Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 17:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 wady Canon d10 
Autor Wiadomość
Post wady Canon d10
Jak w temacie prosze o opinie na temat tego modelu : chce go kupic ale zauważylem ze znikneły z allegro (wystepują tylko szczatkowo) czy to moze oznaczac ze pojawił sie jakiś artykuł w prasie fotograficznej mówiacy ze posiada jakąś wadę i wszyscy je lawainowo wysprzedali


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 14:13
Post 
Tak właśnie było.
Okazało się, że największą wadą 10d było pojawienie się modelu 20d.

Poza tym, niektóre europejskie modele strasznie klęły.


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 14:50

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ja bym się zastanowił nad 300D po wgraniu przerobionego softu ma prawie takie same funkcje jak 10D, a na dodatek obsługuje więcej obiektywów:

Poczytaj ten artykuł (bardzo ciekawy i jest porównanie do 10D): http://www.aberracje.republika.pl/pdf/aberracje-300D.pdf

_________________
Notoryczny brak czasu


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 14:51
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
tak jak napisał nom 10d zostało wyparte przez 20d ta sama cena a dużo lepszy aparat

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 18:08
Zobacz profil
Post 
fuse napisał(a):
Ja bym się zastanowił nad 300D po wgraniu przerobionego softu ma prawie takie same funkcje jak 10D, a na dodatek obsługuje więcej obiektywów:

No... aż dwa więcej :mrgreen:
Poza tym piłowane EF-Sy działają z 10d, bo crop ten sam i winiety nie ma 8)

A porównanie nawet scrackowanego 300d do 10d to moim zdaniem HIT ROKU 2005 8)


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 18:30
Post 
mario1275 napisał(a):
tak jak napisał nom 10d zostało wyparte przez 20d ta sama cena a dużo lepszy aparat

No to jest właśnie jakieś nieporozumienie z tymi cenami, dużo za bardzo zbliżone jak dla mnie- znaczy 10D powinien być dużo tańszy :mrgreen:


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 18:49
Post 
nom napisał(a):
fuse napisał(a):
Ja bym się zastanowił nad 300D po wgraniu przerobionego softu ma prawie takie same funkcje jak 10D, a na dodatek obsługuje więcej obiektywów:

No... aż dwa więcej :mrgreen:
Poza tym piłowane EF-Sy działają z 10d, bo crop ten sam i winiety nie ma 8)

A porównanie nawet scrackowanego 300d do 10d to moim zdaniem HIT ROKU 2005 8)


a moim zdaniem nie - poczytaj sobie artykuł do którego dałem link to może Ci się rozjaśni.


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 20:56
Post 
A może Tobie się rozjaśni, jak weźmiesz oba te aparatu do rąk ( jeden do lewej, drugi do prawej ) i zobaczysz.
Nie musisz nawet włączać.
Wtedy Ci będzie głupio.


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:22

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
@nom
podaj mi funkcje które ma 10D, a których nie ma 300D po wgraniu skrackowanego softu


ps. ach zapomniałem się wcześniej zalogować

_________________
Notoryczny brak czasu


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:23
Zobacz profil
Post 
Np. jakość wykonania?
Trwałość?
Szczelność?
Ilość dostępnych dodatków systemowych? ( muszle oczne, kątowe, celownicze, matówki ).
Tego się nie da wgrać.
Poza tym 300d to niestety "najbiedniejsza" lustrzanka cyfrowa.
Już d30 jest profesjonalniejszy.


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:35

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
a w wiedniu 300D kosztuje 900Euro czyli cena większości hybryd w sklepach w Polsce. qrna że wcześniej nikt mi nie powiedział, że mi może załatwić.... ale swój chwale :D

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 22:09
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ktoś napisał(a):
Trwałość?
Szczelność?


a na jakiej podstawie to twierdzisz ?! no chyba, że sprawdzasz wytrzymałość aparatu rzucając nim o ziemię ale gwarantuję Ci, że magnezowa obudowa na nie wiele się przyda w takiej sytuacji.

Ktoś napisał(a):
Ilość dostępnych dodatków systemowych? ( muszle oczne, kątowe, celownicze, matówki ).


naturalnie, że do EOS'a 300D również są takie akcesoria - nie wprowadzaj ludzi w błąd!

ps. z funkcji nic nie wymieniłeś, a ja od siebie dodam, że różnica w cenie to ok. 2000 zł
Wgranie nowego softu nie zmienia faktu, że 10D jest lepszy od 300D tylko pytanie czy na tyle żeby dopłacać 2000zł?? - ja wybrałbym 300D. a za 2000 zł można dokupić całkiem dobry obiektyw.

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 4 stycznia 2005, 09:29
Zobacz profil
Post 
FUSE TO TY NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁAD !!!

Używam systemów EOS lata i swoje doświadczenia nie opieram na artykułach w necie, tylko na własnych obserwacjach.
Piszesz takie farmazony, że aż szkoda gadać !!!

Po pierwsze jeśli twierdzisz, że magnezowa obudowa to jest minus aparatu, to sorry, ale Ty masz chyba wysoką gorączkę.
Nie wiem jak można porównywać trwałość i szczelność 10d z plasikowym odlewem 300d.
10d to aparat reporterski, a 300d to takie cacko dla amatorów, które stoi na półce i się kurzy, bo strach zabierać ze sobą - bo się rozleci jeszcze przy uderzeniu.
Jak trzeba pieprznąć aparatem to trzeba - i 10d to wytrzyma, 300d niekoniecznie.

Dwa - PODAJ MI ŹRÓDŁO, NA PODSTAWIE KTÓREGO TWIERDZISZ, ŻE DO 300D DOKUPISZ CHOCIAŻ MUSZLĘ CELOWNICZĄ Z MAGNIFIKACJĄ OBRAZU.
Jakbyś się wysilił to na stronie canon.com możesz sobie ściągnąć "syscharty" w pedeefie, i tam masz każdą linię EOS podzieloną na akcesoria.
Generalnie, do 300d jest tylko grip, remote controller i jedna ( JEDNA!!! ) muszla oczna na wymianę.
Nie ma nawet celownika kątowego.
NAWET MATÓWKI NIE MA BO.... JEST NIEWYMIENNA !!!
300d to AMATOR i nawet mega-hiper-super funkcje sprawią, że nadal to pozostanie plastikiem, takim "straszakiem na klienta", bo go już stać.
A ostatni hit Canona - 18-55 USM to moim zdaniem zakrawa na kpinę - to jedyny obiektyw USM bez IF i oddzielnego pierścienia ostrości - to jest poprostu śmieszne!
Sądząc po budowie wewnętrznej zastanawiam się, czy to faktycznie motor USM czy swykły DC, ale inaczej opisany, bo się lepiej sprzeda.
Od momentu, jak Canon zaczął stosować napędy USM do zoomów w obiektywach aparatów kompaktowych ( patrz: S1 ) to przestaję wierzyć w to, co czytam.

A 2000 złotych to moim zdaniem kwota, którą WARTO dołożyć by uciec z plastokowej utopii 300d.

Ale widzę, FUSE, że Ty 10d w łapkach nigdy nie miałeś... uwielbiam specjalistów, którzy swoją wiedzę opierają na artukułach w necie.
Aż mi się robi wesoło.

BRNIJ DALEJ.
Pozdrawiam...


wtorek, 4 stycznia 2005, 11:52

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ktoś napisał(a):
FUSE TO TY NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁAD !!!

...Po pierwsze jeśli twierdzisz, że magnezowa obudowa to jest minus aparatu, to sorry, ale Ty masz chyba wysoką gorączkę.
Nie wiem jak można porównywać trwałość i szczelność 10d z plasikowym odlewem 300d...
Dwa - PODAJ MI ŹRÓDŁO, NA PODSTAWIE KTÓREGO TWIERDZISZ, ŻE DO 300D DOKUPISZ CHOCIAŻ MUSZLĘ CELOWNICZĄ Z MAGNIFIKACJĄ OBRAZU.
Jakbyś się wysilił to na stronie canon.com możesz sobie ściągnąć "syscharty" w pedeefie, i tam masz każdą linię EOS podzieloną na akcesoria.
Nie ma nawet celownika kątowego.
...


nigdy nie pisałem, że obudowa magnezowa to minus

W katalogu akcesorii do 300D jest jak byk celownik kątowy!!! geniuszu

http://www.canon.co.uk/Images/14_127385.pdf

tak się składa, że system EOS to też 300D, a nazywa się to "system", ponieważ akcesoria w większości przypadków, (a napewno muszle oczne) pasują do różnych modeli EOS, a celownik kątowy pasuje do wszystkich EOS'ów

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 4 stycznia 2005, 12:06
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ktoś napisał(a):
10d to aparat reporterski


:shock: ach przeoczyłem to - chyba miałeś na myśli 1d a nie 10d

Ktoś napisał(a):
NAWET MATÓWKI NIE MA BO.... JEST NIEWYMIENNA !!!


no tak, tyle, że nigdzie nie znalazłem informacji żeby w 10d była wymienna - w 1d i owszem, ale może źle szukałem ?

edit: ale myślę jednak, że dobrze szukałem zwłaszcza, że na stronach Canon'a wyraźnie w specyfikacji 10D zaznaczone jest : "stała matówka"

Ktoś napisał(a):
Ale widzę, FUSE, że Ty 10d w łapkach nigdy nie miałeś... uwielbiam specjalistów, którzy swoją wiedzę opierają na artukułach w necie.
Aż mi się robi wesoło.


podziwiam Twoją wiedzę...
a może ty kupujesz matówki od 1d i szlifujesz tak jak obiektywy :lol:

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 4 stycznia 2005, 19:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL