Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 21:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 zapis inny niz na karte 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post zapis inny niz na karte
co myslicie o aparatach ktore nie uzywaja drogich kart pamieci lecz zapisuja zdjecia na male plytki cd-rw ?

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 16:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
O aparatach? Piszesz, tak jakby było wiele modeli, a chyba tylko Sony coś takiego wymyślił. Albo to nawet była kamera, nie pamiętam dokładnie. Zresztą szybkie karty flash osiągają szybsze transfery.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 16:48
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
szybsze transfery? cykasz tyle zdjec na minute ze karta sie nie wyrabia? bo jesli chodzi o zdrywanie na kompa to chyba kopiowanie z cd-romu jest szybsze

fakt ze widzialem cos takiego w aparacie sony, ale nie wykluczam ze tylko jeden taki aparat jest na swiecie bo ja tylko jeden widzialem

ps. kamera zapisuje na dvd-rw

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 16:54
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Mi chodzi o profesjonalne aparaty, które wymagają wydajnych kart pamięci i cd-rw się do nich nie umywa. Poza tym koszt takie rozwiązania jest chyba znacznie większy niż w przypadku kart flash :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 17:02
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
no niewiem, plytka 200 cos mega kosztuje ok 3 zeta, karta pamieci 256 mega conajmniej 200zl

jedziesz na wakacje zabierasz pudelko plytek i heja :)
na wyjazd z klaserem kart pamieci nie kazdego bylo bylo by stac

ps. mozesz mi wyjasnic do czego te profesjonalne aparaty "wymagaja" wydajnych kart maieci?

_________________
Medion MD9700


Ostatnio edytowano czwartek, 6 maja 2004, 17:26 przez Tygrrysek, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 6 maja 2004, 17:23
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Chodziło mi o to, że rozwiązanie z cdrw jest droższe do wykonania technicznie w aparatach, nie wspominając już o tym, ile takie coś zajmie miejsca... A chyba nie o to chodzi.

Chyba się ze mną tutaj zgodzisz? :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 17:24
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
Chodziło mi o to, że rozwiązanie z cdrw jest droższe do wykonania technicznie w aparatach, nie wspominając już o tym, ile takie coś zajmie miejsca... A chyba nie o to chodzi.

Chyba się ze mną tutaj zgodzisz? :)
nie zgodze sie bo akurat na tym sie nieznam i nie mam pojecia ile kosztuje takie a takie rozwiazanie :)

a miejsca z tego co widzialem niewiele zajmuje, przypominam ze tu chodzi o male plytki cd-rw nie o te pelnej wielkosci :)

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 17:28
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wiem, że chodzi o małe płytki, które jednak są dużo większe niż karty pamięci. Ale mi nie chodzi o ich rozmiar, tylko samej części, która będzie sią zajmowała zapisem! Bo w przypadku kart flash nic takiego nie trzeba (to się zapisuje wewnątrz jej), a cd trzeba wypalić...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 17:31
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
tak jak mowilem, widzialem ten aparat i zapewniam cie ze zadna wielka aparatura nie wystaje poza obudowe, caly naped jest schowany w srodku, poprostu wyswietlacz lcd sie otwiera tak jak discmen i wkladasz tam plytke

na kompach sa juz systemy pozwalajace kozystac z plytki cd-rw tak jak ze zwyklej dyskietki, podejzewam ze taki tez tam zostal zastosowany, wiec z wypalaniem tez nie powinno byc problemu

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 17:40
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
To oczywiste, że schowali to w środku...

Ale to i tak zajmuje więcej miejsca. Aby odczytać i zapisać dane na cd, musi tam być jakiś napęd, o wielkości większej niż sama płytka. Do kart flash nic takiego nie trzeba. Gdyby chcieć zamontować takie cudo np. w Canonie A70, to jego wielkość zdecydowanie by wzrosła (np. by się pogrubił o 1 cm...).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 17:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Tygrrysku:

1. Płytki CD-RW o wymiarach 8 cm mają prędkości zapisu do 4x, czyli 600 kb/sekundę. Karty flash mają około 5000 kb/ sekundę.

2. Płytka CD-RW jest niezwykle nietrwałym nośnikiem, ponieważ choć producenci deklarują możliwość użycia 1000 razy takiej płyty, nawet Verbatimy padają po roku intensywnego użytkowania. Kości flash nie mają ograniczeń w przypadku ilości zapisów. W pracy razem z kolegą wsadziliśmy mojego flasha do czytkima USB i zapętlonym programem non-stop ją formatowaliśmy. Po 50.000 formatach nam się znudziło. Karta działa do dziś.

3. Gabaryty. Aby zapisać kartę flash wystarczy na odpowiednie złącza przyłożyć odpowiednie napięcie, a na inne złącza posłać dane. Aby zapisać płytkę CD, należy mieć w aparacie napęd - silnik, głowicę, prowadnicę - kupe niepotrzebnego w cyfrówce złomu. Buczącego, trzęsącego się i ZUŻYWAJĄCEGO SIĘ - weź zobacz ile godzin bezawaryjnej pracy przewidział producent Twojego napędu CD-ROM ( parametr MTBF ( Mean Time Between Failures )).

4. Sony jest popieprzone. Niech kolesie poza telewizory się nie wychylają :wink:

A teraz moja prywatna opinia - po narząd męski mi aparat większy, buczący, mniej pewny, skoro mogę mieć mniejszy, szybszy, a dane i tak lądują w końcu na twardzielu, czyż nie?

W końcu z jakiegoś powodu te flashe są w aparatach, a nie "kołpaki".

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 6 maja 2004, 18:53
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
To oczywiste, że schowali to w środku...

Ale to i tak zajmuje więcej miejsca. Aby odczytać i zapisać dane na cd, musi tam być jakiś napęd, o wielkości większej niż sama płytka. Do kart flash nic takiego nie trzeba. Gdyby chcieć zamontować takie cudo np. w Canonie A70, to jego wielkość zdecydowanie by wzrosła (np. by się pogrubił o 1 cm...).
nie koniecznie, przy odpowiednio przemyslanej atchitekturze mozna poukladac wszystkie elementy tak zeby sporo sie tam ich zmiescilo, pozatym, nie masz pewnosci ze w tym aparacie nie jest w srodku wiecej powietrza niz elektroniki :)

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 21:02
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Silent Planet napisał(a):
Tygrrysku:

1. Płytki CD-RW o wymiarach 8 cm mają prędkości zapisu do 4x, czyli 600 kb/sekundę. Karty flash mają około 5000 kb/ sekundę.
szczeze mowiac nie rozumiem tego argumentu, przeciez to aparat robiacy zdjecia, a nie kamera rejestrujaca obraz w czasie rzeczywistym, przeciez nawet jak pstrykasz kilka/kilkanasie fotek na minute to wystarczy maly bufor i problemuw nie powinno byc zadnych

Silent Planet napisał(a):
2. Płytka CD-RW jest niezwykle nietrwałym nośnikiem, ponieważ choć producenci deklarują możliwość użycia 1000 razy takiej płyty, nawet Verbatimy padają po roku intensywnego użytkowania. Kości flash nie mają ograniczeń w przypadku ilości zapisów. W pracy razem z kolegą wsadziliśmy mojego flasha do czytkima USB i zapętlonym programem non-stop ją formatowaliśmy. Po 50.000 formatach nam się znudziło. Karta działa do dziś.
no tak, masz racje, ale szczeze mowiac nie bede plakal jak mi padnie plytka za 4 zeta
Silent Planet napisał(a):
3. Gabaryty. Aby zapisać kartę flash wystarczy na odpowiednie złącza przyłożyć odpowiednie napięcie, a na inne złącza posłać dane. Aby zapisać płytkę CD, należy mieć w aparacie napęd - silnik, głowicę, prowadnicę - kupe niepotrzebnego w cyfrówce złomu. Buczącego, trzęsącego się i ZUŻYWAJĄCEGO SIĘ - weź zobacz ile godzin bezawaryjnej pracy przewidział producent Twojego napędu CD-ROM ( parametr MTBF ( Mean Time Between Failures )).
no fakt, tu tez masz racje, zuzywajacego sie, i jak padnie to moze byc calkiem spory klopot, ale z drugiej strony niewiem co wpisal producent na moim napedzie cd-rom i niezbyt mi sie chce sprawdzac, ale ma juz na karku naprawde sporo lat pracy, pracowal jeszcze z moja Amiga, i ani razu zadnej awari nie mial (co dziwne, ale to juz na marginesie, lepiej sprawuje sie w odczytywaniu "opornych" plyt niz nowa nagrywarka tej samej firmy)
a szczeze mowiac przy taki postepie watpie zeby ktos tak dlugo uzywal jeden model aparatu

Silent Planet napisał(a):
A teraz moja prywatna opinia - po narząd męski mi aparat większy, buczący, mniej pewny, skoro mogę mieć mniejszy, szybszy, a dane i tak lądują w końcu na twardzielu, czyż nie?
buczacy? a discmeny bucza? :)
mniejszy..... hmm.....sa aparaty malutkie, mniejsze nawet niz karta kredytowa, ale dobrej jakosci raczej nie zapewniaja, duze rozmiary wymusza przyzwoitej jakosci optyka przeciez, a nie elektronika, ktora moze czasami zajmowac maly procent obudowy

Silent Planet napisał(a):
W końcu z jakiegoś powodu te flashe są w aparatach, a nie "kołpaki".
moze to wlasnie idzie postep kto wie :wink:

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 21:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Tygrrysek napisał(a):
szczeze mowiac nie rozumiem tego argumentu, przeciez to aparat robiacy zdjecia, a nie kamera rejestrujaca obraz w czasie rzeczywistym, przeciez nawet jak pstrykasz kilka/kilkanasie fotek na minute to wystarczy maly bufor i problemuw nie powinno byc zadnych

Ale w końcu kiedyś przyjdzie czas ten buforek opróżniać, a wtedy...?
PLEASE WAIT :wink:

Tygrrysek napisał(a):
no tak, masz racje, ale szczeze mowiac nie bede plakal jak mi padnie plytka za 4 zeta

A razem z płytką akurat może Ci paść 200 fotek. Co tam cztery zyle...
( wiem, czepiam się, bo karta pamięci też może paść. Ale płytki lubią padać, a flashe jakoś nie )

Tygrrysek napisał(a):
no fakt, masz racje, zuzywajacego sie, i jak padnie to moze byc calkiem spory klopot, ale z drugiej strony niewiem co wpisal producent na moim napedzie cd-rom i niezbyt mi sie chce sprawdzac, ale ma juz na karku naprawde sporo lat pracy, pracowal jeszcze z moja Amiga, i ani razu zadnej awari nie mial (co dziwne, ale to juz na marginesie, lepiej sprawuje sie w odczytywaniu "opornych" plyt niz nowa nagrywarka tej samej firmy)
a szczeze mowiac przy taki postepie watpie zeby ktos tak dlugo uzywal jeden model aparatu

Gratuluję udanego napędu. Widać jego konstrukcja jest dobrze przemyślana i wykonana. Czy chciałbyś mieć aparat tej wielkości?

Tyggrysek napisał(a):
buczacy? a discmeny bucza? :)

Zajeździłem już dwa. Buczały, harczały, stękały i zdychały. Panasonic i Philips Expanium. ( żeby nie było, że krzaki )

Tyggrysek napisał(a):
mniejszy..... hmm.....sa aparaty malutkie, mniejsze nawet niz karta kredytowa, ale dobrej jakosci raczej nie zapewniaja, duze rozmiary wymusza przyzwoitej jakosci optyka przeciez, a nie elektronika, ktora moze czasami zajmowac maly procent obudowy

Trafne, ale nie ma nic wspólnego z płytką CD-RW :wink:

Tyggrysek napisał(a):
moze to wlasnie idzie postep kto wie :wink:

Nazwałbym to uwstecznieniem.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 6 maja 2004, 21:31
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No najwyraźniej żadne argumenty do Ciebie Tygrrysek nie przemawiają :)

Ale już chyba wszystko wiesz.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 21:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL