Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 06:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DeadPixel - wymieniać czy nie ? (dość długie) 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 09:22
Posty: 7
Post DeadPixel - wymieniać czy nie ? (dość długie)
Witam
Zdaję sobie sprawę, że temat martwych pixeli był już poruszany. Chciałbym jednak założyć temat, który prowadziłby do konkretnych wniosków i służyć ewentualnie pomocą przyszłym "posiadaczom" martwych pixeli.
Dwa dni temu kupiłem Canona G5 i robiąc na próbę zdjęcia porą wieczorową, zauważyłem białą kropkę, która przy dużym powiększeniu jest jednym białym pixelem z czarną ( i to ciekawe ) obwódką. Zawsze występuje w tym samym miejscu. Do sprawdzenia użyłem programu Dead Pixel Test ( http://www.starzen.com/imaging/deadpixeltest.htm ) ( przepraszam, że podaję link za kimś z forum, ale stąd właśnie mam ten program).
Krótkie wytłumaczenie - do sprawdzenia należy zrobić najlepiej kilka zdjęć przy różnych ustawieniach iso i wartości F oraz czasach naświetlania 1/30 , 1/20, 1 sek. 5 i np.15 jeżeli ktoś chce sprawdzić hot pixele. Uzyskane obrazy należy przetestować w powyższym programie. I teraz ciekawostka, która zarazem będzie moim pytaniem.
Przy wartości 250 pixel jest oznaczany przez program jako martwy. U mnie program oznacza go jako hot z wartością około 150 ale zawsze w tym samym miejscu. Czy w takim razie, jest to dead pixel czy tylko hot, którym się nie należy specjalnie przejmować? Z tego co widziałem na zdjęciach w sieci dead pixel przeważnie ma obwódkę zieloną, czerwoną lub niebieską w wyniku interpolacji ale czarne/brązowe mają hot pixele.
Następna sprawa - zakładając, że mamy takiego pixela ( i załóżmy, że to martwy pixel) . Czy warto się zgłaszać do wymiany/naprawy/reklamacji takiego sprzętu? Serwis najprawdopodobniej zamapuje takiego w firmware aparatu i będzie on zakrywany kolorem sąsiadujących pixeli, a to samo można zrobić w każdym programie z opcją klonowania. Niestety wiem jak pracują serwisy ( nikogo nie obrażam i jeśli poczuł się urażony to przepraszam, ale zawodowo miałem związek z serwisami rtv i stąd moje wnioski) i nie wiadomo, czy taki aparat wróci do nas po naprawie wyleczony czy z dodatkowymi wadami. Może przy dużym szczęściu sprzęt dostaniemy wymieniony na fabrycznie nowy, ale można w zamian trafić takiego co ma od razu 5 dead pixeli :P I tym optymistycznym akcentem kończąc, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, za które z góry dziękuję.

TRUST


poniedziałek, 27 września 2004, 11:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Balcerowicz musi odejść !

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


poniedziałek, 27 września 2004, 12:19
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 10:54
Posty: 10
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Ja takze wykrylem w moim aparacie podobna plamke, ale czytalem o tym troche i znalazlem na tym forum linka do strony gdzie gosc pisze ze wynik 1 martwy i 15 goracych pikseli jest i tak bardzo dobry takze nie nalezy sie przejmowac tym, bo takie piksele znajdziesz w wielu aparatach. Ten piksel co jest w moim aparacie jest martwy gdyz to sprawdzalem, ale widac go tylko na monitorze aparatu, gdy wrzucam to na kompa to nie widac go wogole, dopiero sie uwidacznia po zmianie na gigantyczne rozdzielczosci, mysle ze nie nalezy sie tym za bardzo przejmowac, a zreszta dam ci linka to sobie poczytaj, to powinno cie uspokoic http://www.fotohobby.home.pl/index.php? ... view&id=96
Moim zdaniem jak jest jedna taka plamka to nic zlego nie jest

_________________
"Kto nie doznal goryczy ni razu, ten nigdy nie moze byc w niebie"

GG: 4137585

Mam HP Photosmart 635 sprawnego :D


poniedziałek, 27 września 2004, 12:21
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 09:22
Posty: 7
Post 
Cichy napisał(a):
Balcerowicz musi odejść !

Dziękuję za rzeczową odpowiedź, tylko nie wiem za bardzo czy to miało być śmieszne, czy tylko dobić jednego posta więcej na koncie?

Cytuj:
http://www.fotohobby.home.pl/index.php?option=content&task=view&id=96

Tak czytałem wczoraj ten artykuł i to mnie uspokoiło nieco, chociaż cały czas się zastanawiam - reklamować czy nie, bo do końca nie wiem czy to jest dead czy hot a ciężko tak rozmawiać ze serwisem sprzedawcy ? :D
Z jednej strony się nie przejmuję, bo jak napisałem wcześniej - w każdym programie da się takiego pixela przykryć, jednak za takie pieniądze chciałoby się mieć sprzęt bez wad. :).

pozdr
TRUST


poniedziałek, 27 września 2004, 12:39
Zobacz profil
Post 
A tam nie ma rzeczy bez wad, na 90% jak wymienisz sprzet na nowy to takze bedzie mial taki piksel, a moze pojawi sie inna wada, ja bym na twoim miejscu nie ryzykowal, albo miej jeszcze ten aparat, porob troche zdjec, a pozniej dopiero idz do serwisu to znow bedziesz mial nowke :). Mnie tez troche wkurza ze wydalem troche kasy na tego hpka i ma ten glupi piksel i napewno jest dead, ale widzialem gorsze uszkodzenia, dlatego bym sie za bardzo nie martwil, chyba ze bardzo przeszkadza, np. podczas podgladu znajduje sie np. na srodku ekranu to jest wtedy lipa, moj jest akurat tam gdzie jest celownik dlatego przy podgladzie go za bardzo nie widac (przy bialych tlach czesto takie piksele sa zielonkawe lekko ale to ciezko zauwazyc). Ja bym se dal spokoj, i tak raczej sie robi zdjecia w dzien, w koncu aparat jest po to zeby zrobic czemus zdjecie, a na co mi zdjecie czarnego tla :)


poniedziałek, 27 września 2004, 12:49

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 10:54
Posty: 10
Lokalizacja: Szczecin
Post 
ehh, autologowanie nie zadzialalo, post "Goscia" nalezy do mnie :)

Pozdrawiam
Alucard

_________________
"Kto nie doznal goryczy ni razu, ten nigdy nie moze byc w niebie"

GG: 4137585

Mam HP Photosmart 635 sprawnego :D


poniedziałek, 27 września 2004, 12:51
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 09:22
Posty: 7
Post 
Alucard napisał(a):
Ja bym se dal spokoj, i tak raczej sie robi zdjecia w dzien, w koncu aparat jest po to zeby zrobic czemus zdjecie, a na co mi zdjecie czarnego tla :)

Dzięki wielkie za odzew :) Tak zresztą sobie też pomyślałem - zawsze można zanieść do naprawy w ostatni dzień gwarancji :P a z kropką sobie radzić. A na zdjęciach nieba wieczornego poprostu mam teraz jedną gwiazdę więcej :) W zdjęciach dziennych faktycznie nie widać, dopiero na b. dużym powiększeniu i to tylko jak się wie, gdzie szukać.

Pozdrawiam
TRUST


poniedziałek, 27 września 2004, 13:12
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 10:54
Posty: 10
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Nie polecam oddawac w ostatni dzien bo moga cwaniaczyc :), lepiej w ostatni miesiac, a co do dodatkowej gwiazdki to wyretuszowac sie da bez klopotu :)

Aha zrobilem test ale teraz z uwzglednieniem ISO:

ISO 100 - 0 dead 0 hot

ISO 200 - 1 dead 6 hot

ISO 400 - 1 dead 7 hot

Czyli licze ze mam 1 dead i z 10 hotow bo wszystkich i tak pewnie nie wykrylo :), szkoda ze ten dead jest, bo jak juz sie zaplacilo im to chce sie miec cos idealnego :(, no ale trudno jakos trzeba przezyc :)

_________________
"Kto nie doznal goryczy ni razu, ten nigdy nie moze byc w niebie"

GG: 4137585

Mam HP Photosmart 635 sprawnego :D


poniedziałek, 27 września 2004, 13:32
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 09:22
Posty: 7
Post 
Ciekawe jest to, że u mnie jest przy ISO 100 2 Hot :) a 0 dead, natomiast przy iso 400 jest 7 hot i 0 dead - ani jednego dead, chociaż każde zdjęcie ma tą samą białą kropkę

TRUST


poniedziałek, 27 września 2004, 15:51
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 10:54
Posty: 10
Lokalizacja: Szczecin
Post 
No to moze to nie jest koniecznie ten dead tylko hot, a moze jak robisz zdjecie to sie tak dzieje ze ten dead zostaje zredukowany na tyle ze go nie widac, u mnie kiedys tak bylo, duza biala plama byla (na 4-5 pikseli na LCD) a jak robilem zdjecie to znikala praktycznie byla nie do zauwazenia,

_________________
"Kto nie doznal goryczy ni razu, ten nigdy nie moze byc w niebie"

GG: 4137585

Mam HP Photosmart 635 sprawnego :D


poniedziałek, 27 września 2004, 16:37
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 09:22
Posty: 7
Post 
Alucard napisał(a):
.... duza biala plama byla (na 4-5 pikseli na LCD) a jak robilem zdjecie to znikala praktycznie byla nie do zauwazenia,


To może to był martwy pixel LCD ? Ja dzisiaj w ciągu dnia wrzucę i podepnę tutaj fotkę tak dla potomności, żeby zobaczyć jak to wygląda.

TRUST


wtorek, 28 września 2004, 08:13
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 10:54
Posty: 10
Lokalizacja: Szczecin
Post 
No dobry pomysl, a ta biala plama to nie bylo nic z LCD bo w menu aparatu juz jej nie bylo, a piksele wynikajace z wady LCD sa raczej czarne, chociaz kto wie, ja jestem amatorem a z bialymi sie nie spotkalem

A wlasnie jeszcze mam pytanie jak ktos wie,
Czy jesli LCD jest w aparacie "czysty" tzn ze nie chroni go zadna szybka ani inna rzecz, to czy jest on podatny na uszkodzenia w sensie ze beda mu sie poprzez dotykanie go wypalaly piksele?

_________________
"Kto nie doznal goryczy ni razu, ten nigdy nie moze byc w niebie"

GG: 4137585

Mam HP Photosmart 635 sprawnego :D


wtorek, 28 września 2004, 10:42
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 09:22
Posty: 7
Post 
Witam ponownie :)
Oto poniżej ( mam nadzieję, że się to będzie wyświetlało ) bohater naszej dyskusji :
[img]http://trusth.webpark.pl\pixel.jpg[/img]
Większa część obrazu to wycinek ze zdjęcia robionego wieczorem, z parametrami : 1/4s / f 3.2 / ISO 50 / bez fokusa o rozmiarach 2592x1944,czyli wycinek prezentuje wielkość rzeczywistą, natomiast mniejszy kwadrat to powiększenie 3x ( programem komputerowym). To samo jest na wszystkich zdjęciach nocnych i dziennych, oczywiście na dziennych to wiem dopiero teraz, bo przedtem tego nie było widać :)

pozdrawiam

TRUST

PS. Co do LCD, to z mojej wiedzy wynika, że folia ochronna zapobiega tylko rysowaniu się i brudzeniu, natomiast o wypalaniu się lcd po dotknięciu ( oczywiście po dłuższym czasie) nie słyszałem


wtorek, 28 września 2004, 12:44
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 10:54
Posty: 10
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Kurcze troche paskudna plama, i w dodatku jest na srodku, bo jakbybyla z boku to by bylo lepiej troche. Jezeli jest widoczna nawet przy zdjeciach dziennych to ja bym wymienil ten egzemplarz niestety, nie wiedzialem ze to taka plama bedzie, wlasnie wtedy mialem podobna ale nie uwidaczniala sie az tak na zdjeciu, ja bym sie przeszedl i wymienil niestety, tylko kurcze zeby znow sie takie cos nie trafilo, ale raczej dadza juz sprawny, albo w karcie reklamacyjnej w dodatkowych informacjach powiedz aby ci wybrali jakis bez takiego czegos, bo oni moga wziac ktory tam podejdzie z magazynu, a skoro widac ta plame w dzien to na pewno sie nadaje do wymiany i nie moga nie przyjac

_________________
"Kto nie doznal goryczy ni razu, ten nigdy nie moze byc w niebie"

GG: 4137585

Mam HP Photosmart 635 sprawnego :D


wtorek, 28 września 2004, 13:26
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 09:22
Posty: 7
Post 
Nie nie ! Ta większa część zdjęcia, to wycinek z całości ! Ta kropka ma rozmiar jednego piksela :) tylko jakbym zamieścił całe zdjęcie, to by było 3 MB zdjęcia :) Ten fragment wyciąłem ze zdjęcia na którym mam cały wielki kościół. Więc ta plamka tylko tutaj wygląda tak strasznie.


wtorek, 28 września 2004, 22:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL