Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 23:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Amator z przymusu z Olympusowską małpką!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 14:24
Posty: 8
Post Amator z przymusu z Olympusowską małpką!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, i chociaz tutaj moge sie wyżalić, hehe... :cry: . Ponad rok temu kupiłem aparat cyfrowy Olympus C-150. Dlaczego wybrałem ten model ?? Bo miałem wtedy 16 lat i dysponowałem kwotą 400 zł. Do tego dostałem od rodziców 300 zł i za niecałe 700 zł kupiłem Olympusa C-150, stałoogniskowego, o rozdzielczości 2 MP. Cieszyłem się nim przez kilka miesięcy, póki nie zacząłem sie interesować fotografią cyfrową na poważnie. W czerwcu tego roku wykupiłem prenumeratę CHIP FOTO-VIDEO DIGITAL i czytam ją od deski do deski, w szczególności kursy Photoshopa a poza tym penetruję ostro strony poświęcone tematyce o fotografii. Dzis wiem doskonale co to jest ISO, przysłona, czas otwarcia migawki i nawet umiem się sprawnie obsłużyć Zenitem XP12 z obiektywem Pentacon mojego ojca. Wygrzebałem go ze strychu, tata mój miał dwa takie, bo kiedyś także interesował się fotografią. I co z tego że wiem juz o niebo więcej niz zwykły amator, skoro mam Olympusa C-150 gdzie nie mam nawet możliwości ręcznego ustawienia ostrości. Dokupiłem do niego kartę xD-Olympus 64 MB, w którą zamieszanych jest kilka firm....hehe. Olympus widnieje na karcie z przodu, Lexar na pudełku od niej a Samsung w napisie "made in..". Zapłaciłem za nią 150 zł, czyli dałem tyle za ile moge kupić 128 CF i jeszcze mi zostanie na 2 akumulatorki. Co do akumulatorków to mam 2xEnergizer 2100 mAh i ładowarke automatyczną za 50 zł i to juz koniec mojego sprzętu fotograficznego. Oprócz tego mam w kompie GIMPA, którym lubie sie bawić. Czuję sie zablokowany, bo mam C-150 i on mi nie wystarcza. Zbieram pieniądze, żeby sprzedać mojego C-150, dołożyć troche i kupić może Canona A95 na allegro, ale to może sie nie udać. Canon uważam za lepszy od Olympusa bo korzysta z tanich i bardzo szybkich kart pamięci CF (xD jest wolny i drogi). Poza tym model A95 ma możliwość pełnego manuala, co jest dla mnie ważne. Wiem ze w dobrych aparatach automatyka jest naprawde szybka i inteligentna, a nawet fotografowie z cyfrowymi lustrzankami ustawiają często ręcznie tylko ISO, wybierają rodzaj pomiaru światła a resztę robi automatyka. Denerwuje mnie także stałoogniskowość mojego aparatu, więc nie moge swobodnie manipulować głębią ostrości. Mógłbym długo wymieniać jak bardzo ten aparat blokuje moje możliwości. Czekam tylko na jakiś większty przypływ gotówki :D i zaraz potem kupie jakiegos dobrego kompakta. Jeśli ktoś też jest w takiej sytuacji że narazie nie dysponuje dużą ilością hajsu i musi używać jakiegoś taniego automata to proszę o odpowiedz.

P.S.: Wyobraźcie sobie co czuję gdy widzę kolesia w wieku 30 lat z kompaktem za prawie 3000 zł, pstrykającego zdjęcia na plaży, korzystając tylko z przycisku migawki. Dołujące lekko, ale kto wie może za 2 lata pochwale wam sie zdjęciami np. z Nikona 8700 (moj wymarzony aparacik).


sobota, 11 września 2004, 15:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post ale
Wszystko się zgadza tylko... o ręcznym ostrzeniu (poza MACRO) po prostu zapomnij.
Pierwszym aparatem na którym z w miarę dobrą skutecznością można wyczaić czy jest ostro czy nie jest KONICA A2 :>
Potem już lustrzanki (może jeszcze OLYMPUSY E10 i E20 UŻYWANE!!!) ale to troszke cholernie drogie...
Można jednak się bez tego obejść. To tylko tak strasznie brzmi, nawet na DLSR używa się głównie AF bo to i szybko i pewnie (minus wyjątki).


sobota, 11 września 2004, 16:43
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Bardzo wzruszająca i poruszająca historia, abrover, tylko mam jedno pytanie... jaki jest cel tego postu? :shock:

Jeżeli podzielenie się swoimi małymi dramatami, to ja mogę powiedzieć, co mnie boli ostatnio:

- bawiłem się w FotoJokerze aparatem PS A95 i muszę rzec, że te 0,3" to jednak duża różnica. Nie jest rewolucyjna, bo to nieprawda, że "więcej widać". Ostrzyć manualnie też nadal nie da rady. Chodzi głównie o to, że ikonki interfejsu przesłaniają praktycznie dwukrotnie mniejszą powierzchnię kadru niż w przypadku A80. Boli mnie to, że A95 ma taki lepszy wyświetlacz.

- ostatnio uwidoczniła się mała wada matrycy CCD w moim A80, a dokładniej niebieski gorący subpiksel, co powoduje, że na niektórych zdjęciach 1/15s - 1s [od 1.3s włącza się korekcja szumów, która w 100% eliminuje tę wadę, a zdjęcia naświetlane krócej niż 1/15s nie wykazują wady] widać tę plamkę. Łatwo jest to usunąć [robimy mapę gorących pikseli strzelając zdjęcie 1s ISO400 z maksymalną przysłoną w ciemności; nakładamy tę mapę na inne zdjęcia z defektem i dajemy tryb warstwy: Różnica], ale pokazuje, że mój aparat nie ma idealnej matrycy. Zaraz się wkurzę i napiszę program, który mi będzie usuwał te wady automatycznie, bo nie chcę tego oglądać :twisted: [przewrażliwieni ludzie jak ja to mają problemy...]

- nie ma chętnego na współdzielenie kosztów transportu za sprowadzenie tulejki 37mm do mojego Canona A80 [kompatybilna z A95], a produkują ją tylko w USA i nie można jej dostąc w Polsce

Heh... życie jest ciężkie, no nie? :D

Pozdr,
kSh

PS. Żeby mi nikt tych jęków na poważnie nie wziął :D Znaczy problemy tu opisane są prawdziwe, ale moje podejście do nich nie jest tak tragiczne.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 11 września 2004, 16:56
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 14:24
Posty: 8
Post 
Jeśli chodzi o wyświetlacz 1,8 cali to mam taki w C-150, więc nie chciałbym 1,5", chociaz moj ma tylko niecałe 70 000 pikseli, więc pewnie wymięka w porównaniu do Canona A90 który ma 1,5" i 123 000 pikseli z tego co pamiętam. A jeśli chodzi o automatykę to faktycznie większość z nas najczęściej z niej korzysta. A jeśli chodzi o ręczne ostrzenie w kompakcikach, to jak ono wygląda?? Bo słyszałem że odbywa się to często stopniowo i pokazuje się szyna ostrości na wyświetlaczu a tego bym nie chciał. Wolałbym żeby wyświetliło się tylko MF i płynnie i dość szybko mógłbym ostrzyć za pomocą przycisków (bo tzw. dżojstiki to sie spotyka w bardziej zaawansowanych kompaktach).


sobota, 11 września 2004, 17:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post nie...
ostrzenie w compactach (MF) to bardziej chwyt reklamowy...
MONITORKI MAJĄ ZA MAŁĄ ROOOOOZDZIEEELCZOOOŚĆ!!!


sobota, 11 września 2004, 17:42
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
O przepraszam bardzo ,ja bardzo czesto uzywam MF (szczegolnie przy makro i zdjeciach nocnych) i mimo ,ze moj aparat ma LCD 1,5 to jest to mozliwe. Owszem nie jest to wygodne (slepienie w lcd) ,ale nie wyobrazam sobie zycia bez tego.

_________________
A60


sobota, 11 września 2004, 17:53
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 14:24
Posty: 8
Post 
No to macie nieźle z MF, zazdroszcze wam tego. Ja przy małym oświetleniu wciskam przycisk migawki do połowy i zielona lampka miga, czyli nienaostrzył i już mam po zdjęciu :? Poza tym ten aparat, jak czasem patrze w danych EXIF, ustawia takie czasy naświtlania że bul pały normalnie :( . Wytrwale szukam jakiejs okazji na allegro, bo C-150 jest bardzo dobrym aparatem w swojej klasie, ale nadaje sie tylko dla pstrykaczy. Spoko lajt, jeszcze wam sie pochwale zdjęciami z Nikona 8700 :)


sobota, 11 września 2004, 17:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Topik powinien być w "hydeparku", nie w sprzęcie.

Poza tym topik faktycznie bez sensu.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 11 września 2004, 18:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post loteri
Pueblo a co ja napisałem?
W macro dzięki bardzo małej GO jeszcze to ma sens, jak AF se nie daje rady to jest to ostatnia deska ratunku ale w normalnych warunkach to loteria...
Spróbuj używać MF w trybie szerokokątnym w np zdjęciach reportażowych czy streetfoto czy choćby w cholewcia ZOO!
80% zdjęć nietrafionych.
Próbowałem przez miesiąc i w końcu się z tym pogodziłem.
Jak myślisz dlaczego KONICA A2 ma 900 tys pkt. EVF???


sobota, 11 września 2004, 18:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post hm
Silent Planet .... to forum jest jakieś takie też bez sensu...
Milknę na razie.


sobota, 11 września 2004, 18:14
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 14:24
Posty: 8
Post 
Co???????????!!!!!!! Minolta A2 ma milion pikseli w celowniku??????????????????????? Ja pierdziele. Szok. Jak to musi wyglądać?????????????? Nawet sobie nie wyobrażam. Chciałbym raz zajrzeć do wizjera tej minolty bo normalnie mnie zcięło kompletnie. Po prostu brak mi słów. To musi być idealna jakość jak sie patrzy przez niego. LCD w takim aparacie to bym używał tylko i wyłącznie do oglądania zdjęć!!!!


sobota, 11 września 2004, 18:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post ojojoj
NIe chłopie to jest MINIMUM aby poprawnie zdiagnozować ostrość i przy A2 to się udaje (ale daleko jeszcze do dobrego celownika optycznego).
Za to WYGODNE! (wszystko co aparat ma ci do "powiedzenia" masz na oku)


A teraz już MILKNĘ!


sobota, 11 września 2004, 18:30
Zobacz profil
Post 
Chłopie ciesz się, że masz cokolwiek, ja znam osoby które marzą o takim olympusie c-150 bądź o jakiejkolwiek cyfrówce. Co do marzeń to się staraj a może Ci się uda je spełnić :)

Pozdro,
Baryła 8)


sobota, 11 września 2004, 18:54
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL