Teraz jest środa, 18 lipca 2018, 12:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki statyw? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post Jaki statyw?
Witam forumowi koledzy i koleżanki,

Tak sobie pomyślałem, że już czas sprawić sobie statyw. Tylko, jak to czasem bywa, mam zonka z jego wyborem. Zastanawiałem się nad Velbonem Sherpa 600n albo 250n (z czego bardziej ten pierwszy). Co o tym myślicie? Ewentulanie jakieś inne propozycje w tych cenach, albo nawet mogą być tańsze ;)

Aha, dodam, że chciałbym mieć dość wysoki statyw (min 150 cm) i żeby można było głowice od dołu zaczepić do robienia zdjęź makro.

_________________
Canon i Nikon


czwartek, 16 grudnia 2004, 23:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
maciekh napisał(a):
Zastanawiałem się nad Velbonem Sherpa 600n albo 250n

Polecam - sam mam 600n jest bardzo stabilny, super wykonany i bardzo wysoki.
Możesz śmiało kupować - zdecydowanie warto.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 17 grudnia 2004, 00:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Teraz obczaiłem, że spoko jest też 450n i nawet ma korbke :D No i wbrew pozorom droższy od 600n.

A co do 600n, to oglądałem go w MM i tam były dwa modele. Niby takie same a różne. Jeden miał chromowany pręt od tego pokrętła a drugi czarny. Ten drugi wogóle jakiś taki ciemniejszy był. No i jeszcze końcówki nóżek były inne ;) Ale to już szczegóły.

A Ty M jaką masz wersje i ile Cię on kosztował?

_________________
Canon i Nikon


piątek, 17 grudnia 2004, 00:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
kosztował mnie z dostawą do domu 322 zł
a wygląda tak:
Obrazek

Obrazek

Jest bardzo dobrze wykonany, super stabilny - wart tej kasy.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 17 grudnia 2004, 12:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
No właśnie... ja też myślę że to w tej chwili najlepszy wybór. Kupię go sobie na gwiazdkę :)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 17 grudnia 2004, 16:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
bonnum napisał(a):
Kupię go sobie na gwiazdkę

dobry pomysł - kup sobie :D

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 17 grudnia 2004, 18:15
Zobacz profil
Post 
Witam,

Okazyjnie, ze tak powiem udalo mi sie kupic w miniony weekden statyw velbona 250n wlasnie. Jako ze ostatnia sztuka i bez stopki poszedl za 249PLN (MM na ostrobramskiej w wawie). Na oslode dostalem stopke plasticzana a oryginalna juz zamowili (30PLN ma kosztowac).
Pytanie mam natomiast innego rodzaju. Na pudelku jest napisane, ze jest to velbon sherpa 250n a na glowicy statywu jest oznaczenie PH-157Q. To 157 gdzies sie przewija na stronie velbona przy tym statywie natomiast patrzylem na przepiekny statyw M i jak byk widze to samo co na moim ale M napisal, ze on z kolei ma 600n... Nie to zebym sie czepial ale, no chcialbym wiedziec coz za cudo (bo fajny to on jest) udalo mi sie kupic...

Pozdrawiam,
bzyk


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 12:50
Post 
Znalazlem odpowiedz: PH-157 to oznaczenie glowicy i wszystkie modele sherpa maja taka sama.
Znaczy faktycznie mam 250n : )
I bardzo dobrze!

Pozdrawiam,
bzyk


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 16:14
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
bzyk napisał(a):
PH-157 to oznaczenie glowicy

dokładnie
http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 16:22
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
pytanko. czesto robię zdjecia panoramiczne w pomieszczeniach - (np. Kościół) mam tylko pewien problem - aby uniknąc błedów na złożeniach należało by ustawić oś obrotu przynajmniej w przybliżeniu w płaszczyźnie kliszy(matrycy) nie spotkałem się jednak z głowicą przy której możliwe było by przesuniecie osi obrotu. może ktoś coś wie na ten temat??

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 19:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą osią :? Ale wiem jedno - SHERPA 600N już zamówiona i tylko czekam aż do mnie przyjdzie :D

_________________
Canon i Nikon


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 22:15
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
A nie możesz dorobić sobie małej szyny pod aparat, tak by nowe gniazdo statywu znalazło się w osi obiektywu?


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 22:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Aaa, o to chodzi:) Dobrym rozwiązeniem mogło by też być wywiercenie drugiego otworu w osi obiektywu i zagwintowanie go :) Innym rozwiązniem jest wymiana aparatu na Minoltę serii Z, one mają mocowanie statywu w osi obiketywu w standardzie ;)

A tak na poważnie to myślę że pomysł TomkaK'a jest dobry

_________________
Canon i Nikon


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 22:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
osobiscie korzystam z velbona df-60.
poza raczka do noszenia - niczego mu nie brakuje.
polecam.
172 wzrostu, 1,5 kg wagi i 160 (albo 170 nie pamietam) z dostawa do domu i dwuletnia gwarancja.


wtorek, 21 grudnia 2004, 12:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
No ale do zdjęć makro to chyba nie możesz go wykorzystywać, czy można głowicę od dołu przykręcić?

_________________
Canon i Nikon


wtorek, 21 grudnia 2004, 21:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL