Teraz jest piątek, 4 grudnia 2020, 16:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Warto przejść na cyfrową SLR ????????? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Bagnet Nikona mają Nikony, Fuji i Kodaki, przy czym te ostatnie będą pewnie najlepszym wyborem, jeśli chcesz kupić coś używanego. Choć ostatnio widziałem na Allegro Nikona D1 za 4000zł (używany) - to REWELACYJNY aparat za tę cenę. Jeśli masz więcej kasy, kup D2H - to już jest naprawdę klasa, nie robiłem jeszcze zdjęć wygodniejszym aparatem (chowa się F5, EOS1D i inne, porównywalny jest tylko Kodak DSC14n). Tylko jest wielki, ciężki i nie poszpanujesz, bo ma tylko 4MP, co oczywiście w zupełności wystarczy. Cena w USA - poniżej 2500$ (można już dostać za jakieś 8000zł - nowego!), w Polsce niestety dużo więcej. Do tego polecam Nikkora 17-55/2.8. Do makrofotografii dobry byłby albo Micro-Nikkor 60mm/2.8 (przysłona do f/45!) lub z tej samej serii Micro-Niccor 85mm/2.8 z pokłonem - fenomenalna sprawa. Ale dobrze radzę Ci poczekać. Ceny DSLR (droższych) lecą na łeb, na szyję. Za pół roku możesz pluć sobie w brodę, że za cenę D2H dzisiaj, kupiłbyś np. D2H + te dwa obiektywy.


niedziela, 26 września 2004, 14:08
Zobacz profil
Post 
Hehe, widze ze mam do czynienia na tym forum z osobami bardzo rozeznanymi w nowinkach sprzętowych i doświadczonymi w operowaniu różnym sprzętem. Ja nieczęsto bawię sie różnymi aparatami. Jeśli chodzi o finanse to ucieszyłbym się, gdybym zmieścił się z ceną cyfrowego korpusu w 10 000 zł. Pewnie czekają mnie po zakupie aparatu spore, dodatkowe wydatki. Będe musiał zaopatrzyć się w pojemniejsze karty pamięci, najlepiej kilka po 512 albo może kupie jedną 2 GB. Zobaczę. Narazie to mam do was kolejne pytanie. Słyszałem o czymś takim jak MICRODRIVE. Słyszałem że można normalnie włożyć to do slotu CF chyba typ II. Nie wiem za bardzo czym różnią się CF I i CF II. Prosiłbym o podpowiedź. No i co to jest ten MICRODRIVE i co jest w nim takiego fajnego ze jest duzo droższy od CF, chociaż wygląda na to samo. Jedyne co udało mi się zauważyć to olbrzymie pojemności mikrodrajwów sięgające nawet do 8 GB. Na takiej karcie można przecież zapisać kilkaset zdjęć najlepszej jakości zrobionych DSLRką. WOW :). Wiecie co ja teraz czuję dysponując sprzętem w którym po 36 zdjęciach (objętnie czy udanych czy nie, czy potrzebnych czy nie) muszę zmienić nośnik. Dodam że klisza jest JEDNORAZOWA :( Straszne. A w cyfrowym sprzęcie wydam trochę na dużą kartę i używam ją przez kilka lat aż mi wymięknie. Pewnie was to śmieszy, ale jestem nieziemsko podniecony możliwościami DSLR i na 100 % sprawie sobię cyfrę. Widzę tu prawie same plusy w porównaniu do analogów. Ufffffff. Ale się zagrzałem. To napiszcie mi cos o tych MIKRODRAJWACH I KOMPAKT FLESZACH TYPU I i II. Pozdrawiam :)


niedziela, 26 września 2004, 17:51
Post 
No i jeszcze jedno. Zauważyłem w małym Canoniku (chyba A80) mojego kolegi, że można tam ustawić ISO!!!!!!!!!!!! O co w tym chodzi??????? To nie logiczne że w cyfrze moge ustawić ISO!!!!!!! Wybaczcie ale jestem kompletnym laikiem w cyfrach!!!!!! Albo mi się to przewidziało albo faktycznie ISO jest w cyfrówkach. To wytłumaczcie mi co dzieje się w aparacie cyfrowym gdy zmienie mu ISO?????? Tego nie moge logicznie pojąć. Jeszcze raz pozdrawiam


niedziela, 26 września 2004, 17:58
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Anonymous napisał(a):
Hehe, dzięki za rade. Co do tej powolności cyfrówek to sam sie przekonałem. Moj kolega miał raz ze sobą cyfrę i chciałem się nią pobawić. Wcisnąłem przycisk migawki i szok!!!!! Po sekundzie aparat zrobił zdjęcie a ja juz odjąłem kadr z obiektu. Hehe.... zraziłem się nieco. Potem juz podarowałem mu tą sekundę od naciśnięcia spustu do zdjęcia ale aparat po jego wykonaniu przez kolejne chyba 2 sekundy zapisywał zdjęcie i przez następne 3 ładował lampę. Dobrze ze chociaz są w tych cyfróweczkach funkcje strzelania seryjnego. Oczywiście bawiłem się jakimś kompakcikiem, DSLR napewno nie ma czegoś takiego, tam raczej wszystkie pomiary i ustawienia automatyki dzieją się na bieżąco. Mam taką nadzieje :)

Hehe to musiala byc jakas stara cyfrowka, nie wiem jak inne nowsze aparaty (przypuszczam ze tez) ale moj robi zdjecie praktycznie do razu po wcisnieciu spustu. Kurde jak tu robic zdjecia reportazowe przy opuznieniu 1 sek :?:

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 26 września 2004, 19:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:58
Posty: 242
Post no tak
Stara jak piramidy egipskie, takie wykopalisko jak Canon S1Pro...naprzykad...
A może jednak zmiana systemu>_????????????
Luknij tu...

http://user.chol.com/~lq1550h/MyESystem/E_System.wmv

_________________
Obrazek


niedziela, 26 września 2004, 19:50
Zobacz profil
Post 
MobyDick mylisz sie. Ta cyfrówka miała prawie rok, więc nie była stara. Wyraźnie podkreśliłem że był to chyba A80, więc jest to kompakcik. A kompakciki te zwykłe, czyli poniżej 3000zł robią zdjęcia właśnie po ok. sekundzie od wciśnięcia przycisku. Przycisk był dwustopniowy więc można było go wcisnąć do połowy i wtedy aparat blokował ostrość i inne ustawienia. Po dociśnięciu go do końca zdjęcie robi się od razu, moze z opóźnieniem kilkudziesięciu milisekund. Chodzi mi o czas między wciśnięciem przycisku od razu, nie czekając na blokadę pomiarów. I właśnie wtedy czas ten zwykle wynosi 1 s. Co innego w DSLR. Tam na pewno nie ma takich jaj.


niedziela, 26 września 2004, 20:08
Post 
Napiszcie mi lepiej czym różni się MICRODRIVE od COMPACT FLASH. I czym różnią się te dwa typy CF ???????


niedziela, 26 września 2004, 20:12
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Anonymous napisał(a):
Napiszcie mi lepiej czym różni się MICRODRIVE od COMPACT FLASH. I czym różnią się te dwa typy CF ???????


Proszę bardzo... Otóż Microdrive to jest nic innego jak miniaturowy dysk twardy umieszczony w obudowie zgodnej ze standardem CFII (COMPACT FLASH II). Natomiast karta COMPACT FLASH, jak sama nazwa wskazuje jest to pamięć flash (brak mechanicznych częśći). Zeletą Microdriva, są właśnie duże pojemności, natomiast jego wadą jest jego większa podatność na uszkodzenia (to w końcu dysk twardy) oraz większa prądożerność niż w przypadku karty pamięci flash (tą akurat dosyć ciężko jest zniszczyć). Natomiast jeśli chodzi o różnice między CF a CFII, to CFII jest następcą standardu CF pierwszej generacji. Pod CFII oprócz kart Compakt Flash działają również właśnie Microdrivy (CF pierwszej generacji Microdrivów nie obsługuje). Aha karty z obudową typu CFII są trochę grubsze od CF. (I) I to by było na tyle...

Pozdr.


Ostatnio edytowano niedziela, 26 września 2004, 22:41 przez Daddy25, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 26 września 2004, 22:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Anonymous napisał(a):
MobyDick mylisz sie. Ta cyfrówka miała prawie rok, więc nie była stara. Wyraźnie podkreśliłem że był to chyba A80, więc jest to kompakcik. A kompakciki te zwykłe, czyli poniżej 3000zł robią zdjęcia właśnie po ok. sekundzie od wciśnięcia przycisku. Przycisk był dwustopniowy więc można było go wcisnąć do połowy i wtedy aparat blokował ostrość i inne ustawienia. Po dociśnięciu go do końca zdjęcie robi się od razu, moze z opóźnieniem kilkudziesięciu milisekund. Chodzi mi o czas między wciśnięciem przycisku od razu, nie czekając na blokadę pomiarów. I właśnie wtedy czas ten zwykle wynosi 1 s. Co innego w DSLR. Tam na pewno nie ma takich jaj.

Wiesz co, sprawdzilem na swoim aparacie obydwa przypadki i rzeczywiscie jest lekka roznica pomiedzy wyzwoleniem migawki od razu, a wyzwoleniem po uprzednim przycisnieciu do polowy, ale na pewno nie wynosi ona 1 sekundy. Podczas robienia na dwa razy to fotke strzala praktycznie od razu, bez zauwazalnej przerwy, natomiast po wcisnieciu od razu migawki do oporu, czas ten jest minimalnie (powtarzam minimalnie!!!) dluzszy, jak dlugi ciezko stwierdzic bez specjalistycznych przyrzadow, niemniej przy probie robienia w ten sposob poruszajacych sie obiektow stwierdzilem ze zmiana polozenia jest minimalna, wiec ten czas chyba jest dosc krotki.
Nigdy nie mialem DSLR, ale mialem analogowa minolte dynax 500si i tam rowniez spust byl dwustopniowy i po zablokowaniu pomiaru robil zdjece od razu, natomiast przy wcisnieciu calkowitym minimalna zwloka tez byla, w koncu aparat musi zmierzyc chociazby swiatlo, a to trwa ulamek sekundy, no chyba ze robi sie na pelnym manualu, wtedy zwloki nie powinno byc i nie ma. Ale w cyfrowce na manualu tez nie stwierdzam zadnej zwloki zwloki.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 26 września 2004, 22:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Anonymous napisał(a):
No i jeszcze jedno. Zauważyłem w małym Canoniku (chyba A80) mojego kolegi, że można tam ustawić ISO!!!!!!!!!!!! O co w tym chodzi??????? To nie logiczne że w cyfrze moge ustawić ISO!!!!!!! Wybaczcie ale jestem kompletnym laikiem w cyfrach!!!!!! Albo mi się to przewidziało albo faktycznie ISO jest w cyfrówkach. To wytłumaczcie mi co dzieje się w aparacie cyfrowym gdy zmienie mu ISO?????? Tego nie moge logicznie pojąć. Jeszcze raz pozdrawiam

ISO to jest pojecie tak przylgniete do temu fotografii, ze zostawiono je rowniez w cyfrowkach dla okreslenia wyimaginowanej czulosci, poza tym gdyby nie bylo iso, to jak bys dokonywal pomiaru ekspozycji zewnetrzym recznym swiatlomierzem, jaka czulosc bys wtedy ustawil? Fotografia jako taka mi juz troche lat i terminy w niej stosowane sa dla wszystkich fotografow zrozumiale, wuec wprowadzanie rewolucji pojeciowej w przypadku cyfrowek byloby niepotrzebnym komplikowaniem tematu.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 26 września 2004, 22:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Anonymous napisał(a):
No i jeszcze jedno. Zauważyłem w małym Canoniku (chyba A80) mojego kolegi, że można tam ustawić ISO!!!!!!!!!!!! O co w tym chodzi??????? To nie logiczne że w cyfrze moge ustawić ISO!!!!!!! Wybaczcie ale jestem kompletnym laikiem w cyfrach!!!!!! Albo mi się to przewidziało albo faktycznie ISO jest w cyfrówkach. To wytłumaczcie mi co dzieje się w aparacie cyfrowym gdy zmienie mu ISO?????? Tego nie moge logicznie pojąć. Jeszcze raz pozdrawiam


To też jest proste... :wink: To że w cyfrówkach jest możliwość ustawiania ISO to już wiesz... Ja napisze jedynie, że wyzsze wartości ISO są uzyskiwane poprzez wzmacnianie sygnału pixeli znajdujących się w matrycy, lub poprzez ich grupowanie (kilka sąsiadujących udaje jeden większy). Im wyżej damy ISO tym większe wzmocnienie sygnału i niestety tym większe szumy w obrazie. Dlatego ważna jest wielkość matrycy (wymiarowo), a więc także wielkość pojednyczych pixeli znajdujących się w niej. Generalnie już w którymś z poprzednich postów pisałem, że im większa matryca (wymiarowo) tym stopień zaszumienia obrazu jest mniejszy w wyższych ISO.

Proponuję przejrzeć jeszcze tego linka:
http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewto ... highlight=

Pozdr.


niedziela, 26 września 2004, 23:20
Zobacz profil
Post 
Jedno jest pewne. Zawsze fotografowałem Nikonami więc systemu nie zmienię bo mam pewnego wbudowanego w moj muzg sexa do tej firmy i juz. To tak jak do samochodów SAAB ale to juz inna bajka. Naprawde spodobał mi się Nikon D2x i jeszcze oglądam go na steve's digicams i na dpreview i podoba mi się coraz bardziej. Niestety będzie pewnie baaaaaaardzo drogi :(


poniedziałek, 27 września 2004, 00:22
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Gdzieś czytałem że cena D2x będzie wynosiła w przeliczeniu ok 20.000 zł.


poniedziałek, 27 września 2004, 00:49
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Daddy25 napisał(a):
Gdzieś czytałem że cena D2x będzie wynosiła w przeliczeniu ok 20.000 zł.


U nas tyle kosztuje D2H, więc D2x powinien być droższy. Zapewne za granicą jego cena będzie niższa, ale nie dam głowy, aby można było się zmieścić w 15 000. Choć może z samo body. Na początku będzie ciężko, ale po kilku miesiącach sytuacja się zmieni i może warto jeszcze troszkę poczekać.

Np. kupić właśnie gdzieś w okolicach stycznia takiego D2X lub D2H. Dodajmy, że ten drugi t ow tej chwili najszybsza cyfrówka na świecie (chyba, że pomyliło mi się, z Canonem 1D MarkII.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 27 września 2004, 01:42
Zobacz profil
Post 
OOOO zz 20 000 to ja podziękuję. Na sam korpus to moge wydać najwyżej 10 000 -13 000. Czyli pewnie Nikon D100 bede musial kupic albo jakis fuji porównywalny


poniedziałek, 27 września 2004, 14:07
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL