Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 18:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 dobre makro Canonem A70, co zrobić? 
Autor Wiadomość
Post dobre makro Canonem A70, co zrobić?
Jestem nowym użytkownikiem tego aparatu, dotychczas zdjęcia cykałem tylko na automacie. Szczególnie było to makro, jednak nie wychodzą one fantastycznie. Co zrobić, aby były lepsze? Które parametry trzeba pozmieniać, jaką dać czułość, czas przesłony itp. Dla mnie to magia. Proszę o jakieś wskazówki odnośnie tych ustawień...


niedziela, 29 sierpnia 2004, 09:54
Post 
Mam A75, ale z A70 na pewno jest tak samo :]
1. Najlepiej przestaw na pokretle tryb na MANUAL
2. Ustaw najlepiej przyslone 8
3. Ustaw stosunkowo krotki czas naswietlania - jezeli na ekranie lcd bedziesz cos widzial przy czasie ponizej 1/20 sekundy - zmniejsz przeslone - zmniejszy Ci sie wtedy czas do naswietlania
4. Wcisnij symbol kwiatka z tylu obudowy aparatu i zrob to jeszcze raz - ukaze Ci sie ikonka "MF" i prostkokat, a w nim albo m/cm, albo ft/in - w zaleznosci jak ustawiles w aparacie. Oceniasz o ile jestes oddalony od obiektu i ustawiasz odpowiednia ostrosc. A70/A75 ma dobre makro od 5cm, wiec robiac zdjecie z blizszej odgleglosci nie bedzie juz takie dobre jak z 5cm.
5. W zaleznosci od tego, czy fotografujesz zwierzaka, ktory nie zajmuje calego kadru, lub kwiatka (w analogicznej sytuacji) uzyj punktowego pomiaru swiatla (pomiar swiatla zmieniasz tam, gdzie przedostatnia ikonka w menu)(SPOT - ostatnia ikonka), ujrzysz wtedy prostokacik - wybierz co ma w nim byc i wcisnij do polowy spust migawki - lewym, gornym rogu ukaze sie wartosc - od -2 do +2. Jezeli bedziesz mial +/- 0 to moze robic fotke, no chyba, ze zdjecie ma byc umyslnie przeswietlone, lub niedoswietlone w celu zmiany klimatu. Wtedy mozesz wykadrowac je swobodnie. Postaraj sie nie ruszyc juz tylko reka... zrob fotke i... powinno byc ok :]
Moja rada: jezeli fotografujesz plochliwa owady np. wazki wylacz wszystkie dzwieki w aparacie oraz AiAF (w menu aparatu). Jezeli nie robisz zdjec plynacej wodzie (np. z kranu) uwazaj na lampe blyskowa... tam nadaje fajny efekt, ale normalnie raczej pewnym jest, ze przepalisz zdjecie.... Mam nadzieje, ze Ci to pomoze....
Pozdrawiam
P.S. Jezeli sa jakies bledy (nie tylko gramyczne :P) to piszcie, gdyz tak robie zdjecia, i jezeli cos robie zle to chetnie sie dowiem co.


niedziela, 29 sierpnia 2004, 11:09
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Prościej też się da.
Priorytet przysłony ( Av ) nie wystarczy ?
Chłopak się za muchami nabiega, nie każ mu jeszcze się o światłomierz martwić....

Zajrzyj do pokazówki, tam masz kilka moich makr z A60. Nie są rewelacyjne, ale zobaczysz, że bez dodatkowego osprzętu się nie obejdzie.

A w ogóle to przejrzyj forum, o tym co chwila jest.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 29 sierpnia 2004, 11:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post 
Silent:
masz na mysli tulejke + szklo 10d?

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


niedziela, 29 sierpnia 2004, 13:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Na auto też miożna robić fajne makro (zależy jeszcze co to ma być)
- wystarczy włączyć Makro
- ostrość ustawić na centralne (wyłączyć AiAF)
- oczywiście wyłączyć lampe
i po problemie

http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=36156 to są moje fotki - może jakieś makro też tam będzie

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 29 sierpnia 2004, 14:49
Zobacz profil
Post 
dzięki serdeczne za wskazówki, zaczynam pojmować o co w tym wszystkim chodzi, bo do tej pory wszystkie te parametry to była dla mnie magia i nie zauważałam różnicy...


niedziela, 29 sierpnia 2004, 20:39
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL