :)

1. u mnie sie nie sumuja, w momencie wlozenia karty pamiec flash jest wylaczana, ale zdaje sie ze rozne firmy mogly robic rozne wynalazki
2. jesli to flash to mozna
3. znikna na peno, tak samo jak wszystko znika z pamieci kompa po wylaczeniu zasilania
4. u mnie wybor nosnika wygladal w ten sposob, albo wlozona karta i zapis na karcie, albo karta wyjeta i zapis w pamieci flash

rowniez pozdrawiam :)

_________________
Medion MD9700


środa, 5 maja 2004, 13:51
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
4. Nie znam odpowiedzi, bo nigdy takiego aparatu nie używałem - wiele miałem w ręce, ale tylko z buforem.
jesli wiele miales w reku to moze nawet nie miales o tym pojecia bo zawsze uzywales aparatu z wlozona karta :)

ps. do tego co ja mam z pamiecia flash tez byla dodawana karta sm-16 mb

_________________
Medion MD9700


środa, 5 maja 2004, 13:55
Zobacz profil
Post 
Widzisz Vendeur wszystkie odpowiedzi już były a ty i tak podajesz błędne informacje.
Pozdrawiam


środa, 5 maja 2004, 13:56
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Poza tym po odłączeniu zasilania zawartość pamięci flash nie znika. Dlaczego firmware Twojego aparatu nie kasuje się po wyjęciu baterii? A to flash zwykły, bo można zaktualiować...

Flasha skasujesz nadpisując jego zawartość.

Ostatecznie - jeśli aparat ma wewnętrzną pamięć flash ( np. HP, o którym jest tu dyskusja ) to można przeczhowywać w nim zdjęcia, a baterie wyjąć i sprzedać. Wiem, bo mam HP i jakoś bez karty działa ( specjalnie dla Was sprawdziłem ).

Jeśli natomiast pamięć w aparacie pełni rolę bufora ( cache ) to bez karty dodatkowej nic nie zrobisz ( Canon, Minolta, Nikon etc etc ).

Ponadto w pierwszym przypadku - karta pamięci nie sumuje się z flashem wbudowanym w aparat - karta deaktywuje pamięć wewnętrzną flash.

( ciekawe kto tu teraz zakręci znowu... )

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 5 maja 2004, 15:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL