Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 12:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DSLR z ruchomym LCD? 
Autor Wiadomość
Post DSLR z ruchomym LCD?
Czy ktoś potrafi mi logicznie wytłumaczyć dlaczego żadna firma nie wypuściła jeszcze na rynek cyfrowej lustrzanki z ruchomym ekranem LCD, takim jaki mają lepsze kompakty(Canon G6, Minolta A200, Nikon 8800 itp) :?: :shock: :(


środa, 9 marca 2005, 11:54
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
wypuściła.
Oly E-10

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 12:03
Zobacz profil
Post 
Miałem na myśli prawdziwą lustrzankę z wymiennymi obiektywami a nie hybrydę. Sorry za nieścisłość. :?


środa, 9 marca 2005, 12:36
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
tak, wiem o co chodzi.. i przyznaję Ci rację. Przydała by się taka lustrzanka.. choćby do reporterskich strzłów znad głowy

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 13:57
Zobacz profil

Dołączył: środa, 17 listopada 2004, 15:06
Posty: 26
Post 
Jak sie nie myle to w lustrzankach cyfrowych LCD sluzy do podgladu juz zrobionych zdjec oraz zmiany ustawien, a nie jako wizjer wiec po co ma byc ruchomy ? Chyba ze sie myle.

_________________
Olympus E-1 http://www.konradfoto.friko.pl


środa, 9 marca 2005, 15:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Dokładnie. W lustrzankach lustro odbija światło do wizjera (czyliże na matrycę nie pada światło), a obrotowy LCD nadaje się głównie do kadrowania ekstremalnych sytuacjach. W lustrzankach cyfrowych LCD jest do podglądu zdjęć.

Wyjątkiem jest nowy Canon 20Da, który ma półprzepuszczalne lustro (już wcześniej gdzieś ten bajer chyba stosowano, tylko nie wiem, gdzie) i można dzięki temu kadrować przez LCD, ale czy jest obracany, to nie wiem.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 9 marca 2005, 16:15
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Condor napisał(a):
Jak sie nie myle to w lustrzankach cyfrowych LCD sluzy do podgladu juz zrobionych zdjec oraz zmiany ustawien, a nie jako wizjer wiec po co ma byc ruchomy ? Chyba ze sie myle.


Tylko dwa modele Olympusa miały podgląd na wizjerze i pryzmat zamiast lustra, na szczęście Olympus zrezygnował z tego dziwnego pomysłu.

_________________
Notoryczny brak czasu


środa, 9 marca 2005, 16:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Oj ludzie małej wiary (i wiedzy)
Olympus zrobił 2 tego typu lustrzanki:
E-10 i E-20 obydwa cieszyły się sporą popularnością, bo choć nie można było w nich wymienić obiektywów to jednak były prawdziwymi lustrzankami (a nie hybrydami takimi jak np moja A1)

@FUSE: NA SZCZĘŚCIE?? Dla tego na szczęście że akurat TY nie potrzebujesz takiego LCD :?: to egoizm czy głupota:?:

Oczyiście że kadrowanie przez nie-obrotowy LCD było by w lustrach idiotyczne.. ale strzelając znad głowy niejeden fotoreporter chętnie popatrzyłby sobie w odchylony LCD... Nie mówiąc już o braku koniecznośći kładzenia się na gorącym asfalcie ;) kiedy chcemy zrobić zdjęcie z "żabiej" perspektywy :D

Pozdrawiam.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 16:40
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
bonnum napisał(a):
...
@FUSE: NA SZCZĘŚCIE?? Dla tego na szczęście że akurat TY nie potrzebujesz takiego LCD :?: to egoizm czy głupota:?:
...


nie sam pomysł wyświetlania obrazu na LCD jest kretyński tylko zastąpienie lustra pryzmatem, a dla czego - zastanów się.

_________________
Notoryczny brak czasu


środa, 9 marca 2005, 17:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
OK. wyraziłeś się nieprecyzyjnie... myślałem że negujesz sam fakt możliwości kadrowania na LCD.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 17:26
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
bonnum napisał(a):
OK. wyraziłeś się nieprecyzyjnie... myślałem że negujesz sam fakt możliwości kadrowania na LCD.


Podgląd na LCD to była by fajna sprawa gdyby światło nie kierowane było na matówkę i matrycę jednocześnie bo wtedy ani jasnej matówki nie mamy ani "jasnej" matrycy, dodatkowo matryca pracuje cały czas co podnosi jej temperaturę zwiększając szumy nie mówiąc o tym, że nie ma możliwości wykorzystania pasywnych czujników AF które są znacznie szybsze od video AF, a umieszczone za obiektywem (tak jak w każdej lustrzance) bardzo dokładne.

_________________
Notoryczny brak czasu


środa, 9 marca 2005, 18:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
OK. Ale nic prostrzego (i lepszego) się nie wymyśli od zwykłego podniesienia lustra:!: W końcu kadrowanie przez LCD zajmowało by może 1-3% sytuacji zdjęciowych.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 21:52
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 października 2004, 12:23
Posty: 17
Lokalizacja: Kielce
Post 
Witam! nie ma DSLRów z wizją na LCD bo stosowane w lustrzankach matryce Full frame CCD nie pozwalają na to - muszą mieć mechaniczną migawkę! Jak lustrzanka posiada Frame transfer CCD lub CMOS to może mieć podgląd na LCD ale jest to kłopotliwe do wykonania zbyt skomplikowane, a efekt i tak nie jest doskonały -chodzi tu oczywiście o obecność tego lusterka


niedziela, 8 maja 2005, 00:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
fantomask fajnie że przeczytałeś powyższe wypowiedzi.. E-10 nie istnieje... kretyn.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 8 maja 2005, 14:35
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
bonnum napisał(a):
fantomask fajnie że przeczytałeś powyższe wypowiedzi.. E-10 nie istnieje... kretyn.


dobre lustrzanki (czytaj nie E-10 i E20) mają lustro a nie pryzmat.

@fantomask

Canon stosuje w niektórych modelach matryce CMOS więc nie jest to problem - problemem jest tylko i wyłącznie lustro - poza tym nie jest wskazane "grzanie" matrycy przed wykonaniem zdjęcia i między innymi dla tego kretyński pomysł Olympusa się nie przyjął

_________________
Notoryczny brak czasu


niedziela, 8 maja 2005, 14:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL