Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 02:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Różne pojemności AKU w A75 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 13:06
Posty: 5
Post Różne pojemności AKU w A75
Witam
Posiadam 4xAKU Sanyo 2300 mAh i tu OK.
Mam też drugi zestaw AKU 2x800 mAh i 2x1000 mAh TAKIE.
--Przy okazji odradzam kupować !!!u tego dziada, ale to juz osobny temat.
Tego drugiego kompletu używam sporadycznie , gdy Sanyo się wyładowują.
I teraz pytanie ?
Czy używanie w moim A75 tych Energy Ringów NICD o dwu różnych pojemnosciach (aczkolwiek niewielka różnica) może doprowadzić mojego Canona do czegoś złego ?


piątek, 28 stycznia 2005, 21:51
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 18:14
Posty: 4
Lokalizacja: Poznań
Post 
cześć.
Aparatu od razu nie uszkodzisz, ale nie powinno sie "mieszac" ogniw róznego typu.

_________________
------------------------
Maciej
mmstudio@plusnet.pl
GG: 3430942
------------------------


sobota, 29 stycznia 2005, 00:58
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 13:06
Posty: 5
Post 
a co grozi w konsekwencji ?


sobota, 29 stycznia 2005, 10:27
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2004, 17:33
Posty: 141
Post 
a poczytaj sobie w instrukcji, czy Canon zaleca używać ogniw NiCd.

A co do różnych pojemności, to nie ma znaczenia. Aparat będzie Ci działał tak jak na 4x800 ...tylko warto przed ładowaniem kompletu rozładować gdzieś akumulatorki o większej pojemności - bo w nich trochę soku jeszcze zostaje. A wiadomo, że NiCd to mocny efekt pamięci.


sobota, 29 stycznia 2005, 12:20
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 stycznia 2005, 13:06
Posty: 5
Post 
w instr. na str.18 pisze tak:
"*aparat może byc zasilany zakumulatorów niklowo-kadmowych rozmiaru AA,ale ich pojemnośc jest mniejsza a praca niebyt stabilna."
czyli , na dobra sprawę można używać tych moich Energy Ringów.:wink:

AKU każdego typu i zawsze po wyczerpaniu w aparacie , wkładam do ładowary i rozładowuję ( trwa to ok 30-40 min,potem przełącza się samo na ładowanie)

Mnie interesuje tylko czy przy uzywaniu różnych pojemności np. aparat nie bedzie się nagrzewał nazbyt :?

dzięki


sobota, 29 stycznia 2005, 13:39
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2004, 17:33
Posty: 141
Post 
nie będzie... aparat nie wie jakich pojemności aku używasz i ssie z nich prąd dopóki wyszystko wydaje sie mu OK. A jak się rozładują te słabsze to wtedy spada gwałtownie napięcie i aparat się wyłącza - to tyle.


sobota, 29 stycznia 2005, 18:28
Zobacz profil
Post 
o :wink:
i dzięki :!:


sobota, 29 stycznia 2005, 21:31
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL