Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 21:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Wywołanie zdjęć 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 24 marca 2004, 01:04
Posty: 33
Lokalizacja: Płock
Post Wywołanie zdjęć
Niech mi ktoś powie jak zrobić odbitki z cyfraka. Gdzie jest ta klisza, negatyw? Co zanieść do zakładu foto? Chyba nie ten mały prostokąt ze środka! Pomóźcie!
Są niskie ceny odbitek:
9x13 = 0,29 PLN,
10X15 = 0,39 PLN.


sobota, 22 maja 2004, 07:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 kwietnia 2004, 13:43
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Post 
ke?
prostokąt ze środka? karta pamięci niby? :D

do labu zanosi sie płytę CD z nagranymi plikami JPG, najlpeiej juz przyciete do rozmiaru odbitki, a taka cena 29gr zwykle wróży fatalną jakość odbitki - no ale zależy jakie kto ma wymagania....:) np. na cały Poznań tylko jeden lab robi odbitki na poziomie :)

_________________
...professionals only have a bigger trashcan


sobota, 22 maja 2004, 08:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 22:55
Posty: 78
Lokalizacja: Małopolska :)
Post 
DariuszM napisał(a):
ke?
prostokąt ze środka? karta pamięci niby? :D

do labu zanosi sie płytę CD z nagranymi plikami JPG, najlpeiej juz przyciete do rozmiaru odbitki...


Każdy lab robi odbitki z wszystkich typów kart pamięci. Znam przynajmniej 2 osoby które nie mają komputera i robią super fotki bez kadrowania i nagrywania na CD :)

_________________
OLY C-700, MINOLTA A2,...
GALERIA na WWW


sobota, 22 maja 2004, 10:13
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Najlepiej jest troszkę przyciąć i podretuszować zdjęcia przed oddaniem do zrobienia odbitek (nie wywołania, tu nie ma filmu!!!). Przede wszystkim - powinny mieć format 2:3, żeby wypełniły całe odbitki (chyba, że robiłeś zdjęcia w trybie 2:3, który mają np. Olympusy). Jeśli tego nie zrobisz, zamiast odbitek 10x15cm zrobią Ci 10x13cm, a zapłacisz za 10x15cm. Warto też dobrać jasność zdjęcia, wykadrować zdjęcie, jeśli coś nie poszło na etapie robienia (pamiętaj, by iloczyn rozmiaru poziomego i pionowego zdjęcia nie miał mniej niż 2 mln!). Zapisuj to z minimalną kompresją JPG, najlepiej na CD-R(W). Oczywiście laby robią także zdjęcia z kart pamięci. Niektóre laby oferują oprogramowanie do nagrywania płyt, które zapisuje od razu wszystkie potrzebne informacje. Często dają za to niższe ceny odbitek. Znalezienie fotolabu, który robi przyzwoite odbitki jest bardzo trudne. Znalezienie fotolabu, który robi fotki na poziomie graniczy z cudem. Co gorsza, często droższe laby robią GORSZE odbitki niż tanie... Jak ostatnio zobaczyłem odbitki 10x15cm po 99gr po prostu się załamałem (na szczęście nie były moje). Ja mam zaufany fotolab, ale wiem, że dobre zdjęcia mam z niego tylko dzięki znajomościom. To, co dostają inni to zwyczajny szmelc. W dwóch innych labach zdarzyło mi się kiedyś powiedzieć, że za odbitki nie zapłacę. Po trochę ostrzejszej wymianie zdań, okazało się, że jednak da się zrobić porządniejsze... Stare wylądowały w koszu, nowe wziąłem, zapłaciłem i nigdy tam nie wróciłem.


sobota, 22 maja 2004, 10:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Nie wiem jak w innych miastach ale widziałem zdjęcia z Media-Markt w Szczecinie i bardzo mi się podobały. Na dodatek 29 lub 39 gr.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 22 maja 2004, 11:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
ANDY napisał(a):
Znam przynajmniej 2 osoby które nie mają komputera i robią super fotki bez kadrowania i nagrywania na CD :)

owszem nie jest to jakies niezwykla sytuacja, tyle ze gdy sobie zdjecia wykardujesz sam, to dostaniesz na papierze z fotolabu to co sobie wykadrowales; natomiast oddajac bez kadrowania, fotolab moze np. uciac postaci ze zdjecia stopy, a nieba zostawic na 3/4 kadru. takie sytuacje zdarzaja sie nawet czesciej. niestety w fotolabach malo kto mysli nad tym co robi... :(

_________________
remanent...


sobota, 22 maja 2004, 12:16
Zobacz profil

Dołączył: środa, 24 marca 2004, 01:04
Posty: 33
Lokalizacja: Płock
Post Robienie odbitek
Jesteście super!!! Przepraszam za idiotyczne pytanie na temat tego małego prostokącika - to miał być żart, ale chciałem sprowokować dyskusję, bo podobno nie ma głupich pytań. Dyskusja jak się okazuje była dla mnie owocna. Chodzi mi o kadrowanie. Do tej pory robiłem obydwoma cyfrakami (Nikkon CP2000 i Casio QV-5700) zdjęcia 3:4, a poźniej miałem pretensję, że coś mi ucięło na odbitce. Na szczęście z Casio kadrować zdjęć nie będę musiał, bo tam jest układ 1696x2544 czyli 2:3.
A teraz będzie o jakości odbitek. Z cyfraka jednak preferuję Fotojokeya. Spoko - wiem, że ma ta firma wiele niepochlebnych opinii. Ale moim zdaniem akurat odbitki robią dobre. Zawsze wysyłam netem i problemów żadnych nie miałem. Gorzej z serwisowaniem sprzętu. Nikkon CP2000 serwisowali mi przez 7 tygodni, aż po totalnej awanturze z ichnim manago dostałem nowy aparat.
Zauważyłem, że większość chwali się swoim sprzętem pod postami, ja też to zrobię raz.
Nikkon Coolpix 2000, CF 128 MB, 4xAA2100 mAh - cenię ten aparat za doskonałe macro,
Casio QV-5700, CF 1024 MB, 4xAA2100 mAh - cenię ten aparat za..... Casio QV-5700!!!!!


sobota, 22 maja 2004, 13:59
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Do chwalenia się jest automatycznie dodawany podpis :)


sobota, 22 maja 2004, 16:53
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
TomekK napisał(a):
Do chwalenia się jest automatycznie dodawany podpis :)


Właśnie, możesz go ustawić w profilu.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 22 maja 2004, 17:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
TomekK napisał(a):
(...)(pamiętaj, by iloczyn rozmiaru poziomego i pionowego zdjęcia nie miał mniej niż 2 mln!). (...)


z kąd to ograniczenie?

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


sobota, 22 maja 2004, 18:25
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Ze zdrowego rozsądku. Chodzi o to, żeby fragment, który zostanie, miał co najmniej 2MP. Poniżej na odbitce będzie widać kwadraciki...
Wracając do tematu. Dzisiaj widziałem odbitki, które zapewnia firma komputerowa Vobis... Kolory tak jaskrawe, że aż oczy bolą. Wszystko zaszumione... (Ale warto tam kupować CD-R do zanoszenia zdjęć do innych fotolabów, bo mają całkiem znośne poniżej 80gr).
I jeszcze przy okazji: jak duże odbitki zwykle robicie? Bo ja zwykle 10x15cm. Z lepszych zdjęć (ale tylko z lustrzanki) oczywiście także większe, ale poniżej A4.


sobota, 22 maja 2004, 20:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 kwietnia 2004, 13:43
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Post 
najlepszym rozwiązaniem jest mieć swój stały, jeden lab
jeśli robimy dużo odbitek prosimy o odbitke obrazu kontrolnego maszyny + plik z tym obrazem (zwykle TIFF) potemw domu możemy sobie wyregulowac monitor aby jak najbradziej odpowiadało to jasności i kolorom maszyny w labie- mój moniotor jest troche ciemny i na poczatku rozjasnialem wszystkie zdjecia zeby je dobrze ogladac na monitorze a odbitki wychodzily z tego megajasne...dopiero z obrazem kontorlnym okazlao sie ze fotki powineiem jeszcze przciemnic przed oddaniem do labu...
odbitki robię róznej wielkosci -zaleznie od potzreb...

_________________
...professionals only have a bigger trashcan


sobota, 22 maja 2004, 20:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Robienie odbitek
Mareckimt napisał(a):
Z cyfraka jednak preferuję Fotojokeya. Spoko - wiem, że ma ta firma wiele niepochlebnych opinii. Ale moim zdaniem akurat odbitki robią dobre. Zawsze wysyłam netem i problemów żadnych nie miałem. Gorzej z serwisowaniem sprzętu. Nikkon CP2000 serwisowali mi przez 7 tygodni, aż po totalnej awanturze z ichnim manago dostałem nowy aparat.

nie da sie ukryc, ze fotojoker ma ciekawa oferte zdjec 10x15 (0,35), ale rozwalio mnie kompletnie, gdy musialem doplacic 3,90 za otworzenie nosnika (czyli wyjecie plytki z pudelka i wlozenie do napedu :!: a no jeszcze pudelko trzeba bylo otworzyc... :wink: )
a skoro takie tylko miales przejscia z fotojokiem, to jeszcze nie duzo.
ja wojowalem z nimi ponad pol roku i ciezka to byla batalia
gdyby Ci sie nudzilo...
http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=2058

_________________
remanent...


sobota, 22 maja 2004, 21:52
Zobacz profil

Dołączył: środa, 24 marca 2004, 01:04
Posty: 33
Lokalizacja: Płock
Post Re: Robienie odbitek
emes napisał(a):
ale rozwalio mnie kompletnie, gdy musialem doplacic 3,90 za otworzenie nosnika

Dałem teraz do wywołania zdjęcia do Fotojokeya na CDRW. O wrażeniach napiszę we wtorek, gdy odbiorę fotki.


sobota, 22 maja 2004, 22:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
jakos zdjec z cyferek jest calkiem dobra; jak n amoje potrzeby...
ale kliszy, to bym sie bal u nich wywolywac...
pod tym samym linkiem opisalem jak szwagier odbieral zdjecia...
coz, ogolnie rzecz biorac - fotojoker to lipna firma!!! (taki status mialem przez caly czas "walki" z fotod..pkiem :wink:

_________________
remanent...


sobota, 22 maja 2004, 23:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL