Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 07:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Boże, ile tych aparatów - pomóżcie! 

Który z pośród tych aparatów byś wybrał/a?
Canon A60 0%  0%  [ 0 ]
Canon A70 100%  100%  [ 27 ]
Canon A300 0%  0%  [ 0 ]
HP PhotoSmart 735 0%  0%  [ 0 ]
Sony Cyber-Shot DSC-P72 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 27

 Boże, ile tych aparatów - pomóżcie! 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Do A60/A70 możesz dokupić konwerter szerokokątny 28mm, telekonwerter ( 250 mm ) oraz tulejkę, na końcu której będziesz miał gwint 52 mm - filtrów i innych bajerów całe tony.

Pod aparatem masz gwincik uniwersalny, w który wkręcisz sobie statywik, grip lub np. uchwyt do stojaka studyjnego.

Poprzez fotocelę możesz pracować z lampami studyjnymi.

Aparat możesz śmiało podłączyć pod telewizor/magnetowid ( kabelek w komplecie ).

O czymś zapomniałem ?

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 27 maja 2004, 14:16
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Jeżeli chodzi o modele A60 i A70 - nie, rozchodzi się tak naprawdę o tę matrycę. Jeżeli wystarczy Ci 2MPix, to A60 jest wart zakupu. Tylko, że 3MPix uznaje się właściwie obecnie za swego rodzaju optimum - taka matryca w sam raz.

Makro (o ile dobrze kojarzę) A60/70 mają lepsze od A40 - tak więc powinno być jeszcze lepiej. Generalnie A60/70/75/80 prezentują się pod tym względem bardzo dobrze.

A75 ma kilka plusów - nowszy, szybszy procesor, większy LCD i kartę 32MB w komplecie w miejsce standardowej 16MB. Uczciwie przynaję, że nie robiłem nim zdjęć, więc nie wiem, na ile istotny jest ten przyrost prędkości wynikający z nowego procesora i czy nie pojawiły się jeszcze jakieś istotne zmiany (optyka). Ale jeżeli różnica w cenie byłaby niewielka, to sam większy LCD jest wart uwagi. Wątek poświęcony A75 powinieneś znaleźć w dziale Canona; być może coś więcej napisałby o nim Cichy.

O filtrach, jak widzę, Silent Planet już napisał. Generalnie to aparat bardzo popularny i dzięki temu dobrze osprzęcony - z zakupem tulejek, filtrów, konwerterów, itd. nie powinieneś mieć problemu a dodatkowym plusem jest fakt, że ze względu na popularność Canonów z serii A możesz znaleźć różne "nieoryginalne" dodatki - czyli na ogół znacznie tańsze, bo Canon za oryginalną tulejkę życzy sobie zdecydowanie więcej niż np. King. Z filtrami to trochę inna sprawa, tu generalnie masz szeroką ofertę, przy czym przed zakupem zwróć uwagę na gwint na zakupionej tulejce... Tak czy owak pieniądze możesz wydawać z dużym rozmachem.

No, a G5, skoro już o nim wspomniałeś... ;) No dobra, kończę. I pozdrawiam.


czwartek, 27 maja 2004, 14:38
Zobacz profil

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 13:38
Posty: 37
Post 
Czyli rozumiem, że "podstawowa" wersja aparatu, to tylko wierzchołek góry lodowej całej zabawy z aparatem? :D

Zaraz spieszę do działu Canon'a, by wchłonąć trochę więcej wiedzy...
Prawdopodobnie wrócę z pytaniami 8) .

Bardzo dziękuję!


czwartek, 27 maja 2004, 14:41
Zobacz profil

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 13:38
Posty: 37
Post 
Jestem po lekturze działu CANON, ale nadal mam mętlik w głowię i do tego doszły mi jakieś fobie :lol: . Teraz będzie mi się po nocach śnić, że przy zakupie będę miał jakieś zgrzyty w zoom'iku i martwe/gorące piksele :D .
No i szczerze mówiąc to nie wiem teraz co lepsze. Zdecydować się na A60, czy dopłacać na A70, A75. Jeśli do tych ostatnich modeli dozbierałbym jeszcze trochę kasy, to mógłbym zakupić używanego G3 - i takie dylematy są najgorsze!

Co radzicie? Zaczynam panikować :D .

P.S. Nie wie ktoś, gdzie można dostać nowego G3? Nigdzie nie mogę znależć, wszędzie Axx i G5...

Pozdrawiam!


czwartek, 27 maja 2004, 16:36
Zobacz profil
Post 
Jeżeli to ma być Twój pierwszy aparat to bez zastanowienia bierz A60, nowego ze sklepu za 800-850 zł,kup dużą kartę 256 MB,porządną ładowarkę, 2 kpl. aku.Pobawisz się popstrykasz trochę i wtedy jeżeli będziesz chciał coś więcej to sprzedasz A60 z małą stratą, dołożesz 200-300 zł i kupisz coś lepszego...A porządne akcesoria Tobie zostaną...


czwartek, 27 maja 2004, 17:03
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
ale nie zapomnij o lepszych filmikach w a70 :) Moze to i gadzet, ale przydatny...

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


czwartek, 27 maja 2004, 20:39
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Warto inwestować w A70. Tutaj manual może rozwinąć skrzydła. W A60 jest raczej mało przydatny. Z kolei A75 ma wreszcie normalny wyświetlacz.


czwartek, 27 maja 2004, 21:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
TomekK napisał(a):
Warto inwestować w A70. Tutaj manual może rozwinąć skrzydła. W A60 jest raczej mało przydatny. (...)

Wyjaśnij powyższy tekst. Jak dwulatkowi. Zanim zabiję Cię śmiechem :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 27 maja 2004, 22:17
Zobacz profil

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 13:38
Posty: 37
Post 
Witam ponownie!
W zasadzie to szukam już modelu do kupienia. Nie do końca jestem przekonany do zakupów/transakcji przez internet :cry: . Wolałbym zapłacić nieco drożej we Wrocławiu i mieć pewność, że w "każdej" chwili mógłbym zareklamować sprzęt. Mam głupi dylemat, bo w sklepie mógłbym zakupić A70 za ok. 1350 złotych, a wysyłkowo mogę kupić A75 za ok 1390 złotych :cry: .
Czy zakupy na np. [url]sklep.benchmark.pl[/url] są bezpieczne i nie zrobią mnie w wała, jeśli wykryję jakąś wadę sprzętu? Napiszcie o swoich doświadczeniach. Co mi radzicie?

Pozdrawiam!


sobota, 29 maja 2004, 23:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
może i dopiero w a70 manual może rozwinąć skrzydła, ale jak ktoś chce (np. ja) te efekty manuala tylko na kompie oglądać i tak się pobawić, a jak coś naprawdę dobrze wyjdzie to wywołać, to jak dla mnie wystarcza
yodzisz najlepiej na allegro u super sprzedawcy- oni są pewni, realizują gwarancję.
PS też miałem ten sam dylemat- ale odkąd mam sklep, który a60 za 820 sprzedaje, a a70 po 1300 to już nawet nie chce mi się do a70 zbierać
PS2 z a60 można uzyskać b. dobre odbitki 10x15, a na a70 jakie? 15x20? 13x17? bo jak tylko 13x17 to 500zł nie opłaca się dodatkowo wydawać, chyba, że już na a75

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 29 maja 2004, 23:25
Zobacz profil

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 13:38
Posty: 37
Post 
Hmmm, w sumie racja - nie wydaje mi się, żeby warto było dopłacać 500 zł dla samej matrycy - ale A75 to już chyba inna sprawa? :twisted: .

Parę dni temu widziałem 10 sztuk A70 za 820 złotych do sprzedania na Allegro - kilka godzin i wszystkie wyprzedane :cry: .

Normalnie łyknąłbym już A60, ale jakoś mnie brak kontrolki stanu baterii/akumulatorków skutecznie zniechęca... Czy to aż takie ważne?

Między A60, a A75 jest ok. 500 złotych różnicy - czy za taką cenę warto inwestować w większą matrycę, wyświetlać i te inne duperelki (A75)?


niedziela, 30 maja 2004, 00:01
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Jeżeli możesz a różnica w cenie nie jest duża - kupuj w sklepie; zawsze to mniej problemów przy ewentualnej (odpukać) reklamacji a stąd i większy komfort psychiczny. Na Allegro warto kupować i w ogromnej większości transakcje są i opłacalne, i bezpieczne, ale z reklamacją sprzętu różnie bywa - zależy to po pierwsze od uczciwości sprzedawcy (w większości chodzi o gwarancję europejską na towar zakupiony gdzieś w Niemczech czy jeszcze dalej jakiś czas temu), poza tym musisz w tym przypadku na swoją odpowiedzialność wysłać sprzęt do sprzedawcy i czekać na załatwienie sprawy. Tak więc - biorąc pod uwagę, że pojawia się w niektórych sklepach trochę sensownych promocji a ceny sklepowe jednak (w moim odczuciu) maleją i powoli schodzą do poziomu tych z Allegro - starałbym się zakupić coś w sklepie.

Z tego, co piszesz zresztą wynika, że masz już na oku jakiś sklep, tak? No to kupuj. Powyżej pisałem wprawdzie o "zwykłych" sklepach, ale sklep wysyłkowy na ogół też jest bardziej friendly - tyle, że nie unikniesz przesyłki aparatu (oby tylko raz)...

Pozdrawiam.


niedziela, 30 maja 2004, 00:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Yodzisz napisał(a):
Normalnie łyknąłbym już A60, ale jakoś mnie brak kontrolki stanu baterii/akumulatorków skutecznie zniechęca...

Który Ci takich bzdur naopowiadał :?:
Ja pitolę, ale niektórzy tutaj na prawdę potrafią zakręcić... KAŻDY współczesny aparat cyfrowy ( który miałem w swych łapkach ) miał wskaźnik naładowania baterii, i nie ważne czy było to Canon za 10.000 PLN czy HP za 450 PLN.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 30 maja 2004, 00:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
silent niestety- on go prawie na pewno nie ma
yodisz- to nie ma zbyt poważnych konsekwencji- pod warunkiem, że masz 2 komplet aku, który jest naładowany, gdy ten 1 w aparacie się wyładuje
tylko tyle, że w czasie dzialania aparat się wyłącza
tak porównując ceny sklepowe (balta.pl- to nie reklama, tylko przykładowe porównanie) to: a60- 820
a70- 1300
a75-1450 (praktycznie 1500)
to jakby nie patrzeć cena a60 jest nawet okazyjna. w końcu 500zł za 1mega, a w przypadku a75? prawie 2 razy tyle, za 1 mega więcej, nieco lepsze zdjęcia i większy wyświetlacz. Dla mnie to naprawdę nieco dziwne, ale dla klienta dobre :D
ps kiedy zabraknie a60? bo chcę kupić najwcześniej w następny poniedziałek (forsa się kłania)
patrząc na prędkość schodzenia to raczej ich nie zabraknie do połowy czerwca. Przynajmniej tak jest z olkiem c-4000. Był i jest spory popyt, ale nadal można go dostać

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


Ostatnio edytowano niedziela, 30 maja 2004, 00:17 przez superbike2001, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 30 maja 2004, 00:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post Re: re
superbike2001 napisał(a):
silent niestety- on go prawie na pewno nie ma

"Prawie na pewno" ? :wink:

To znaczy, że mi tylko wydaje się, że gdy fotografuję A60 ( niespodzianka ) i baterie zaczynają słabnąć to pojawia się odpowiedni symbol na wyświetlaczu, który swoim zachowaniem coraz dobitniej przypomina o złym stanie baterii...?
A aparat podczas pracy się nie wyłącza - on kulturalnie odmawia pracy :wink:
Chowa obiektyw i wyświetla "change battery pack".

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 30 maja 2004, 00:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL