Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 09:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Co wiecie na temat Ricoh? np. Caplio G4 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 12:24
Posty: 11
Post Co wiecie na temat Ricoh? np. Caplio G4
podczas poszukiwań taniego aparatu natknąłem się na ofertę firmy Ricoh. Między innymi na Caplio G4, który kosztuje koło 140euro, co jest śmieszną ceną jak za taki aparat. Czytałem ze jest bardzo szybki, ma doskonałe makro i bardzo ciekawy obiektyw (szczególnie w wersji WIDE: 28-86mm). Ma tez problemy z matrycą CCD. Podobno ma duża aberracje chromatyczną w rogach. Poza tym jest problem z długościa czasu pomiedzy jednym a następnym zdjęciem. Czy ktoś z was miał do czynienia z tym aparatem? A może z innymi tej firmy. Osobiście mam zaufanie i sympatie do firm , kóre oferują dobrą optykę w aparatach,a do takich zalicza się Ricoh. Widziałem też
kiedyś lustrzanki analogowe Ricoh, kóre były podobno bardzo dobre jakościowo, ale niepopularne. MOze jakies opinie? Gdyby nie problem z matrycę, to te aparaty byłyby rewelacją (przynajmniej dla mnie). jak wygląda sprawa w praktyce?


sobota, 25 września 2004, 13:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 19:40
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Witam

Posiadam Ricoha G4 wide od roku czasu i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z niego , makro ma idealne dlatego też go zakupiłem.
Jeżeli aparat ma aberracje chromatyczną to bardzo małą , sam nie zauważyłem , mam zamiar za kilka dni kupić sobie Minolte A1 i najchętniej nie pozbywał bym się Ricoha , bo to naprawde dobry aparat kompaktowy . Już na forum przedstawiałem trzy fotografie robione tym aparatem , oto one

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem :)

Pozdrawiam

_________________
Canon 350D + kit 18-55 / Minolta A1 :) + CF 512 MB Kingston + filtr UV MATIN


sobota, 25 września 2004, 18:20
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 12:24
Posty: 11
Post 
A którą masz wersje: wide czy standard? Tzn. obiektyw 28-86mm czy 35-105?
Napisz , kiedy bedziesz go chciał sprzedac.
Pozdrawiam


sobota, 25 września 2004, 19:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 19:40
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Mam wersje wide 28-86mm , co do sprzedania to najwczesniej po zakupie A1 , jeszcze niewiem czy go sprzedam bo nadal mi sie bardzo podoba :) , mam do niego karte 128 MB firmy PRETEC 'HIGH SPEED' co bardzo przyspiesza dzialanie , wczesniej mialem normalna karte i bylo o wiele wolniej , czegolnie zapisywanie zdjecia do pamieci , naprawde polecam ci ten aparat , szczegolnie w takiej cenie , ja dalem za niego ponad 1300 :)

_________________
Canon 350D + kit 18-55 / Minolta A1 :) + CF 512 MB Kingston + filtr UV MATIN


sobota, 25 września 2004, 20:47
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 12:24
Posty: 11
Post 
creo napisał(a):
Mam wersje wide 28-86mm , co do sprzedania to najwczesniej po zakupie A1 , jeszcze niewiem czy go sprzedam bo nadal mi sie bardzo podoba :) , mam do niego karte 128 MB firmy PRETEC 'HIGH SPEED' co bardzo przyspiesza dzialanie , wczesniej mialem normalna karte i bylo o wiele wolniej , czegolnie zapisywanie zdjecia do pamieci , naprawde polecam ci ten aparat , szczegolnie w takiej cenie , ja dalem za niego ponad 1300 :)


To ciekawe, bo w świetle tych słów okazuje się, ze na zagranicznych forach uprawia sie sabotaż anty-Ricoh'ańskii. Ludzie piszą, ze jest problem z zapisem na karcie, ze ciagnie sie to w nieskończoność, i ze zmiana karty na szybszą nic nie daje! Własnie powolny zapis miałby być w opinii forumowiczów z USA jednym z największych mankamentów tego aparatu. Kolejna sprawa to podobno jakość matrycy: chlebem powszednim aparatów ricoh miałyby być wypalone albo martwe piksele. Jakoś nie widać tego na pokazanych wyżej zdjęciach. Może na Polski rynek trafiają jakieś wyjątkowo udane modele ;)) ???


niedziela, 26 września 2004, 12:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 19:40
Posty: 18
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Kto wie może siż uwzieli na nich , albo opisywali to ludzie kórzy nie mieli tego aparatu w ręce ;) , specjalnie teraz sprawdzalem i mniejwiecej :

Czas wlaczenia do pelnej gotowosci bez lampy - ok. 2s.
Pełna gotowość po zrobieniu zdjęcia bez lampy , bez karty - ok. 3s.
Pełna gotowość po zrobieniu zdjęcia bez lampy , z kartą - ok.2s. !
Pierwsze włączenie lampy - ok.5s.
Pełna gotowość po zrobieniu zdjęcia z lampy , z kartą - ok.4s.

tak to wyglada w praktyce , wnioski wyciągnij sobie sam.
szumy ma wiadomo jak każda cyfrówka , martwych żadnych a gorących można sie dopatrzeć po 4 i 8 s. naświetlania , ale to normalne , ten ma naprawde mało gorących :)

Pozdrawiam

_________________
Canon 350D + kit 18-55 / Minolta A1 :) + CF 512 MB Kingston + filtr UV MATIN


niedziela, 26 września 2004, 14:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL