Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 08:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Minolta a2 czy Nicon 8700? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 21 października 2004, 11:58
Posty: 19
Post Minolta a2 czy Nicon 8700?
Witam. Pytałem ostatnio o panasonica FZ20? Chciałem coś z dużym zoomem do sportu. Po namyśle zdecydowałem że zoom 7x, 8x do sportu też chyba wystarczy, a warto z kolei postawić na lepszą (wg. większości z was jakośc). Nasuwa mi się pytanie co z tej dwójki do sportowych fotek: A2 czy 8700? Nie ukrywam że wolałbym nikona bo ma zoomx8 a jakośc chyba jest tu tez wysoka, co sądzicie?


sobota, 23 października 2004, 16:14
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Powiem tak: generalnie jestem nastawiony na nie do kompaktów z 8Mpikselowa matrycą. Rozmiary fizyczne tak jak w matrycach 5Megapikselowych a pikseli więcej - efekt większe szumy. Jedynie może Oly 8080 jest tu wyjątkiem od regóły (opinię wygłaszam na podstawie testów i oglądniętych fotek)

Więc radzę Ci tak albo zdecyduj się na 5Mpikselowe odpowiedniki kompaktów 8Mpikselowych (zaoszczędzisz kasy na akcesoriach). 8Mpikseli wymaga bardzo duzych kart bez 1GB nie zaczynaj.

Poza tym 8Mpikselowe w stosunku do swoich poprzedników mają większe aberacje chromatyczne. Zamiast o 8Mpix pomyślałbym na Twoim miejscu o lustrzance cyfrowej - no i masz kłopot z głowy jeśli chodzi o obiektywy - kupujesz jakie chcesz. No jakość zdięć nie do uzyskania w kompaktach.

Teraz co do A2 i 8700, A2 ma super wizjer FVD prawie 1Mega - i to widać , bardzo duzy plus jesli lubisz ustawiać przez wizjer.
A2 ma zoom na piercieniu (podobnie ja ostrość manualną) co przy sportowych zdięciaćh jest ważne, szybko kadrujesz.
A2 podobnie jak A1 ma wszystkie ustawienia na przyciskach - też ważne jak szybko chcesz zmienić parametry (praktycznie bez zdejmowania wzroku z wizjera VFD)
A2 jest cała metalowa (stop magnezu) 8700 to metal i plastik
A2 ma obiektyw od 28mm co ja uważam za plus.
A2 ma USB2.0 8700 USB1.1 (zawsze totroche oszczędności czasu przy siąganiu fotek na komputer)
A2 ma jeśniejszy obiektyw w Tele i możliwość ustawienia mniejszej przysłony f11 (8700 f8 )

Co do fotek to nie każdy ocenia sam.

pozdrowienia

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


sobota, 23 października 2004, 17:39
Zobacz profil
Post 
Dzięki za odpowiedź. Teraz sam nie wiem... Myślę że może tak jak mówisz niższy model A1.... a z drugiej strony mam obawy, że zoom 7x będzie za mały do fotek na nartach, gdzie ma być uchwycony zjeżdżający. No i cały czas męczy mnie jeszcze FZ20'ka, która ma 5mpix a nie 8 i dużego zooma....


niedziela, 24 października 2004, 00:26
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja bym polecał Minoltę A1 + akcesoria. Jej dużym plusem jest to, że ma dużo przycisków i pokręteł na obudowie, dzięki czemu będziesz mógł szybko i łatwo ustawić odpowiednie parametry kompozycji. No i jeszcze masz bardzo dobrą jakość zdjęć. Nie wiem, czy Panas się zbliży.

A jeśli chodzi o zooma, to normalnie do fotek nie potrzebujesz rozdzielczości 5 Mpix, bo chyba nie będziesz drukował formatów powyżej A4? Dlatego możesz sobie robić zdjęcia (te konieczne) w najwyższej rozdziałce i później tylko wykadrować nieco.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 24 października 2004, 00:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Ja też uważam, że lepiej wybrać 5MP. Zoom na pierścieniu i jaśniejszy obiektyw przy tele przemawiają za Minoltami.


niedziela, 24 października 2004, 11:58
Zobacz profil
Post 
ok, tak więc będzie to chyba A1ka. Dzięki za porady.


niedziela, 24 października 2004, 12:17

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
Z resztą wg ogólnej opini A1 to bardziej udany model od A2 więc nie warto przepłacać
Wątpię żeby 8Mpix się przydało...
.....raczej będzie przeszkadzać (duży rozmiar pliku)

_________________
FZ 10 i Praktica MTL 50


poniedziałek, 25 października 2004, 23:00
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
zenek napisał(a):
.....raczej będzie przeszkadzać (duży rozmiar pliku)


Wiesz, można zmienić rozmiar zdjęcia w menu, więc to nie będzie przeszkadzać.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 25 października 2004, 23:41
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Vendeur napisał(a):
zenek napisał(a):
.....raczej będzie przeszkadzać (duży rozmiar pliku)


Wiesz, można zmienić rozmiar zdjęcia w menu, więc to nie będzie przeszkadzać.


Ale niestety mniejszy rozmiar (nie mam tu na myśli rozdzielczości) zdięcia to większa kompresja, a większa kompresja to gorsza jakość. Więc niestety jak się chce mieć dobre fotki to format RAW i odpowiednio duż karta pamięci.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 25 października 2004, 23:56
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
jacek2004 napisał(a):
Vendeur napisał(a):
zenek napisał(a):
.....raczej będzie przeszkadzać (duży rozmiar pliku)


Wiesz, można zmienić rozmiar zdjęcia w menu, więc to nie będzie przeszkadzać.


Ale niestety mniejszy rozmiar (nie mam tu na myśli rozdzielczości) zdięcia to większa kompresja, a większa kompresja to gorsza jakość. Więc niestety jak się chce mieć dobre fotki to format RAW i odpowiednio duż karta pamięci.


Ojej, chodziło mi o zmniejszenie rozdzielczości w menu ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 26 października 2004, 00:30
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
:-) Vendeur no to po co przepłacać za matrycę jak bedziemy robić na mniejszej rozdzielczości niż maksymalna. Przy większej rozdzielczości mozna nieco pokadrować na komputerze, jak nam kadr nie bardzo wyjdzie w aparacie ( to tak na przykład)

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 26 października 2004, 02:39
Zobacz profil

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
jacek2004 napisał(a):
:-) Vendeur no to po co przepłacać za matrycę jak bedziemy robić na mniejszej rozdzielczości niż maksymalna. Przy większej rozdzielczości mozna nieco pokadrować na komputerze, jak nam kadr nie bardzo wyjdzie w aparacie ( to tak na przykład)


Jak nam kadr nie wyjdzie ....to się robi kolejne zdjęcie :wink:
To są przecież cyfrówki i od razu widzimy co i jak
Wg mnie jeśli ktoś nie ma zamiaru robić fotek wielkośći A3 niech nie kupuje 8Mpix

_________________
FZ 10 i Praktica MTL 50


wtorek, 26 października 2004, 11:15
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
zenek napisał(a):
Jak nam kadr nie wyjdzie ....to się robi kolejne zdjęcie :wink:
To są przecież cyfrówki i od razu widzimy co i jak


Pod warunkiem Zenek, że będziesz miał szansę powtórzyć to ujęcie jeszcze raz!!. Nie zawsze ma się taką szansę. W swoich odpowiedziach Zenku robisz niesamowite uproszczenia.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 26 października 2004, 12:34
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja od początku byłem za A1. Nie ma sensu przepłacać. 8 Mpix jedynie do dużych wydruków.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 26 października 2004, 13:46
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 21 października 2004, 11:58
Posty: 19
Post 
Dzięki za porady :) Już zamówiłem A1kę i kartę 512Mb


środa, 27 października 2004, 17:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL