Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 16:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ile pamięci do aparatu? 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 12:31
Posty: 49
Post Ile pamięci do aparatu?
Musze sobie dokupić jakąś karte pamięci do mojego olka...
Powiedzcie jaka ilość jest wystarczająca? 128 czy to też za mało
Napiszcie ile wy posiadacie i czy nie zdarza sie wam że pamięci nagle zabraknie na jednodniowej wycieczce...
A tak wogóle co zrobiliscie ze standardowymi 16mb? Pewnie leży w kącie i zarasta kurzem...


wtorek, 25 maja 2004, 07:51
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 25 maja 2004, 11:20
Posty: 40
Lokalizacja: Swoopsk
Post 
jeśli rzucasz taki temat, to najpierw napisz ile masz MPIX.

jeśli 2, faktycznie możesz poprzestać na 128MB

jeśli 3, to spokojnie wystarczy 256MB

jeśli 4, 256 może jeszcze być

jeśli 5, to przywitaj 512MB


przykładowo: przy matrycy 3MPIX na karcie 256MB upchasz jakieś 170 fotek przy najwyższej jakości JPEG'a.


p.s. standardowa karta powinna wylądować w kartonie - przyda się jak będziesz sprzedawał aparat.


Karol


wtorek, 25 maja 2004, 11:24
Zobacz profil
Post 
Ile robisz zdjęć na takiej wycieczce?
Każdy robi inną ilość zdjęć.
Jednemu wystarczą 3-4 dobre ujęcia (reszte kasuje bo przecież jest podgląd na LCD), a inny walnie 200 zdjęć, a 195 skasuje dopiero w domu.
Sam się muszisz określić.


wtorek, 25 maja 2004, 12:01
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ja mam 4 Mpix i 128 MB - wystarcza mi spokojnie (ok 160 zdjęć 1600 x 1200 w najlepszej jakości)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 25 maja 2004, 14:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post Re: Ile pamięci do aparatu?
steve13 napisał(a):
Powiedzcie jaka ilość jest wystarczająca? 128 czy to też za mało.Napiszcie ile wy posiadacie i czy nie zdarza sie wam że pamięci nagle zabraknie na jednodniowej wycieczce...


Na jednodniowej to 128 nie powinno braknac ale na siakis dlozszy wyjazd to moze byc malo. W ubiegle wakacje przez 12 dni wypstrykalem 10 klisz dlatego do Z2 kupilem 256MB :)

steve13 napisał(a):
A tak wogóle co zrobiliscie ze standardowymi 16mb? Pewnie leży w kącie i zarasta kurzem...


Ja na wszelki wypadek mam zawsze przy sobie.
Ostatnio jak focilem na koncercie Beltaine to przydala sie na pokoncertowe zdjecia, a wszystko przez to, ze filmikow mi sie zachcialo (na 256 zmiescilo sie ok 150 fotek w najwyzszej rozdzialce i kompresji standard i dwa filmiki po 3 minuty w rozcialce 320xilestam i 15fps :)

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


wtorek, 25 maja 2004, 15:49
Zobacz profil
Post 
ja mam te karte wewnatrz:) wiec nic sie nie marnuje:D


wtorek, 25 maja 2004, 15:56
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
generalnie jest tak, że do odbitek 10x15 wystarczają 2 mega piksele, a jedno takie zdjęcie w jpg to około 1mb. Dla mnie nawet na dłużej wystarczyłaby 128mb, a jak byłbym zdesperowany, to niektóre wywołać w fotolabie i tyle

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 25 maja 2004, 16:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
z olim 720 (3mpx) mialem 128 (sm nie moze wiecej) i nie zdagzylo mi sie, zebym ja zatkal do pelna.
wchodizlo cos okolo 130-140 zdjatek.

_________________
remanent...


środa, 26 maja 2004, 01:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
przy 3Mpix i jakości fine przy najwyższej rozdzielczości fotka zajmuje średnio 0.7MB.. więc na mojej 256 wchodzi jakieś 280 zdjęć.. na ostatnim jednodniowym wypadzie w góry poza zdjęciami miałem dwa filmiki 320x240 - i z miejscem było krucho :D.. co prawda zwykle ze zdjęć z 1/5 później i tak ląduje w koszu.. wszystko zależy od "rozrzutności" w pstrykaniu ;)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 26 maja 2004, 10:05
Zobacz profil
Post Re: Ile pamięci do aparatu?
steve13 napisał(a):
A tak wogóle co zrobiliscie ze standardowymi 16mb? Pewnie leży w kącie i zarasta kurzem...

Karta - jak kazda pamięć flash ma ograniczoną żywotność (ograniczoną liczbę kasowań) - ja osobiście na codzień używam 16 MB - wystarcza mi do robienia zdjęć do internetu i na TV+DVD.
Na mniejsze imprezy też wystarcza mi 20 zdjęć!
Większej karty używam tam gdzie muszę zrobić dużo zdjęć (wyjazdy, większe imprezy).
Wiem że zaraz zostanę zakrzyczany że karta wytrzymuje ok 1 000 000 kasowań..... tak, ale nie każda, są przypadki padania po ok. 1000 kasowań, a może paść również wcześniej.


czwartek, 27 maja 2004, 08:14
Post ile pamici ????
Posiadam PENTAGRAM PHOTON 4.1Mpix oryginalna karta 32MB (tylko wrazie potrzeby - jeszcze takiej potrzeby nie bylo :D ) dokupiona karta pamici CF128MB - miesci fotki w jakosci (FINE ***) czyli najlepszej :
89 fotek - 2272x1704 (max)
249 fotek - 1600x1200
i zostala trzecia rozdzielczosc (teoria bo w tej nie robie)640x480 z obliczen wynika ze okolo 1600 fotek. Oczywiscie zmniejszajac jakosc na STANDART ** lub ECONOMY * zwiekasza sie odpowiednio ilosc fotek.
Ja robie fotki w jakosc FINE *** i rozdzielczosci 1600x1200 ( jak na zdjecia z wycieczek i imprez, do rodzinnego albumu jakosc bardzo dobra ) wiec mam do dyspozycji 249 fotek.


niedziela, 6 czerwca 2004, 09:12
Post 
co najmniej 128 MB


niedziela, 6 czerwca 2004, 10:01
Post 
M napisał(a):
Ja mam 4 Mpix i 128 MB - wystarcza mi spokojnie (ok 160 zdjęć 1600 x 1200 w najlepszej jakości)


M, nie szkoda Ci było pieniędzy na 4MPix jak teraz focisz wykorzystując pół matrycy?

W S602z mam 128MB SM + 64MB CF, i jest cokolwiek "ciasno". Fotki 6MPix "fine" zajmują ok. 2MB każda.

Pozdrawiam,
AdamD


niedziela, 6 czerwca 2004, 10:32
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Rozdzielczosc nie jest podstawowym miernikiem jakosci, uklad optyczny jest wazniejszy - natomiast canony wogole maja dobre sensory CCD.
4 Mpix bylo takowym "dodatkiem" do tego aparatu, natomiast Panu M pewnie zalezalo na jakosci tejze optyki i ustawieniach manualnych - 4 miliony zas dodano gratisowo - aczkolwiek potrzebnie. Takie jest moje odczucie, poprawcie mnie (zwlaszcza M) jesli sie myle.

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


niedziela, 6 czerwca 2004, 11:32
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
shadoow napisał(a):
Rozdzielczosc nie jest podstawowym miernikiem jakosci, uklad optyczny jest wazniejszy - natomiast canony wogole maja dobre sensory CCD.
4 Mpix bylo takowym "dodatkiem" do tego aparatu, natomiast Panu M pewnie zalezalo na jakosci tejze optyki i ustawieniach manualnych - 4 miliony zas dodano gratisowo - aczkolwiek potrzebnie. Takie jest moje odczucie, poprawcie mnie (zwlaszcza M) jesli sie myle.


Zapewne się nie mylisz ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 6 czerwca 2004, 21:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL