Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 15:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Aparat a linux 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post Aparat a linux
Po podłączeniu aparatu do kompa z Mandrake 10. Komp widzi aparat (Minolta A1) ale nie widzi na nim zdjęć. Co może być tego przyczyną?

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 23 maja 2004, 20:05
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Mandrake - fuj... :)
1. Upewnij się, że masz skompilowane jądro z obsługą SCSI. Bez tego pod Linuksem ani rusz. Jak nie - zrekompiluj.
2. Wklep: su, tajnehasloroota, mkdir /mnt/a1, mount /dev/sda1 /mnt/a1 (być może będziesz musiał tu podać opcję jaki to system plików - ma być vfat, sprawdź w manualu, jak to ustawić, jeśli nie zadziała), exit
3. W katalogu /mnt/a1 masz podmontowany dysk USB, którym jest Twoja Minolta.
Podobnie działa to na wszystkich Uniksach, także BSD i Solarisie, z tym, że tam inaczej nazywają się dyski SCSI (np. /dev/dsk/c0t0d0p0).


niedziela, 23 maja 2004, 21:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
czasem przydatne jest takze podczas kompilacji jajka dolaczenie pakietow do obslugi usb cos z kodakiem.
nie pamietam dokladnie, ale latwo sie domyslic.

_________________
remanent...


niedziela, 23 maja 2004, 22:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Dzięki za wyjaśnienia.. Ale kompilacja cudzego jądra może być trochę niekulturalna... Są inne sposoby?

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 24 maja 2004, 18:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
:lol: :lol: :lol:
no fakt bonnum. tu masz racje :)
jednak skoro nie jestes rootem, albo nie znasz hasle roota, ani nawet nie jestes su, no to byloby ciezko cos pokompilowac...
sprobuj z tym mountowaniem napedu, to powinno pomoc.
jezeli jednak zwykle mountowanie nie pomoze to sprobuj mountowac z podaniem systemu plikow.
aczkolwiek jest to dziwna sytuacja, ze urzadzenie widzi, a zawartosci nie...

_________________
remanent...


poniedziałek, 24 maja 2004, 20:57
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Czemu zaraz niekulturalna :) Zawsze możesz dokompilować drugie i bootować odpowiednie. Dobrym rozwiązaniem może być np. zbootowanie Knoppixa czy bardzo fajnego PLD Live (polecam - http://www.pld-linux.org) z płyty i podmontowanie aparatu i dysku. Można skopiować co dusza zapragnie, a potem zbootować normalnego Linuksa z przegranymi rzeczami.


poniedziałek, 24 maja 2004, 20:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
a na fedorze 2 nie bedzie ci lepiej? :D

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


poniedziałek, 24 maja 2004, 23:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
kwestia kto co lubi...
bez urazy, ale dla mnie np, poza debianem i susem, cala reszta to windows :wink:

_________________
remanent...


poniedziałek, 24 maja 2004, 23:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
emes napisał(a):
kwestia kto co lubi...
bez urazy, ale dla mnie np, poza debianem i susem, cala reszta to windows :wink:


Reszta stara się jak może upodobnić do windy.. i bardzo dobrze! Miło było by mieć darmową windę...

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 24 maja 2004, 23:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
lycoris desktop lx
trzyplytowa dystrybucja wyglada jak win xp. dzialalem na nim kiedys. wszysttko zywcem z windowsa przeniesione; zamiast my computer jest my linux system, wyglada dokladnie tak samo; niestety CZASEM pracuje rowniez podobnie... :x
natomiast czy to dobrze, to juz nie bylbym taki pewien, ale pewnie mam skrecenie zawodowe :wink:

_________________
remanent...


wtorek, 25 maja 2004, 00:08
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Fedora jest moim skromnym zdaniem beznadziejna. Moje typy to Slackware i PLD, jeśli już wśród Linuksów wybierać trzeba. Zdecydowanie lepiej zdecydować się na któryś z systemów BSD (FreeBSD czy OpenBSD).


wtorek, 25 maja 2004, 18:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
polecic moge jeszcze takze solarisa.
mily ciekawy i z mnostwem emulatorow :-D

_________________
remanent...


środa, 26 maja 2004, 00:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
glupia sprawa ale na skutek mojej dygresji zeszlismy ciut z tematu...
wybaczcie - mea culpa :!:
bonnum nie pytal nas o preferencje jezeli chodzi o systopy, a problem niewidzianych zdjec w mandrake'u... :)

_________________
remanent...


środa, 26 maja 2004, 01:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL