Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 19:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kingston 256MB - PROBLEM 
Autor Wiadomość
Post Kingston 256MB - PROBLEM
Witam. Mam problem. Dziś sobie kupiłem czytnik kart pamięci. Wkładam zapełnioną kartę do czytnika i kopiuję dane. No i się skopiowało OK. Potem sformatowałem katrę w Windowsie, i teraz gdy ją wkładam do aparatu, to nie działa. Tam gdzie pisało ile zdjęć jest, to teraz XXX, nie da się jej też w aparacie sformatować. Pisze "unable to use memory card". Karta to CF Kingston 256MB a aparat to Minolta S414. Czytnik jest dobry, bo potem kopiowałem fotki z karty 16MB i było OK. Więc dzieje się chyba tak dlatego, że tą kartę sformatowałem w Windowsie. Pomóżcie co zrobić.


czwartek, 30 grudnia 2004, 18:21
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 22 września 2004, 22:01
Posty: 179
Lokalizacja: Toruń
Post 
Gość napisał(a):
Więc dzieje się chyba tak dlatego, że tą kartę sformatowałem w Windowsie

No tak... Karty chyba jednak należy formatować w środowisku w którym są używane, czyli w aparacie! :twisted: Zawsze możesz palić głupa i pójść do sklepu i powiedzieć, że coś się popsuło... może dadzą się nabrać. Rzeczywiście jest problem skoro nie daje się sformatować w aparacie teraz... chyba próbuj naciągnąć sklep - a może oni coś poradzą. Może mieli już takie przypadki dziwne. A jeśli kupowałeś na allegro pozostaje się modlić lub odczynić czary nad kartą...
pozdrawiam

_________________
"każdy dzień jest walkš..."

CANON POWERSHOT S1 IS... i dobrze jest! / do albumu mojego zapraszam :)


czwartek, 30 grudnia 2004, 18:40
Zobacz profil
Post 
Problem nie w tym gdzie się formatuje kartę, tylko na jaki sytem plików została sformatowana fat16, fat32, ntfs.
Spróbuj sformatować kartę pod Windowsem na fat16.

Problem z kartą może występować jeszcze wtedy, kiedy np. wyciągało się kartę z czytnika podczas jej pracy (zapis lub odczyt). W takich wypadkach pamięci błyskowe mogą zostać uszkodzone - bezpowrotnie!


czwartek, 30 grudnia 2004, 21:47
Post 
A jak pod Windows XP sformatować na FAT16?


czwartek, 30 grudnia 2004, 21:53
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Można jeszcze programme do odzyskiwania danych przywrócić zawartość karty i wtedy ją zformatować w aparacie - ale nie wiem czy tak się da :wink:
ale jeżeli był tylko format i dane nie zostały nadpisane to powinno się udać.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 30 grudnia 2004, 23:55
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 19 listopada 2004, 21:40
Posty: 199
Post 
Jak sformatować na fat16?
Np.
- Mój komputer - prawym klawiszem na oznaczenie napędu - formatuj - zakładka system plików - wybierz FAT


piątek, 31 grudnia 2004, 00:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL