Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 00:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 AUTO-MANUAL(OSTROŚĆ) 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post AUTO-MANUAL(OSTROŚĆ)
Ostatnio wynalazłem w moim A-70 coś takiego że naciskam spust migawki do połowy i trzymam ,a potem naciskam na przycisk MF(manual Focus) i już mam ustawionom prawidłowo ostrość na manualu. Czy wy też o tym wiedzieliśćie czy w innych aparatach tez tak mozna
piszcie

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


niedziela, 6 czerwca 2004, 12:53
Zobacz profil
Post 
Podobnie ;)

S602z ma na przełączniku AF/MF taki malutki przycisk, który naciśnięty podczas pracy na MF uruchamia automatykę aparatu, i ostrzy. A potem można sobie po nim poprawić ;)

Pozdrawiam,
AdamD


niedziela, 6 czerwca 2004, 13:03
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!
Nie wiem czy móimy o ty samym ale chyba tak. TOMEK.K i Vendeur napiszcie cos na ten temat.

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


niedziela, 6 czerwca 2004, 13:22
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A dlaczego tylko my... ;) ?

Ja w swoim genialnym aparacie nie mam przycisku MF i bardzo nad tym ubolewam.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 6 czerwca 2004, 21:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Vendeur napisał(a):
Ja w swoim genialnym aparacie nie mam przycisku MF i bardzo nad tym ubolewam.

:shock:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 6 czerwca 2004, 21:31
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Silent Planet napisał(a):
:shock:


"Genialnym"... Tam w ogóle wielu rzeczy nie ma, alemoje wymaganie raczej kierują się w kierunku A1, jeśli chodzi o ilość przycisków na obudowie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 6 czerwca 2004, 21:39
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 maja 2004, 12:52
Posty: 28
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Witam,
Sprawdziłem, ustawiłem sobie pod knefelek z flesh'a przełączanie AF/MF i wyglada to tak.......w AF mozna ustawic sobie ostrosc a potem przejść na MF i ma się ustawioną ostrość.

pozdrawiam

_________________
Minolta DiMAGE A200


niedziela, 6 czerwca 2004, 22:53
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
W A1 jest funkcja DMF. AF ustawia ostrość a następnie można pierścieniem doostrzyć (o ile jest to możliwe przy wykorzystaniu wizjera :lol: )

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 6 czerwca 2004, 23:39
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
jodzio napisał(a):
Witam,
Sprawdziłem, ustawiłem sobie pod knefelek z flesh'a przełączanie AF/MF i wyglada to tak.......w AF mozna ustawic sobie ostrosc a potem przejść na MF i ma się ustawioną ostrość.

pozdrawiam


No tylko, że ja wolę mieć ten przycisk raczej do czegoś innego - często zmieniam balans bieli. Szkoda, że nie ma osobnego MF.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 00:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!
Myślałem że w Minolcie Z1 jest. Ale chyba jest tylko w MENU. Mam racje ??

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 09:45
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 maja 2004, 12:52
Posty: 28
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Vendeur napisał(a):
jodzio napisał(a):
Witam,
Sprawdziłem, ustawiłem sobie pod knefelek z flesh'a przełączanie AF/MF i wyglada to tak.......w AF mozna ustawic sobie ostrosc a potem przejść na MF i ma się ustawioną ostrość.

pozdrawiam


No tylko, że ja wolę mieć ten przycisk raczej do czegoś innego - często zmieniam balans bieli. Szkoda, że nie ma osobnego MF.


Ano szkoda, ale z drugiej strony, jak AF łapie ostrość to w ilu przypadkach trzeba jeszcze ręcznie przyostrzyć :?: A MF używam głównie wtedy, kiedy AF siada... :?
Ale musze przyznać, że przydałby się jeszcze jeden knefelek dodatkowy i żeby jeszcze można było go według własnych potrzeb skonfigurować.

kamoreks napisał(a):
Myślałem że w Minolcie Z1 jest. Ale chyba jest tylko w MENU. Mam racje ??

Jeżeli chodzi o przycisk do przełączania AF/MF to jako osobny, dedykowany do tej funkcji nie występuje :? . Tę opcję można zmienić w MENU, ale można ją sobie przypisać do przycisku flash'a, który to można skonfigurować dowolnie, tzn. przypisać mu opcję którą chcemy na "szybko" zmieniać:
- flash mode
- white balance
- AF/MF
- color mode
- drive mode
I tak jak pisałem wyżej, brakuje mi jeszcze jednego (dodatkowego) takiego knefelka :D

_________________
Minolta DiMAGE A200


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 12:20
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Ja to odkrylem przegladajac instrukcje. Jest to bardzo przydatne bo nie trzeba siedziec z wcisnietym do polowy spustem ,a mozna ustawic ostrosc , zablokowac i spokojnie czekac na nasz obiekt (np samochod)

_________________
A60


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 18:42
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 maja 2004, 12:52
Posty: 28
Lokalizacja: Zabrze
Post 
Hmmmm..
tego to nie wziołem pod uwagę :wink: :D

Pozdrawiam

_________________
Minolta DiMAGE A200


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 20:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!
Czy komuś pomógł mój post??

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 21:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
mnie kamoreks, teraz jestem pewien, że w a60 jest blokowanie ostrości, tzn. wiedziałem, że coś takiego tam jest, ale chciałem się upewnić....
PS kamoreks, napisz więcej o takich odkryciach, please

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 21:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL