Teraz jest poniedziałek, 12 listopada 2018, 22:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jak zrobic dobre zdiecie makro?? 
Autor Wiadomość
Post Jak zrobic dobre zdiecie makro??
jestem slabym fotografem. mam minolte z10 i wg instrukcji moge robic zdiecia z odleglosci 1 cm no i tylko tyle tam napisali. no wiec tak robie tylko ze wychodza mi bardzo przeswietlone . gdzies wyczytalem ze trzeba zrobic cos z chusteczka ale za bardzo nie wiem co i jak. POMOCY


niedziela, 6 lutego 2005, 23:14
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
wyłączyć lampe !!
a z lampą chyba jest od 50 cm

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 7 lutego 2005, 00:58
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Z lampą też można, ale właśnie powinno się zmniejszyć jej moc i może zasłonić kartką... Jednak nie z odległości 1 cm - zastanów się.

Poza tym poczytaj nieco o samych technikach w internecie.

Możesz zobaczyć też te tematy:

http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=3951

http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=2572

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 7 lutego 2005, 13:05
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2005, 15:48
Posty: 12
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Generalnie do zdjęć makro w pomieszczeniach trzeba użyć dodatkowego oświetlenia - nie powinna to być wbudowana lampa błyskowa, gdyż przy odległościach 1-30 cm zawsze przepali zdjęcie. Oczywiście zastosowane światło będzie miało wpływ na zdjęcie stąd albo użyć manualnego balansu bieli albo używać lamp o białym świetle.
Na zewnątrz już nie jest tak prosto. Fotografowie używają z reguły pierścieniowych lamp błyskowych, ale to już wydatek. Czasami po prostu trzeba zrezygnować lub użyć statywu aby mimo słabych warunków świetlnych uzyskać nieporuszone zdjęcie. Warto wykorzystać samowyzwalacz.


poniedziałek, 7 lutego 2005, 18:48
Zobacz profil
Post 
no tak troche popróbowałem i coś z tego zaczyna wychodzic musze przyznac ze nawet calkiem niezle. a zaslanianie lampy kartka to zły pomysł mi sie zdiecia wtedy jeszcze bardziej przeswietlaja a tego jednego centymetra to sobie nie wymyslilem tak napisano w instrukcji i jak troche pokombinowalem to efekt jest. dzieki za rady gdybym wiedzial jak to bym tu umiescil zdiecie jakie zrobilem


poniedziałek, 7 lutego 2005, 21:15
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
1. jako oświetlenia użyj np lampki biurowej czy czegoś podobnego ( balans bieli na kartkę i po kłopocie)
2. Coś się tak uparł na ten 1 cm ? To przecież dolna granica odległości ostrzenia - zauważ że tak blisko od przedmiotu zaczynasz sobie sam aparatem zasłaniać światło ( ale na reklamach brzmi świetnie ! )
3. Statyw polecany ;)

4. wrzucasz fotkę na http://www.imageshack.us ( o ile nie zablokują :evil: ) i adres który dostaniesz tam podajesz w poście otoczony przez [img ][ /img] (baz spacji wewnątrz

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


poniedziałek, 7 lutego 2005, 22:40
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja robię fotki w pseudo studiu fotograficznym: jako tło brystol, a oświetlenie to 3 halogeny po 500W - czuję się przy tym jak w saunie dosłownie...; oczywiście balans na brystol i wychodzi naprawdę nieźle.

Oto malutki przedsmak (małe zabawy z balansem bieli ;) ):


Obrazek

Obrazek

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 8 lutego 2005, 02:36
Zobacz profil
Post 
wiem ze zaraz mnie ozucicie blotem za to zdiecie ale uwierzcie mi ze to jest pierwsze jekie mi wyszlo w miare przyzwoicie. jako tła uzylem chusteczki chigienicznej bo akurat byla pod reka a co do statywu to mam zamiar kupic tlko wogole sie na tym nie znam, moze mi cos doradzicie? tylko nie szalejcie z cena teraz ma mi sie dziecko urodzic to za wiele nie bede inwestowal
a oto moje pierwsze dzielo Obrazek


Ostatnio edytowano niedziela, 13 lutego 2005, 11:24 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 8 lutego 2005, 16:32
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Vendeur Robiac powyzsze fotki - z ktorej strony miales ustawione te reflektory i w ktore punkty byly skierowane? Nie moge sie dokapowac... jak dla mnie to one sa wszedzie :P

A widze ze ciekawy efekt uzyskales...

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


wtorek, 8 lutego 2005, 21:17
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A więc były za mną po obu stronach lekko uniesione, na wysokości głowy. Więc to są 2 i jeden zamocowałem na szynie przy suficie. Dodatkowo korekcja EV na chyba +1-2 dała efekt całkowitego braku cienia. Wiesz mi, że wiele osób, którym to pokazałem było w szoku... Aparat za 1k, wyposażenie "studia" za 100 zł i taki efekt...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 8 lutego 2005, 23:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL