Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 13:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 ACHTUNG! ACHTUNG! 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post ACHTUNG! ACHTUNG!
http://www.computeruniverse.net/products/90072542.asp?agent=288


W końcu aparat z klasą za rozsądną cenę!
Szkoda tylko że się spóźnili bo 2 miechy temu się zastanawiałem...

3000zł za lustrzankę cyfrową pełną gębą i do tego 10MP *(3x3MP) FOVEON!


niedziela, 12 września 2004, 23:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Kaziq, o co chodzi ?
SD-9... przecież ja już testy SD-10 czytałem... :roll:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 12 września 2004, 23:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post ...
C E N A !


poniedziałek, 13 września 2004, 00:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Ok...
To wyjdzie na oko koło 3.000 PLN, jak pisałeś, razem z kitowym szkiełkiem...
W sumie za cene 300D masz 1/6000, X 1/180 i.... i co tak na prawdę ?
Wiesz, te 9 mpx uzyskane z trzech matryc jakoś do mnie nie przemawiają... ( sumie 10 mpx, bo te mają po 3.4 mpx ).... on ma na pewno 3x3.4mpx ? Czy może było późno, a trzy matryce do osobnych składowych koloru Ci się przemnożyły ? :wink:
Poza tym ma niskie czułości ( 300D z "waniaware" ma 3200 ISO )... kupując aparat za 3.000 PLN upewniam się, że na jasne szkło za 16.000 PLN stać mnie nigdy nie będzie, a wtedy ta migawka 1/6000 na co mi ?

Wiem, wybrzydzam i zmyślam - to lustrznka za 3.000 PLN, za cenę lepszego kompakta... ale chyba tak na prawdę nigdy nie lubiłem "systemu" Sigmy :wink:

Nie wiem dlaczego mam w sobie taką myśl, że gdybym miał dziś 3.000 PLN na zmianę body na cyfrę, to kupiłbym sobie na "bliskim zachodzie" trochę schodzonego D30.... lub dołożył 1.500 PLN i kupił sobie ściągniętego z japonii 10D, i tylko wgrał mu "normalnojęzyczny" fimware :wink:

Pozdrawiam...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 13 września 2004, 11:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post co tam panie w canonie
Widzę to troszkę inaczej...
Pierwsze to matryce
Jedyny aparat (jeszcze SD10) w którym nie trzeba już żadnych wyostrzeń i usuwania moiry. Moiry nie ma a zdjęcia w prost z chipa są żyletkowe.
Tak około 10MP w przeliczeniu na "zwykłe" matryce tj każdemu punktowi na zdjęciu ma swój własny kolor (rzeczywisty) a nie BAYERancko zinterpolowany z sąsiednich punktów.
Matryca ma trzy warstwy, każda odpowiedzialna za jeden kolor (ale to zapewne wiesz) stąd z około 10 MP robi się 3MP (x3warstwy).
Najlepsze że obraz jest tak ostry że po głupiej interpolacji w PS wynikowy obraz jest W DALSZYM STOPNIU NIECO OSTRZEJSZY od 6MP zdjęć innych cyfrówek (DLSR). a oprócz tego nie występują tak typowe dla tych innych błedy jak moira (mora).
Co do mechaniki to jest to czołg z magnezową obudową którym można przysłowiowe cegły wbijać (nie wszystkim się podoba ale dla tych innych jest 300d...).
Objektywów jest od groma ad najtańszych (kitowy 18/15 za ok 100EU) po lufy z USM i IS za PARĘ TYSIĘCY (nie -złotówek...).
I stosunkowo tanio można kupić nie odbiegający jakością od L serii objektyw tyle że te SIGMY a oni naprawdę robiądobrą optykę.
Przykładowo nie bierzesz tego 18-50 tylko 18-125 macro (30-213mm) i za 750-780 EU (licząc WRAZ Z APARATEM!!!!) masz obiektyw uniwersalny o własnościach optycznych przewyższających firmowe KITY D70, 300D i *istD. Dla normalnego użytkownika w zasadzie może być jedynym...
Co do ISO to rzeczywiście wspaniałe zdjęcia ale do ISO 400 potem już szum. Wada ale nie dla kogoś kto w tej cenie kupiłby aparat HYBRYDOWY.
Druga właściwość to TYLKO RAW!!! ale dołączone jest naprawdę wspaniałe oprogramowanie pozwalające w łatwy sposób osiągnąć super wyniki.
Ja sam już nie fotografuję w JPEG bo to kaleczenie zdjęć.
Mam na myśli dobre oprogramowanie anie takie buble jak dołączane do E-1 czy d70 (o canonie nie wiem...).
Jedyna dla mnie jego wada to... duże zapotrzebowanie na PRUŃD...
i dwa rodzaje baterii= na dole 4 akku "paluszki" a w rękojeści mała droga fotograficzna bateria jaką kupuje się do analogów... .
W każdym razie gdyby ceny poszły na dół 2 miechy temu byłby mój...

Co do kupna zajechanego 30D... to jest to ZŁY WYBÓR!
Nie że aparat zły ale koszty naprawy migawki i regulacji AF przewyższą cenę tegoż 30D.

parę losowych zdjęć z SIGMY
http://www.digicamfotos.de/index3.htm?http://www.digicamfotos.de/4images/categories.php?cat_id=88

coś ten link nie teges... jakby pokazywał się S2Pro to kliknijcie "testfotos>sigma>sd9" zaraz nad zdjęciami...

Pozdrawiam.

PS. Jeżeli ktoś ma już np 2dobre obiektywy canona albo Nikona to rzecz. nie ma sensu sie przesiadać...


poniedziałek, 13 września 2004, 14:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post dalej...
A tu dla ludków ciągle wierzących reklamowym rzygowinom którym obficie nas raczą takie kolosy jak CAMOŃ, ŁOLUMPUS, NIKOŃ, PIEŃTAKS, KONOLTA czy inne KODŻAKI...
zdjęcia z lustrzanki 3MP (żaden szajsowaty plastik z odpustu) za mniej niż 4000 zł (z obiektywem)...
Na stronie więcej zdjęć...
Przyjemnego oglądania!

http://www.pbase.com/sigmasd9/image/16177774

_________________
Obrazek


piątek, 17 września 2004, 14:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post nona koniec
To wycięty kawałek zdjęcia w skali 1:1 czyli nic nie pomniejszane ani nie skalowane...
Bez jakichkolwiek ingerencji typu UNSHARP MASK!
Prosto z matrycy SD9!

Według tego to mój E-1 robi rozmazane,nieostre, mdłe namiastki zdjęć...

Obrazek

_________________
Obrazek


sobota, 18 września 2004, 06:48
Zobacz profil
Post Re: co tam panie w canonie
Kaziq napisał(a):
Najlepsze że obraz jest tak ostry że po głupiej interpolacji w PS wynikowy obraz jest W DALSZYM STOPNIU NIECO OSTRZEJSZY od 6MP zdjęć innych cyfrówek (DLSR)


Potwierdzam co napisał Kaziq. Wkleje fragment testu, co prawda SD10 ale matryce maja podobne. Oto fragment:

"Uzupełnianie informacji z sąsiadujących pikseli (w zwykłych matrycach) powoduje spadek ostrości, szczególnie w tych miejscach gdzie faktura obrazu jest bardzo drobna. Foveon X3 nie ma takiego problemu i poziom odwzorowania detali jest po prostu powalający. Osoby, które będą miały okazję do porównania jednego ujęcia wykonanego SD10 i konkurencyjnym aparatem z rozdzielczością 6 Megapiskeli (np. Nikon D70 lub Canon EOS 300D) z całą pewnością zmienią swój pogląd na to czym jest ostre zdjęcie."

....

"Oczywiście za aparatami 6-megapikselowymi przemawia wyższa liczba rejestrowanych punktów. SD10 jest de facto aparatem 3.4-megapikselowym a zatem obiekty na zdjęciu są sporo mniejsze. Okazuje się, że jakość obrazu po zeskalowaniu obu obrazów jest porównywalna. Jeśli zwiększymy zdjęcie z SD10 lub zmniejszymy zdjęcie z D70 lub 300D (zakładając, że nie spadnie jakość w wyniku kompresji) to zobaczymy, że efekty są bardzo podobne. Słowem, SD10 mimo iż posiada mniejszą matrycę oferuje jakość znaną z lustrzanek 6-megapikselowych."

Poniżej ten sam fragmet zdjęcia w skali 1:1, z lewej SD10, z prawej D70:

Obrazek

A teraz jak wyżej, tyle że po zeskalowaniu tego samego wycinka obrazu to takich samych rozmiarów. Z lewej SD10, z prawej D70:

Obrazek

Więcej info:
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora= ... e=2241&p=6

Pozdr.


piątek, 24 września 2004, 00:34
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
To powyżej pisałem oczywiście ja, tyle że nie wiem czemu zapisało jako gość, choć byłem zalogowany... Dziwne rzeczy sie dzieją...

Pozdr.


piątek, 24 września 2004, 00:37
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Tak, tylko SD9 ma jedną potężną wadę. Robi fajne zdjęcia, do momentu kiedy jest jeszcze mocno jasno. Niestety, gdy jest ciemniej, światłu trudno "przebić się" przez kolejne warstwy matrycy. I zamiast zdjęć wychodzi zwykle... Nie dyskwalifikowałoby to tego aparatu, gdyby nie to, że to system Sigmy. Nie Nikon, nie Canon, nie Minolta, nawet nie Pentax. Nie kupisz drugiego korpusu w tym samym systemie, żeby mieć coś do "ciemniejszych" zdjęć. Dla mnie to niestety oznacza dyskwalifikację - ale podkreślam - DLA MNIE. Z Sigmy można być zadowolonym (zwłaszcza za te pieniądze).


piątek, 24 września 2004, 10:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post ???
Możesz mi pokazać to zjawisko_________?
LINKA COKOLWIEK...


czy tu jest wystarczająco ciemno__?
Pofatyguj się na podane strony ze zdjęciami...


Obrazek


a może TU jest jeszcze niewystarczająco ciemno...?
(sorry za welkośś ale specjalnie by wszyscy widzeli te okropne szumy, arefakty i wogóle ten cały szajs)

Obrazek


przykładowe zdjęcie KITOWYM objektwem sigmy tzn tzm króry dostaniemy w zestawie najtańszym...(w testach okazał się byś lepszy niż 18-55 DX nikona... testowano na D70!)

Obrazek

_________________
Obrazek


piątek, 24 września 2004, 11:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post dodam
że Sigma SD9 kosztuje wraz z kitowym objektywem nowa 650 EURO.
Jakość za cenę platikowego kompakta.

_________________
Obrazek


sobota, 25 września 2004, 12:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post 
http://www.digital-grossbild.de/html/sigma_test.html

Dla ludzi którzy nie dają się durnowatej reklamie...
link drugi od góry (prawa strona) dla nie znających niemieckiego (Abbildungsunterschied)
W dalszym ciągu czekam na przykłady "nieradzenia sobie" sigmy sd9/10 w szarówce i w innych niesprzyjających okolicznościach...

Ale JAK ZAWSZE CISZA...

_________________
Obrazek


piątek, 29 października 2004, 17:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Pogadamy jesli uda Ci sie go sciagnac za ta cene do Polski!!

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 29 października 2004, 23:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post 
Jak chcesz to w grudniu jestem w polsce!
do rachunku dolicze 40EU za fatygę.
Sprzęt możesz odebrać osobiście albo ci wyślę za zaliczeniem.
Apropo 300d można już kupić KIT za 800EU...

_________________
Obrazek


sobota, 30 października 2004, 00:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL