Teraz jest sobota, 23 stycznia 2021, 07:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 zapis inny niz na karte 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
No najwyraźniej żadne argumenty do Ciebie Tygrrysek nie przemawiają :)

Ale już chyba wszystko wiesz.
nie wszystko wiem, tylko dyskutuje na ten temat, po to jest forum dyskusyjne w koncu

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 22:01
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Silent Planet napisał(a):
Tygrrysek napisał(a):
szczeze mowiac nie rozumiem tego argumentu, przeciez to aparat robiacy zdjecia, a nie kamera rejestrujaca obraz w czasie rzeczywistym, przeciez nawet jak pstrykasz kilka/kilkanasie fotek na minute to wystarczy maly bufor i problemuw nie powinno byc zadnych

Ale w końcu kiedyś przyjdzie czas ten buforek opróżniać, a wtedy...?
PLEASE WAIT :wink:
no to wtedy bedziesz musial sobie zrobic kilka sek. przerwy, to chyba nie koniec swiata ?

Silent Planet napisał(a):
Tygrrysek napisał(a):
no tak, masz racje, ale szczeze mowiac nie bede plakal jak mi padnie plytka za 4 zeta

A razem z płytką akurat może Ci paść 200 fotek. Co tam cztery zyle...
( wiem, czepiam się, bo karta pamięci też może paść. Ale płytki lubią padać, a flashe jakoś nie )
ale z padnietej plytki dosc latwo odzyskac cala zawartosc, a z padnietego flasha nie :P

Silent Planet napisał(a):
Tygrrysek napisał(a):
no fakt, masz racje, zuzywajacego sie, i jak padnie to moze byc calkiem spory klopot, ale z drugiej strony niewiem co wpisal producent na moim napedzie cd-rom i niezbyt mi sie chce sprawdzac, ale ma juz na karku naprawde sporo lat pracy, pracowal jeszcze z moja Amiga, i ani razu zadnej awari nie mial (co dziwne, ale to juz na marginesie, lepiej sprawuje sie w odczytywaniu "opornych" plyt niz nowa nagrywarka tej samej firmy)
a szczeze mowiac przy taki postepie watpie zeby ktos tak dlugo uzywal jeden model aparatu

Gratuluję udanego napędu. Widać jego konstrukcja jest dobrze przemyślana i wykonana. Czy chciałbyś mieć aparat tej wielkości?
hmm....sorki, ale z tej odpowiedzi wjeje ignorancja a ja juz zaczynalem cie miec za inteligentnego rozmowce :)
co ma wspolnego wielkosc mojego napedu w kompie z wielkoscia aparatu?
nie rozumiem......
Silent Planet napisał(a):
Tyggrysek napisał(a):
mniejszy..... hmm.....sa aparaty malutkie, mniejsze nawet niz karta kredytowa, ale dobrej jakosci raczej nie zapewniaja, duze rozmiary wymusza przyzwoitej jakosci optyka przeciez, a nie elektronika, ktora moze czasami zajmowac maly procent obudowy

Trafne, ale nie ma nic wspólnego z płytką CD-RW :wink:
ma wiele wspolnego, bo skoro w obudowie moze byc sporo wolnego miejsca to moze tez nie byc problemu ze zmieszczeniem tam malutkiego napedu cd-rw

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 22:21
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Czy Ty sądzisz, że producenci robią aparaty, których obudowy są np w 1/3 puste w środku??? Niby po co? Przecież tu chodzi o zmniejszenie gabarytów, an ie na odwrót.

A napęd płytek cdrw wcale nie będzie malutki! Musi mieć ponad 8 cm średnicy, dodatkowy silniczek, mechanizm wprowadzania płyty, elektronikę etc., etc.

Ale się upierasz :).

Dla mnie taki wynalazek jest zupełnie bez sensu w przypadku aparatów. W kamerach może być, bo tam jest to konkurencyjne dla innych nośników danych, ale nie tu. To nie ma szans na akceptację.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 22:27
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Silent Planet napisał(a):

2. Płytka CD-RW jest niezwykle nietrwałym nośnikiem, ponieważ choć producenci deklarują możliwość użycia 1000 razy takiej płyty, nawet Verbatimy padają po roku intensywnego użytkowania. Kości flash nie mają ograniczeń w przypadku ilości zapisów. W pracy razem z kolegą wsadziliśmy mojego flasha do czytkima USB i zapętlonym programem non-stop ją formatowaliśmy. Po 50.000 formatach nam się znudziło. Karta działa do dziś.


W/g Kingstona trwałość CF wynosi 300000 zapisów na sektor logiczny, a więc jednak pewne ograniczenia są :) . Fakt, że to i tak dużo.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


czwartek, 6 maja 2004, 22:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
SamP napisał(a):
W/g Kingstona trwałość CF wynosi 300000 zapisów na sektor logiczny (...)

Nie wiedziałem.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 6 maja 2004, 22:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Tygrrysek napisał(a):
no to wtedy bedziesz musial sobie zrobic kilka sek. przerwy, to chyba nie koniec swiata ?

No niby nie.

Tygrrysek napisał(a):
ale z padnietej plytki dosc latwo odzyskac cala zawartosc, a z padnietego flasha nie :P

Żebyś wiedział jak się mylisz. Polecam wizytę na cdrinfo.pl i poczytanie sobie o sposobie zapisu płyt, błedach i takich tam. Zdziwisz się, wierz mi, zdziwisz się jak to w ogóle może działać.

Tygrrysek napisał(a):
hmm....sorki, ale z tej odpowiedzi wjeje ignorancja a ja juz zaczynalem cie miec za inteligentnego rozmowce :)
co ma wspolnego wielkosc mojego napedu w kompie z wielkoscia aparatu?
nie rozumiem......

Podejrzewałeś mnie o inteligencję? O zgrozo, koleiny naiwny... :D
Tygrrysku - wyjmij swój napęd z komputera, otwórz go i przekonasz się, że każdy centymetr kwardatowy jest w nim wykorzystany. Tam nie ma pustej, niepotrzebnej przestrzeni. Rozbierałem nie jeden napęd i wiem coś o tym. Twój dlatego dobrze działa, bo mechanizmy są dobrze wykonane, odpowiednio zaprojektowane... nie ma tłoku, ścisku, tarć... masz Mitsumi ? Bo to było w "Przyjaciółkach" popularne.
Napęd w aparacie musiałby być ściśnięty. Napędy discmanów w sumie by się nadawały, bo nie ma mechanizmu tacki, tylko silnik i ruchoma głowica. Ale to części mechaniczne, które się zużywają, a disman - jak aparat - pracuje w ciągłym ruchu. Wstrząsy i takie tam nie są miłe dla odczytu płyty ( ile średnicy ma promień lasera ) i czasem z dużym buforem przeskakuje dźwięk... a weź teraz takim rozkołysanym laserem ZAPISZ na płycie. To nie jest na prawdę dobry pomysł.

Tyggrysek napisał(a):
ma wiele wspolnego, bo skoro w obudowie moze byc sporo wolnego miejsca to moze tez nie byc problemu ze zmieszczeniem tam malutkiego napedu cd-rw

Ale to już było.... ( patrz wyżej, wcześniej )

Pozdrawiam...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 6 maja 2004, 23:08
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
Czy Ty sądzisz, że producenci robią aparaty, których obudowy są np w 1/3 puste w środku??? Niby po co? Przecież tu chodzi o zmniejszenie gabarytów, an ie na odwrót.
po co? chociazby dla wzgledow estetycznych, glupio by bylo robic zdjecia samym obiektywem naprzyklad ;P

Vendeur napisał(a):
A napęd płytek cdrw wcale nie będzie malutki! Musi mieć ponad 8 cm średnicy, dodatkowy silniczek, mechanizm wprowadzania płyty, elektronikę etc., etc.
no 8 cm srednicy to malutki w porownaniu z tym co masz w kompie :)
mechanizm wprowadzania plyty? chyba nie widziales na oczy discmena :)


Vendeur napisał(a):
Dla mnie taki wynalazek jest zupełnie bez sensu w przypadku aparatów. W kamerach może być, bo tam jest to konkurencyjne dla innych nośników danych, ale nie tu. To nie ma szans na akceptację.
ja mysle ze pomysl jest dosc nowatorski, i ma sporo zalet, jesli ktos potrafi docenic nowatorstwo :wink:

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 23:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Tygrrysek napisał(a):
ja mysle ze pomysl jest dosc nowatorski, i ma sporo zalet, jesli ktos potrafi docenic nowatorstwo :wink:

Sony też tak myślało.
Najpierw cyfrówki z napędem dyskietek ( bodajrze Mavica ), teraz napędy CD-R/RW.
Tylko - dla niektórych "niestety", dla niektórych "na szczęście" - użytkownicy nie docenili nowatorstwa firmy Sony.

Pewnie nie bez powodu...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 6 maja 2004, 23:28
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Dla mnie to przekomarzanie staje się nudne. Pomysł z nagrywaniem cd w aparatach, to zupełny niewypał. Gdyby był mądry, to kilka aparatów miałoby takie cuda. Ale tak się nie dzieje i chwała Bogu.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 23:31
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
Dla mnie to przekomarzanie staje się nudne.
no wiesz.....nikt cie tu na sile nie trzyma......

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 23:36
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Silent Planet napisał(a):
Żebyś wiedział jak się mylisz. Polecam wizytę na cdrinfo.pl i poczytanie sobie o sposobie zapisu płyt, błedach i takich tam. Zdziwisz się, wierz mi, zdziwisz się jak to w ogóle może działać.
nie zdziwie sie bo juz z niejednej padnietej plyty wyluskiwalem pliki


Silent Planet napisał(a):
Podejrzewałeś mnie o inteligencję? O zgrozo, koleiny naiwny... :D
Tygrrysku - wyjmij swój napęd z komputera, otwórz go i przekonasz się, że każdy centymetr kwardatowy jest w nim wykorzystany. Tam nie ma pustej, niepotrzebnej przestrzeni. Rozbierałem nie jeden napęd i wiem coś o tym. Twój dlatego dobrze działa, bo mechanizmy są dobrze wykonane, odpowiednio zaprojektowane... nie ma tłoku, ścisku, tarć... masz Mitsumi ? Bo to było w "Przyjaciółkach" popularne.
Napęd w aparacie musiałby być ściśnięty. Napędy discmanów w sumie by się nadawały, bo nie ma mechanizmu tacki, tylko silnik i ruchoma głowica. Ale to części mechaniczne, które się zużywają, a disman - jak aparat - pracuje w ciągłym ruchu. Wstrząsy i takie tam nie są miłe dla odczytu płyty ( ile średnicy ma promień lasera ) i czasem z dużym buforem przeskakuje dźwięk... a weź teraz takim rozkołysanym laserem ZAPISZ na płycie. To nie jest na prawdę dobry pomysł.
mam naped LG :)
fakt masz racje o wstrzasach nie pomyslalem, ale z drugiej strony rzadko kiedy robi sie zdjecia w biegu:) a zapisywany jest pojedynczy plik a nie cala plyta wiec zapis powinien trwac ok 2 sek

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 23:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Tygrrysek napisał(a):
Vendeur napisał(a):
Dla mnie to przekomarzanie staje się nudne.
no wiesz.....nikt cie tu na sile nie trzyma......

Widzisz, Vendeur? Ja się takiej odpowiedzi nie spodziewałem. Jak Boga kocham - wszystkiego, ale nie tego :lol:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 6 maja 2004, 23:52
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No wiem, ale nie wypada jej usuwać.

Chodzi o to, że Tygrrysek w kółko próbuje jakoś odeprzeć nasze racje, choć jest oczywiste, że właśnie to on się myli. I nie wiem, czy robi to, aby się poprzekomarzać, czy co, ale jego kolejne stwierdzenie np., że się nie biega robiąc zdjęcia jest kolejnym przykładem jakiegoś dziwnego rozumowania. Tzn. nie wiem jak to nazwać... :) Bo zdjęcia w biegu można robić, a nawet jeśli nie, to zapis pliku w 2 sekundy jest niedopuszczalnie długi!!! A gdyby to było zdjęcie o wadze 15 Mb??? To co? Trzeba by czekać pół minuty!

Dla mnie upieranie się przy rozwiązaniu, które nie ma żadnej racji ani przyszłości jest bez sensu, no ale jak chcecie to sobie pogadajcie :).

EOT

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 7 maja 2004, 00:03
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
No wiem, ale nie wypada jej usuwać.

Chodzi o to, że Tygrrysek w kółko próbuje jakoś odeprzeć nasze racje, choć jest oczywiste, że właśnie to on się myli.
chodzi o to Vandeur ze tu nikt nie probuje nikogo przekonac, rozwarzamy pewna kwestie i zastanawiamy sie co i jak, bo ani ja ani on pewnie tez nie testowalismy tego aparatu.
Dyskusja nie polega na tym zeby kogos za wszelka cene nawrocic na wlasna wiare, dam ci rade naucz sie dyskutowac na rozne tematy, przyda ci sie to na studiach.

A to ze zostales moderatorem nie znaczy ze stoisz ponad regulaminem, wrecz powinnes swiecic przykladem wiec posty a'la "nudni jestescie" sa conajmniej zbedne

_________________
Medion MD9700


piątek, 7 maja 2004, 00:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Bo to jest nudne...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 7 maja 2004, 00:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL